Publicat pe

Somnul nou-nascutilor. Asteptari versus Realitate

mamica ce tine bebelusul in brate

 

Somnul nou nascutului urmează un tipar aparte. Asteptarile sunt de multe ori diferite fata de realitatea cu care ne confruntam atunci cand devenim parinti. În primele 2 saptamani de viata, nou-nascutii dorm între 16-18 ore pe zi. Se trezesc frecvent si foarte rar dorm mai mult de 4 ore legat.

Ritmul lor circadian nu este inca matur. Pana la nastere, ei au primit indicii fiziologice prin conexiunea pe care o aveau cu mama, in uter. O data cu nasterea se întrerupe si transmiterea hormonilor de la mama catre bebelus. Corpul lor va trebui sa treaca printr-un proces complex de formarea a propriului ritm circadian. In timp, ei incep sa secrete propria melatonina, si sa isi consolideze legatura dintre noapte si zi, lumina si intuneric.

In jurul varstei de 12 saptamani, bebelusii incep sa dea semne ca ritmul circadian se maturizeaza: pot petrece in somn intervale mai mari pe timpul noptii – aproximativ 5 ore de somn neintrerupt in prima parte a noptii.

Am schitat mai jos cateva asteptari, realitatea din spatele acestora si cateva recomandari legate de somnul nou-nascutului in primele luni de viata.

 

Asteptarea 1 : Bebelusii dorm foarte mult in primele saptamani

Realitate: Intr-adevar, nou-nascutii dorm aproximativ 16-18 ore din 24h. Somnul lor este impartit in 8-9 ore de somn de noapte si 7-9 ore de somn de zi (4-5 somnici de zi).

Dupa primele 2 luni de viata, adica intre 2 si 4 luni, somnul lor cumuleaza aproximativ 14-16 ore de somn din 24h – impartit in 9-10 ore de somn de noapte si 4-5 ore de somn de zi (3-4 somnici).

Bebelusii au nevoie de acest numar de ore de somn, dar de cele mai multe ori ajung sa doarma mult mai putin, din cauza ca o data cu varsta le e din ce in ce mai greu sa faca tranzitia spre somn iar parintii nu stiu cum sa ii ajute pe cei mici sa doarma mai bine.

Recomandare: Incercati sa nu il tineti pe bebe treaz mai mult de 40-60 de minute in primele 2 luni de viata si nu mai mult de 90 de minute la 4 luni. Nou nascutii au nevoie de mult somn pentru dezvoltarea armonioasa si construirea unui sistem imunitar puternic. Incercati sa ii oferiti lapte la fiecare trezire si de cate ori cere pe parcursul noptii.

 

Asteptarea 2: Bebelusii dorm profund mare parte din timp

Realitate: Bebelusii dorm mult dar se trezesc foarte usor. Somnul nou-nascutilor difera de cel al copiilor mai mari si de cel al adultilor. Ei petrec mare parte din somn (peste jumatate) in stadiul de somn REM (Rapid Eye Movement) – adica un somn usor, din care se trezesc repede. Este varsta la care bebelusii functioneaza pe modul de supravietuire. Somnul usor ii ajuta sa devina alerti la orice semn care le poate pune in pericol siguranta si sanatatea. Ei se trezesc imediat cum le este foame sau cum au un disconfort fizic. O data cu cresterea, stadiile de somn profund se lungesc si somnul lor se consolideaza – adica au intervale de somn din ce in ce mai lungi.

Recomandare: Incercati sa ii infasati pe nou nascuti – infasarea corecta (in care blocam doar mainile) ii va ajuta sa reproduca mediul intrauterin in care se simteau continuti. Prin infasare ii ajutam pe bebelusi sa reduca din efectele reflexului Moro – cunoscut si drept reflexul de tresarire – in care acestia isi intind sau strang involuntar bratele.

 

Asteptarea 3: Bebelusii adorm si dorm oriunde

Realitate: Acesta este unul din cele mai mari mituri legate de somnul nou nascutilor. Daca in primele zile pana la 2 – 3 saptamani de viata bebelusii adorm la sanul mamei lor, ei vor deveni din ce in ce mai alerti si le va fi greu sa intre in somn fara o tranzitie si un mediu de somn propice.

Calitatea si cantitatea somnului la varsta aceasta sunt mai importante decat modul de adormire. Somnul in miscare – carucior, masina, leganat pe picioare sau in leagane de bebelusi care mentin miscarea si pe timpul somnului – este unul slab calitativ. Miscarea il opreste pe bebe sa intre in somn profund si el se va trezi din ce in ce mai des – la fiecare tranzitie dintr-un ciclu de somn in altul.

