Copilul tau sforaie in timpul somnului? De ce nu ar trebui sa neglijam acest aspect? Sindromul de Apnee Obstructiva la copii

femeie care saruta un bebelus pe cap

Apneea obstructiva in somn inseamna intreruperea repetata a respiratiei pentru 15-20 de secunde pe timpul somnului. Obstructia semnifica faptul ca fluxul aerului este obstructionat la nivelul gatului. Copiii care au apnee de somn nu au neaparat probleme de respiratie pe timpul zilei. Prezenta sforaitului nu este un indicator suficient pentru a diagnostica apneea de somn. Acest sindrom poate exista si fara manifestarea sforaitului.

Apneea in somn se mainifesta diferit la copii fata de adulti. Daca in cazul celor din urma apneea de somn provoaca somnolenta excesiva pe timpul zilei, oboseala resimtita des pe parcursul zilei, sforait zgomotos pe timpul somnului, la copii trebuie sa cautam mult mai multe semne pentru a gasi indiciul catre diagnosticul de apnee.

Unele din efectele pe care le observa parintii copiilor cu apnee este lipsa de atentie, hiperactivitatea, iritabilitatea sau chiar agresivitatea manifestata in raport cu colegii.

Un numar mare de copii care sufera de apnee este diagnosticat cu tulburari de atentie (ADHD – attention deficit disorder) si primeste tratament pentru aceasta tulburare pentru o vreme. Poate dura mult timp pana ca cineva sa isi dea seama ca in spate exista o tulburare de somn. O data tratata tulburarea de somn, putem observa cum comportamentul se imbunatateste semnificativ. Astfel ca aproape jumatate dintre acestia nu mai prezinta simptomatologia pentru un diagnostic de tulburare de atentie.

Care sunt simptomele apneei?

 • Respiratul pe gura
 • Vocea nazala si nas infundat
 • Sforăitul
 • Pauzele în respirație în timpul somnului
 • Transpiratia in timpul somnului
 • Treziri frecvente în timpul nopții
 • Trezirea cu senzația de sete în timpul nopții
 • Somnul agitat
 • Somnul cu durată mai mica decât media

 

Ce puteți face pentru a-l ajuta?

 1. Daca recunoasteti aceste simptome, indiferent de numarul lor, incercati sa urmariti copilul pe parcursul somnului. Daca observati chiar si 3 – 5 secunde in care respiratia se opreste, consultati un medic pentru evaluare.
 2. Evaluați apneea în somn a copilului în cadrul unui consult pediatric și ORL pentru a înțelege exact cât de gravă este afecțiunea copilului.
 3. Dacă vi se recomandă acest lucru, duceți copilul la o clinică de somnologie și evaluați apneea în somn pe parcursul unei nopți (polisomnografie).
 4. Ajutați copilul să găsească cea mai bună poziție de somn după vârsta de 6 luni – urmăriți copilul în timp ce doarme pentru a înțelege ce îl ajută să respire mai bine în timpul nopții.
 5. Administrați-i tratament, dacă aceasta este recomandarea medicală. Dacă medicii recomandă îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor sau polipilor, ajutați copilul să aibă un somn și un organism sănătos optând pentru intervenția chirurgicală, atunci când este recomandată.

Apneea de somn netratata poate cauza:

 1. Intarzieri de crestere
 2. Tensiune arteriala crescuta (pe timpul noptii, in timpul unui episod de apnee se pot abserva valori mult peste normal in tensiunea arteriala, ce coboara imediat ce trece episodul, urmand ca imediat ce incepe alt episod sa creasca iar. Acest lucru se poate intampla de sute de ori pe parcursul unei noptii .Oscilatiile sunt abrupte si nu permit nici creierului nici organelor regenerarea si odihna pe parcursul noptii.)
 3. Tulburari comportamentale: hiperactivitate, lipsa atentiei, iritabilitate, lipsa abilitatii de concentrare.
 4. Abilitati cognitive scazute
 5. Calitate scazuta a vietii. Copii si adultii cu apnee de somn netratata au un risc crescut pentru infart si aritmii, diabet, depresie, reflux gastrofaringian si functii erectile disfunctionale.

 

In concluzie, este esential sa fim atenti la cei mici si sa nu neglijam nici unul din simptomele apneii in somn. Cele mai multe cazuri se pot vindeca si cei mici pot beneficia de dezvoltare optima atat cognitiva cat si emotionala.

 

 

Articole similare