Recomandare: Incercati sa pastrati mare parte din somnul de zi al nou-nascutilor acasa, intr-un mediu linistit. Cu cat nou-nascutii au mai putina stimulare in intervalele in care stau treji, cu atat adormirea va  fi mai usoara si somnul va fi mai inalt calitativ. Chiar daca pare greu acum, bebelusul isi va schimba programul de somn treptat, si va fi din ce in ce mai usor sa faceti si alte activitati in afara timpului de somn.

Mediul de somn sanatos va fi aliatul vostru in tranzitia spre somn pe mai departe. Daca mentinem un mediu de somn intunecat, cu un sunet de fond care sa il ajute pe bebe sa reproduca mediul intrauterin, daca facem tranzitia spre somn treptat, oferindu-i lui bebe cat mai multe indicii ca urmeaza somnul, veti construi o baza sanatoasa pentru un somn bun.

 

Asteptarea 4: Nou nascutii alaptati se vor trezi mai des decat cei care primesc lapte praf

Realitate : Stomacul nou nascutilor are aceeasi dimensiune si ei au aceeasi nevoie de hrana. Studiile au aratat ca trezirile pentru hrana pe timpul noptii nu sunt direct influentate de tipul de lapte pe care il oferim. De-a lungul experientei mele am putut observa si bebelusi alaptati care si-au redus natural mesele – ramanand la 6 luni cu o singura masa pe noapte, precum si bebelusi alaptati care au mentinut 7-8 treziri pe noapte pana la 1 an. Diferenta dintre aceste comportamente este data de invatarea abilitatii de adormire – sau diminuarea tehnicilor de „pacalire” a acestora spre somn.

Recomandare: Incepand cu varsta de 6-8 saptamani, puteti incerca treptat sa il puneti pe bebe la somn acolo unde va doriti sa doarma si in viitor. Daca faceti co-sleeping, aranjati patutul bebelusului langa patul vostru si pastrati mereu somnul acolo. Daca va doriti ca bebe sa doarma in patutul lui, acum este momentul cand este ideal sa il puneti in patut la fiecare somn. La aceasta varsta se dezvolta sistemul de asteptari  si bebelusii invata foarte repede pasii pe care parintii ii fac pentru adormirea – si trezirea lor. Somnul nou-nascutilor va fi direct influentat de ceea ce faceti acum pentru stabilirea igienei de somn.

 

Asteptarea 5: Parintii nu vor mai dormi niciodata bine

Realitate : Parintii pot relua un ritm de somn sanatos dupa primele luni de  viata ale bebelusului. Fie ca il alaptati pe cel mic sau ii oferiti lapte praf, va veti trezi la cel putin 3 ore in primele saptamani de viata pentru a-i oferi hrana. O data cu trecerea saptamanilor, spre 5-6 luni – cei mai multi bebelusi renunta treptat la cate o masa de noapte, pana cand spre 8-9 luni raman cu una singura sau cu niciuna.

Recomandare: Pentru a va bucura atat voi cat si bebelusul vostru de beneficiile unui somn sanatos, este indicat sa il ajutati pe bebe sa invete adormirea si readormirea.  Dupa varsta de 4 – 6 luni si de multe ori si mai devreme, bebelusii detin abilitatea de a adormi singuri, atat timp cat formeaza asocierile de somn pozitive. Ei au insa nevoie sa le oferim aceasta sansa. Daca mentinem un comportament in afara controlului lui bebe – leganat, plimbat pana la adormire – ei nu vor putea invata si nu se vor simti in siguranta pe parcursul somnului. Acestia vor fi bebelusii si parintii care vor avea un somn slab calitativ si care vor suferi de efectele negative ale privarii de somn – uneori cronice.

Daca aveti un nou-nascut si vreti sa aflati mai multe informatii despre cum il puteti ajuta pe sa doarma mai bine, sunt aici sa va ajut: www.somnicdepitic.ro

 

Publicat pe

Somnul la gradinita – de la provocare la reusita

mese si jucarii intr-o gradinita

Seminarul „ Cum ii ajutam pe copii sa aiba un somn sanatos la gradinita?” se adreseaza creselor, gradinitelor si institutiilor care au in programul lor somnul de zi al copiilor.

Obiectivul meu este sa va ajut sa stabiliti intr-un timp foarte scurt un program eficient de somn pentru copiii pe care ii aveti in grija. Vom discuta impreuna despre provocarile cu care va confruntati in adormirea celor mici si vom gasi solutii potrivite pentru un somn bun pe viitor.

La fel de important, vom colabora pentru educarea celor mici spre formarea unei atitudini sanatoase asupra somnului. Somnul este un element esential pentru o viata sanatoasa, la fel ca si alimentatia potrivita, miscarea si echilibrul emotional. Ca si consultant in somnul copiilor mi-am propus sa ajut cat mai multi copii si adulti sa inteleaga importanta somnului si sa il priveasca acum si pe viitor ca pe un aliat de baza pentru o sanatate buna si un organism puternic.

De-a lungul experientei de psiholog si consultant in somnul copiilor am ajutat atat familii cat si gradinite (cu peste 40 de copii in grija) sa gaseasca solutii potrivite si personalizate pentru orice problema din zona de somn si sa detina informatii actuale si dovedite stiintific despre importanta somnului.

De multe ori, somnul in colectivitate este o provocare atat pentru copii cat si pentru educatorii in sarcina carora intra adormirea.

O data cu inceperea gradinitei, cei mici sunt nevoiti sa se adapteze la un mediu complet nou, la activitati mult diferite fata de cele de acasa, sa se acomodeze cu educatorii si cu colegii de grupa, precum si cu programul stabilit de gradinita. O astfel de schimbare radicala este fi o provocare reala si pentru adulti. Copiii nostri au nevoie sa intelegem si sa ii ajutam sa faca aceasta tranzitie cat mai usoara.

Facilitand un somn inalt calitativ si cantitativ ii vom ajuta pe copii:

  • sa aiba un sistem imunitar puternic
  • sa isi regleze emotiile si sa aiba putine momente de furie
  • sa fie atenti pe un interval mai mare de timp
  • sa retina informatii pentru nivelul varstei lor
  • sa plece mai departe in viata cu o perceptie sanatoasa despre importanta unui somn bun

In cadrul seminarului va voi ajuta:

  • Sa intelegeti o parte importanta din stiinta somnului si calitatile acestuia
  • Sa detineti informatii si tehnici prin care sa ii invatati pe cei mici importanta somnului
  • Sa stabiliti un program de somn adecvat pentru fiecare categorie de varsta
  • Sa creati un mediu propice pentru somn – mediu care va induce somnul si va scurta perioada de adormire
  • Sa stabiliti o rutina de adormire si trezire care sa ii ajute ce cei mici sa faca mai usor tranzitia spre somn si sa fie entuziasmati de fiecare pas
  • Sa rezolvam problemele/provocarile pe care le intampinati in prezent cu somnul copiilor

Una din experientele actuale in zona de seminarii pentru institutii a fost trainingul oferit educatorilor de la gradinita Teko Kindergarten. Le multumesc pentru oportunitatea de a impartasi informatii si metode de ajutor in reglarea somnului copiilor pe care ii au in grija. Teko Kindergatren este o gradinita inovatoare, in care copiii se bucura de un curriculum modern. Aici, copiii au parte de o igiena de somn adecvata, precum si de o educatie sanatoasa in ce priveste somnul. Sanatatea copiilor este esentiala iar somnul sanatos ii ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Sunt aici sa va ghidez in a deveni una din gradinitele unde sanatatea este pe locul 1.

In urma acestui seminar veti detine toate datele pentru a confirma parintilor ca somnul copiilor lor este in grija educatorilor corect informati.

Pentru detalii despre acest tip de seminarii ma puteti contacta la oana@somnicdepitic.ro sau la 0720885604.

Publicat pe

Ce sunt asocierile de somn?

bebelus care plange

Odata cu nasterea, bebelusii se rup de mediul intrauterin – cel continator, cald, scaldat in zgomotele din organismul mamei si intra intr-un univers nou – un univers complet diferit, la care se adapteaza treptat, in primele luni de viata. Noi, parintii, incercam sa facem aceasta tranzitie mai usoara si reusim de cele mai multe ori sa alinam primele frustrari, sa raspundem adecvat la primele nevoi si sa mentinem o stare emotionala sanatoasa.

Ce se intampla in creierul bebelusului in primele luni de viata?

Inca de cand se nasc, bebelusii au abilitatea de a recunoaste tipare si obiceiuri. Ei se familiarizeaza si asociaza sunetele, atingerile sau gusturile cu care intra in contact. In urmatoarele 6 luni de viata ei vor deveni capabili sa isi aminteasca si sa conecteze evenimente din ce in ce mai mult si mai complex.

Stiati ca un bebelus de 2 luni isi poate aminti un eveniment pentru o zi sau chiar doua? Sau ca un bebelus de 3 luni tine minte un eveniment timp de o saptamana? Mai mult decat atat, daca le oferim elemente de ajutor, ei pot prelungi amintirea si peste aceste intervale.

La 6 luni, dezvoltarea cortexului vizual si a hipocampusului fac ca bebelusii sa devina din ce in ce mai atasati de obiceiurile si comportamentele cu care au fost invatati, devenind astfel evident pentru parinti ca bebelusul lor are deja anumite preferinte si chiar protesteaza la incercari de schimbare.

 

Ce sunt asocierile de somn?

In linii mari, asocierile de somn sunt comportamentele, obiectele si evenimentele pe care bebelusul le asociaza cu somnul. Ele pot fi legate de mediu – intuneric, patutul lui sau patul parintilor sau sunete specifice, de parinti –  alaptatul, statul la pieptul mamei, plimbatul prin camera, leganatul sau obiecte – suzeta, jucaria sau paturica somn, caruselul etc.

Asocierile pot fi in controlul parintilor/adultilor sau in controlul bebelusilor.

Diferenta dintre copiii care dorm bine si cei care nu au un somn bun este de cele mai multe ori determinata de tipul de asocieri create pentru somn si ce asteptari are bebe in momentul in care are treziri partiale – cele naturale, de tranzitie dintr-un ciclu de somn in altul.

Asocierile de somn in controlul parintilor sunt:

  • Leganatul, plimbatul sau miscarea continua pana cand bebe adoarme.
  • Jucariile sau caruselele care se invart sau se misca pana cand bebe adoarme – apoi se opresc.
  • Alaptatul folosit ca si tehnica de adormire la varste peste 4-5 luni.
  • Tinutul de mana pana cand bebe adoarme.
  • Plimbatul bebelusului cu masina pana adoarme.
  • Suzeta – daca bebe nu reuseste inca sa o caute si sa o foloseasca singur.

Cand adultul face toate actiunile premergatoare somnului,  bebelusul este intr-o stare pasiva – in care asteapta si are nevoie de ajutor constant pentru a face tranzitia spre somn.

 

Asocierile de somn in controlul bebelusului:

  • O jucarie de somn – lovey
  • Sacul de dormit
  • Infasatul – pentru copii pana in 4 luni
  • Suzeta – dupa varsta de 7 luni cand o pot inlocui singuri
  • Sunetul de fond – sunet alb
  • Suptul degetului sau alta forma de linistire

Pentru a ajunge la un somn inalt calitativ si cantitativ este ideal sa il ajutam pe bebe sa intre in controlul adormirii. „Pacalirea” spre adormire va lucra mereu impotriva noastra. Bebe se va trezi mereu speriat si confuz- nefiind capabil sa reproduca singur momentul adormirii!

 

Cum folosim asocierile pentru a crea si mentine un somn sanatos?

Renuntam treptat la asocierile care nu sunt in controlul bebelusului. Primul lucru esential in crearea unor asocieri sanatoase de somn este ca de la varsta de 6-8 saptamani, sa introducem elementele cheie pozitive si sa incepem sa renuntam treptat la cate un element din rutina de adormire care este doar in controlul adultului.

Constanta pastram mereu acelasi mediu de somn si aceeasi rutina. Stim deja ca bebelusii iubesc rutina si ne folosim de abilitatea lor de a detecta tipare. Cu cat le oferim la fiecare somn aceleasi elemente de rutina si mediu, cu atat vor face mai usor tranzitia spre somn.

Devenim parinti constienti si in control. Primele saptamani cu un nou nascut acasa ne indrepta de cele mai multe ori spre un ritm comparabil cu cel de supravietuire. Am face orice pentru a gasi 15 minute sa mancam sau sa prindem 4-5 ore de somn neintrerupt. Atunci este perioada cand „orice” este in regula si nu produce efecte neplacute pe termen lung. Daca insa continuam cu tiparul haotic si dupa ce bebe trece de primele 4-5 luni, cel mai probabil nu stim care este solutia iesirii din aceasta situatie si ideal este sa apelam la ajutor pentru a nu adanci privarea de somn sau starea emotionala instabila.

Simti ca bebelusul tau este in controlul adormirii sau are inca asocieri de somn externe? Daca vrei sa clarifici sau sa discutam mai multe, ma poti gasi aici: https://somnicdepitic.ro/contact/

Publicat pe

Somnul gemenilor – o dubla provocare

bebelusi gemeni care dorm

Unul din lucrurile care m-a frapat si entuziasmat in acelasi timp la inceputul consultantei in somnul copiilor, a fost ca am avut mereu clienti cu gemeni. Daca a fi parinte vine de la sine cu responsabilitati majore, a fi parinte de gemeni implica de doua ori mai multe responsabilitati. Somnul gemenilor impune deasemenea o abordare specifica.

In calitate de psiholog, incurajez toate mamicile de gemeni sa apeleze si sa beneficieze de ajutoarele externe cat mai repede si pe o perioada cat mai lunga. Aici ma refer la bunici, bona sau orice persoana apropiata care se poate implica la un anumit nivel in cresterea celor mici. Uneori si ajutorul unei prietene bune poate insemna enorm. Daca aveti pe cineva care va poate ajuta cu baita de seara sau cu pregatirea unei mese, nu ezitati sa acceptati. Oboseala cronica poate destabiliza foarte usor echilibrul mamei care incearca sa faca totul de una singura.

In ce priveste somnul, impartasesc cu voi cele mai importante aspecte atunci cand incercam sa reglam si sa ii ajutam pe cei mici sa doarma mai bine:

Ajustam varsta –  de cele mai multe ori, gemenii se nasc inainte de termen. Pentru a putea stabili un program de somn adecvat este nevoie sa ajustam mereu varsta acestora, scazand din varsta actuala saptamanile cu care acestia s-au nascut mai devreme. De exemplu, o pereche de gemeni de 5 luni, care s-au nascut la 36 de saptamani, se vor ghida la somn (timpul pe care il pot sta treji, programul de somn, nevoia de somn si regresiile specifice varstei) dupa un program al unui bebelus de aproximativ 4 luni. Este contraproductiv sa asteptam de la ei sa atinga pragul de dezvoltare conform varstei atat de devreme.

Asiguram un mediu de somn sanatos – pana la varsta de 3-4 luni gemenii pot dormi impreuna in acelasi patut. Dupa aceasta varsta sau in momentul in care incep sa invete rostogolirea, este nevoie sa ii separam si sa ii mutam in paturi separate pentru a nu se rani reciproc. Asociatia Americana de Pediatrie recomanda separarea gemenilor la somn pentru a reduce riscul de sufocare, supraincalzire sau sindromul mortii subite. Gemenii pot ramane in aceeasi camera la somn daca asta va doriti si pe viitor.

Stabilim aceeasi rutina de somn – chiar daca de cele mai multe ori, unul din gemeni doarme mai bine si altul mai greu, este important sa elaboram si sa pastram aceeasi rutina de somn pentru amandoi. Sfatul meu este sa aveti cel putin 3 – 4 lucruri pe care le repetati mereu, pentru fiecare somn de zi si de noapte. De exemplu: mers in camera de somn, redus lumina, cantat un cantecel, schimbat in hainele de somn si pus la somn.  Cu cat pastrati aceeasi rutina mereu, cu atat mai usor le va fi sa invete ca acestea sunt semnalele de somn. Rutina va fi pe viitor aliatul cel mai de pret. Un copil cu o rutina sanatoasa nu se va opune somnului si va invata sa se bucure de momentele de dinainte de somn.

Stabilim un program de somn comun – daca pana la varsta de 4-5 luni este dificil sa sincronizam programul de somn al gemenilor, dupa aceasta varsta putem incepe sa lucram treptat la formarea unui program de somn comun. Perioada ideala in care putem face aceasta schimbare este in jurul varstei de 5 luni, sau in momentul in care bebelusii raman cu 3 somnici de zi (in jurul varstei de 5 luni).  Un program comun va fi de ajutor atat pentru beblusi cat si pentru parinti, care vor schimba ritmul de zi si vor putea sa se bucure de 4-5 ore libere in timpul zilei.

Introducem ajutoare de somn – in momentul in care gemenii impart aceeasi camera, este foarte probabil ca acestia sa se trezeasca unul pe altul. Sunetul alb (apa curgatoare, aspirator, foehn) ii pot ajuta sa nu se trezeasca reciproc pe parcursul somnului. Mentineti sunetul alb pe toata durata somnului.

Introduceti o jucarie de somn care poate deveni partenerul de somn al bebelusilor (aveti grija ca aceasta sa fie una acreditata si sa nu prezinte alte riscuri de sanatate). O data ce s-au obisnuit cu jucaria de somn, bebelusii o vor cauta mereu si se vor linisti de multe ori doar la imbratisarea ursuletului sau a iepurasului prieten.

Invatam adormirea independenta – oferiti-le bebelusilor sansa sa adoarma singuri. Cea mai buna metoda prin care puteti face asta este sa nu ii puneti adormiti de tot in patul lor. Daca insa se intampla sa adoarma in brate, incercati sa ii treziti putin in momentul in care ii puneti in patut. Chiar daca la inceput vor avea o trezire completa cand ii mutati, pe parcurs ei se vor acomoda cu locul de somn si vor invata sa adoarma si sa readoarma singuri. O data ce bebelusii se simt confortabil in patul lor si invata sa adoarma singuri, somnul lor va fi unul mult mai calitativ decat inainte.

Separam masa de somn – bebelusii care invata ca hrana este o activitate separata de somn vor avea mult mai putine treziri nocturne si se vor bucura de un somn odihnitor pe perioade lungi. Pastrati mesele imediat dupa trezire si urmati rutina de somn inainte de culcare. Veti culege roadele in cateva saptamani de la schimbare.

La final, va incurajez sa aveti grija de somnul bebelusilor vostri. Un program de somn adaptat varstei si un bebelus odihnit vor aduce un echilibru de nepretuit familiei voastre.

Daca intampinati dificultati cu somnul bebelusilor sau aveti nevoie de sfaturi personalizate, ma puteti contacta la oana@somnicdepitic.ro .

 

 

Publicat pe

Ora de culcare ideala pentru copilul tau

bebelus care doarme intr-un fotoliu semiluna

Ora ideala de culcare pentru cei mici este de multe ori o enigma pentru parinti. In experienta de consultant in somnul copiilor observ de multe ori mirarea parintilor cand ii sfatuiesc sa coboare  ora de culcare a copilului lor. Desi pentru adulti poate parea contraproductiv, realitatea dovedita stiintific este ca somnul din prima parte a noptii (incepand cu 19.00/20.00 pana in ora 00.00) are beneficii de neegalat pentru sanatatea celui mic. In primul interval al noptii se produce o regenerare a creierului si a corpului, regenerare ce nu se poate recupera spre dimineata.

Studii elaborate arata ca daca intarziem chiar si cu o ora culcarea copilului, abilitatea acestuia de a raspunde adecvat la sarcini simple este afectata. De asemenea, abilitatea acestuia de a-si echilibra emotiile va suferi modificari ce vor determina frustrari, stres, iritabilitate si crize de furie.

Cum stim care este totalul orelor de somn recomandat?

Academia America de Medicina a Somnului a publicat un ghid pentru a intelege totalul de ore de somn recomandate pentru copii in functie de varsta:

Copiii cu varsta intre 4 luni si 12 luni: 12-16 ore

Copiii cu varsta intre 1 si 2 ani: 11 – 14 ore

Copiii cu varsta intre 3 si 5 ani: 10 – 13 ore

Copiii cu varsta intre 6 si 12 ani: 9 – 12 ore

Copiii cu varsta intre 13 si 18 ani: 8 – 10 ore

Analiza numarulului total de ore este primul pas pe care il puteti face pentru a intelege daca cel mic doarme suficient sau nu.

Care este ora de culcare ideala?

Urmatorul pas este sa intelegeti care este ora de culcare ideala. Enumar mai jos cateva exemple pentru categorii de varsta diferite, pentru a va da o idee despre ora de culcare indicata.

Copiii cu varsta intre 0 – 2 luni dorm foarte mult in timpul zilei (aproximativ 4-5 episoade de somn) iar ora de culcare de seara este de obicei in jurul orei 21.00. Este esential insa sa incepem sa coboram ora de culcare, urmand ca dupa 2 luni aceasta sa fie intre 18.00 – 20.00 pm, la maxim o ora de la ultimul somn de zi.

Copiii cu varsta de 3 luni au aproximativ 4 episoade de somn de zi iar ora de culcare ideala este undeva in jurul orei 18.30 pm, la maxim 1.5 ore de la ultimul somn de zi.

Copiii cu varsta de 4 luni fac tranzitia de la 4 la 3 episoade de somn de zi si au nevoie de o ora de culare mai devreme pentru a compensa reducerea somnului de zi. Ora de culcare ideala este undeva in jurul orei 19.00, la maxim 2 ore de la ultimul somn.

Copiii cu varsta de 5 luni raman la 3 episoade de somn de zi, iar ora de culcare ideala este undeva intre 19.00 – 19.30, la maxim 2 -2.5 ore de la ultimul somn de zi.

Copiii cu varsta de 10 – 18 luni vor pastra 2 episoade de somn pe zi, sau vor face tranzitia la un somn de zi (media la care se face aceasta tranzitie este 15 luni). Ora de culcare ideala este undeva intre 3 – 4 ore de la ultimul somn. Cei mai mici vor fi fericiti cu o culcare la 3 ore, pe cand cei care se apropie de 18 lui vor putea sta pana la 4 ore treji. Ora de culcare trebuie sa fie intre 19.00 si 20.00 pm.

Copiii cu varsta peste 3 ani vor incepe sa renunte la somnul de pranz. Este esential insa sa pastram o ora de liniste in jurul pranzului – adica o ora in care copilul poate sta in pat, cu o lumina difuza, in liniste. Aceasta ora il va ajuta sa se incarce pentru restul zilei. La aceasta varsta, copiii inca au nevoie de 11-13 ore de somn pe zi. Astfel ca, daca cel mic se trezeste la 7.00, ora de culcare trebuie sa fie undeva intre 18.00 si 20.00 pm.

Cum procedam pe viitor?

Este important sa intelegeti ca o ora de culcare tarzie va aduce mereu probleme la culcare, treziri nocturne, un copil iritat si obosit pe parcursul zilei, precum si inabilitatea acestuia de a dormi bine pe parcursul zilei.

O ora de culcare mai tarzie nu il va face pe copil sa doarma pana mai tarziu. Din contra, va provoca treziri din ce in ce mai matinale si simptome evidente de deprivare de somn la cel mic.

Un exercitiu care va poate veni in ajutor este acela recomandat de Marc Weissbluth, in care il puneti pe cel mic la culcare in fiecare seara cu 20 de min mai devreme si observati ce se intampla pentru cateva seri. Daca cel mic adoarme usor, este evident ca ora lui de culcare ar trebui sa fie mai devreme.

Pastrati mereu o ora flexibila de culcare pentru copiii mai mici de 3 ani. Adaptati-va mereu la semnele pe care cel mic vi le ofera si nu va fie teama sa va culcati copiii devreme. Corpul lor are mare nevoie de somn!

Daca aveti nevoie de ajutor in a stabili ora de culcare ideala pentru copilul vostru, sau intampinati alte probleme de somn cu cel mic, ma puteti contacta la oana@somnicdepitic.ro .

Publicat pe

Zece strategii eficiente pentru îmbunătățirea somnului copilului tău

femeie care isis aruta copilul in pat

Dragostea pentru copii incepe o data cu respectarea nevoilor lor de baza. Pe langa afectiune si hrana, somnul reprezinta o nevoie de baza, esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a micutului tau.

Iata cele mai eficiente metode prin care te poti asigura ca il ajuti sa se bucure impreuna cu tine de un somn odihnitor:

1.  Analizeaza propria ta relatie cu somnul. De cele mai multe ori, parintii se asteapta ca cei mici sa doarma bine, chiar daca la randul lor au un program de somn haotic sau se confrunta cu probleme precum insomnia sau apneea. In cele mai multe cazuri, bebelusul va prelua atat comportamentul si atitudinea ta in ceea ce priveste somnul, cat si problemele cu care te confrunti.

2. Ajuta-ti copilul sa isi regleze ritmul circadian, adica relatia dintre somn, veghe si intervalul orar, de-a lungul fiecarui ciclu de 24 de ore. Adultii au un un ritm circadian matur, care reactioneaza eficient zi de zi prin raport cu expunerea la lumina si intuneric (de exemplu, chiar daca ai avut o noapte cu doar 3-4 ore de somn, o data cu venirea diminetii si expunerea la lumina, corpul tau va suprima secretia de melatonina si va secreta cortizol – hormon care te mentine alert pe durata intregii zile). Pe parcursul sarcinii, fatul este conectat la ritmul circadian al mamei. Atunci cand mama este alerta, si acestuia ii vor creste bataile inimii si ritmul respiratiei. Dupa nastere, aceasta conexiune este rupta, astfel incat bebelusii trebuie sa invete sa se bazeze pe propriul ritm circadian, care se dezvolta treptat in primele 3-4 luni de viata. Pentru a-l ajuta pe cel mic sa dezvolte un ritm circadian sanatos, este indicat sa il expui la lumina naturala pe parcursul zilei si la intuneric complet si liniste pe parcursul noptii!

3. Creeaza o rutina de somn si respecta aceleasi reguli la fiecare somn de zi si de noapte. Desi nu s-ar zice, atat bebelusii, cat si copiii mai mari iubesc rutina! Daca pentru adulti, ora de culcare vine cu o pregatire minima, cei mici au nevoie sa ii ajutam sa inteleaga ca vine ora de somn. Astfel, crearea unei rutine si mentinerea acesteia este esentiala. Cu cat cream un program predictibil, cu atat micutii se vor simti mai in siguranta si mai linistiti. Culca mereu bebelusul in alte haine decat cele de zi, mentine o lumina difuza cu 30 de minute inainte de somn si redu activitatea alerta. Inainte de fiecare somn, canta un cantecel sau citeste o poveste!

4. Invata sa recunosti semnele de somn ale copilului. Dupa 4-5 luni de viata, bebelusul va incepe sa iti arate cand este obosit. Frecatul la ochi, cascatul, activitatea redusa, privirea fixa pe un obiect si pierderea interesului pentru activitatile in care e implicat sau pentru persoanele din jur sunt cele mai frecvente semnale in acest sens. De indata ce observi unul sau mai multe din aceste semne, e momentul sa incepi rutina de somn si culcarea celui mic.

5. Creeaza un mediu de somn placut si sigur, care sa ajute la inducerea somnului. Asigura-te ca bebelusul doarme intr-o camera ordonata, bine aerisita, fara lumina puternica (de preferat intuneric complet pana la varsta de 2-3 ani), intr-un patut in care nu exista alte lucruri in afara de saltea, cearsaf si cel mult o papusa de somn. Un sunet de fond il poate ajuta pe bebelus sa mentina un somn mai lung, daca in casa sau apartament sunt si alte zgomote care il pot trezi.

6. Respecta programul de somn adaptat varstei copilui tau. Daca un bebelus doarme 8 ore fragmentate pe parcursul noptii si are aproximativ 4 somnuri pe parcursul zilei, avand un total de 16-20 de ore pe somn, un copil de 6 luni doarme 10-11 ore pe noapte si are 3 somnuri de zi, cumuland doar 12-14 ore de somn. Lipsa unui somn de zi adaptat varstei sau culcarea prea tarzie vor cauza oboseala cronica, cu efecte multiple in somnul copilului – treziri nocturne, adormire dificila, treziri foarte matinale etc.

7. Urmareste mereu starea de sanatate a copilului tau. Somnul este influentat direct de starea de sanatate a copilului, precum si de dieta acestuia. Mergi constant la pediatru si urmareste mereu ca cel mic sa aiba o alimentatie sanatoasa si un tratament corect in caz de boala.

8. Ofera-i copilului sansa sa adoarma singur. Adesea, parintii ii ajuta pe cei mici sa adoarma pana foarte tarziu, ceea ce face ca bebelusul sa dezvolte imposibilitatea de a adormi independent. Dupa varsta de 6-8 saptamani, puteti incerca sa il lasati pe bebelus sa adoarma singur, prin a-l pune in patut intr-o stare semiadormita. Treptat, il puteti lasa in patut din ce in ce mai treaz, pentru a incuraja capacitatea lui naturala de autolinistire. Aceasta abilitate il va ajuta atat in primii ani de viata, cat si ulterior, in mentinerea unui somn neintrerupt si odihnitor.

9. Alege pentru cel mic un loc de somn sigur si in acelasi timp confortabil pentru toata familia. Multi parinti aleg sa doarma in acelasi pat cu cei mici, dar pe parcurs realizeaza ca nu se odihnesc la fel de bine ca inainte. Luati in calcul toate variantele, iar daca pe parcurs realizati ca decizia luata nu este cea buna, fiti deschisi la schimbare. Decizia este a voastra ca parinti si ramane o decizie buna atat timp cat si voi, si cel mic aveti un somn neintrerupt, odihnitor pe parcursul noptii. Este bine de stiut ca studiile First Candle.org arata ca pana la 80% din cazurile de moarte subita au loc in situatiile in care bebelusii dorm in pat cu un parinte sau doi.

10. Petrece cat mai mult timp cu cel mic. Nevoia de afectiune, atentie si dragoste este esentiala pentru dezvoltarea sa armonioasa. Atasamentul sanatos se creaza in timpul zilei, cand copilul este alert, activ si isi doreste sa fie langa tine. Implica-l pe cel mic in activitatile din casa, cauta jocuri si activitati adaptate varstei si redu timpul petrecut in fata televizorului sau tabletei. Cu cat starea emotionala a celui mic este mai echilibrata, incarcata cu dragostea si siguranta oferite de prezenta si implicarea familiei, cu atat va avea un somn mai linistit.

Somnic de Pitic este ajutorul tau in formarea si mentinerea unui somn odihnitor. Daca ai orice intrebari, provocari sau nelamuriri in legatura cu somnul copilului, maniera in care se realizeaza un program adaptat varstei sau gestionarea schimbarilor de somn, sunt aici sa te ajut: 

 

Referinte:

  1. https://www.child-encyclopedia.com/sleeping-behaviour/according-experts/factors-associated-sleep-problems-early-childhood
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080407160748.htm
  3. https://www.firstcandle.org/grieving-families/sids-suid/about-sids-suid/sids-facts-faq/
  4. William Dement, The promise of sleep, 2000
  5. Kim West, Good Night Sleep Tight, 2010
  6. Heather Turgeon, The Happy Sleeper, 2015