Publicat pe

Obiectivele somnului pentru bebelus

Să înțelegem cum doarme copilul nostru

Dacă în primele săptămâni, somnul bebelușului este haotic, nu urmează un tipar și constă în ațipeli frecvente și perioade mai lungi de somn în timpul nopții, după pragul de 4 luni, somnul copilul dumneavoastră devine mai organizat și începe să se consolideze în perioade de somn mult mai lungi.

Ritmul circadian al copilului este acum mai matur și poate urma un program de somn mai organizat. 

 După 4 luni, devine mai ușor să citiți semnele de somnolență. Atunci când este treaz și alert, copilul este plin de energie, zâmbește, râde și gângurește. Atunci când este obosit sau excesiv de obosit, începe din nou să se comporte ca un nou-născut – plânge, devine agitat și nu se poate calma rapid.  La vârsta aceasta, copiii au tot ce le trebuie pentru a învăța să se liniștească singuri. Dacă simțiți că copilul a devenit dependent de dumneavoastră pentru a adormi – și încă trebuie să îl plimbați, legănați sau hrăniți ca să adoarmă – și durează din ce în ce mai mult să faceți asta, acum este momentul să începeți să modificați aceste tipare, dacă doriți să îi ajutați să doarmă sănătos.

De fiecare dată când bebelușul trece de la un ciclu al somnului la altul, se trezește parțial. În timp ce noi, adulții, nici nu simțim această trezire parțială în timpul nopții, copiii se pot speria și trezi complet. Acesta este momentul în care de obicei încep să plângă, iar părinții trebuie să îi ajute să adoarmă din nou. După primele luni în care se trezesc constant și ajută copilul să adoarmă, părinții încep să resimtă efectele privării de somn și să se întrebe dacă se vor mai simți vreodată odihniți. Pot să vă asigur că toți copiii sănătoși învață treptat cum să doarmă și să se liniștească singuri, iar familia dumneavoastră va reveni la un nivel bun de odihnă după primele luni. 

În jurul vârstei de 6 luni, aproape toți sugarii au un somn de noapte consolidat – adică au o perioadă de somn continuu de peste 5-6 ore și rămân la aproximativ 2 mese pe noapte.

 Obiective pentru această grupă de vârstă

  1. Mențineți un atașament puternic și sănătos cu copilul. Chiar dacă a trecut de etapa de nou-născut și crește repede, tot este foarte important să petreceți timp de calitate cu copilul pe parcursul zilei. Atașamentul sănătos și solid joacă un rol important acum, când copilul începe să înțeleagă mai bine mediul în care trăiește și să dezvolte unele forme de anxietate de separare. Cu cât acest atașament se dezvoltă mai sănătos în timpul zilei, cu atât va fi mai ușor să stabiliți o abordare sănătoasă și pentru perioada nopții. Atașamentul adecvat este diferit de o relație de dependență. Cred cu tărie în nevoia copiilor de independență, autonomie și unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem oferi copiilor de la bun început este să îi încurajăm și să le dăm libertatea de a dezvolta comportamente sănătoase, autonome.
  2. Creați un mediu perfect pentru somn. Somnul depinde de mulți factori, iar mediul are un rol foarte important în rezolvarea problemei unui somn sănătos. Acum este perioada perfectă pentru a ajuta copilul să se simtă confortabil în camera în care doarme, în pat, în tot ce creează atmosfera din acea încăpere (pentru detalii, consultați secțiunea Organizarea mediului perfect pentru somn). Putem să ne așteptăm la un somn bun numai dacă ne asigurăm că am bifat toate punctele care conduc la un somn sănătos.
  3. Mențineți ora de culcare devreme. După 4 luni, nevoile de somn ale copilului dumneavoastră se schimbă, și cel mai bun lucru pe care îl puteți face dacă încercați să obțineți un somn mai lung și mai sănătos este să începeți să aplicați regula orei de culcare între 19.00-20.00. Acesta este intervalul orar cel mai bun pentru toți copiii. Obișnuind copilul să se culce la această oră, îi oferiți cea mai bună ocazie pentru un somn odihnitor. Atunci când merge la culcare mai târziu – devine excesiv de obosit, organismul său este plin de cortizol (hormonul de stres) și nu poate să doarmă bine sau să adoarmă ușor (pentru pentru detalii, consultați exemplele de program de somn pentru fiecare vârstă).
  4. Respectați nevoia de rutină a copilului. Copiii adoră tiparele. Este modul lor de a spune că, atunci când știu la ce să se aștepte, se simt în siguranță și confortabil. Începeți prin a crea o rutină a somnului (pentru detalii, consultați secțiunea Rutinele culcării) și aproximativ aceeași succesiune a activităților atunci când sunt treji.
  5. Începeți să lucrați la aspecte asociate somnului. Dacă doriți să îi oferiți copilului dumneavoastră ocazia de a avea un somn sănătos, trebuie să creați cele mai bune asocieri cu somnul cu putință. Cele mai bune aspecte asociate somnului sunt cele pe care copilul dumneavoastră le poate controla pe tot parcursul somnului (pentru detalii, consultați secțiunea Aspecte asociate somnului).
  6. Înțelegeți regresiile somnului și tranzițiile somnului din timpul zilei. În cursul primului an de viață, copilul va trece de la 5 episoade de somn de zi la două. Trebuie să învățați ce puteți face pentru a vă ajuta copilul să treacă cu ușurință peste această tranziție și să fie bine odihnit în acest proces (pentru detalii, consultați secțiunea Ghid pentru tranziția de la 3 la 2 episoade de somn de zi – regresia somnului la 8 luni).

Aveți încredere în propriul copil. Până la vârsta de 4 luni, poate că viața cu nou-născutul a părut mai curând supraviețuire de la o zi la alta, și nu ați putut face prea multe pentru a avea un program ceva mai structurat. După ce împlinește 4 luni, puteți respira ușurați. Copilul dumneavoastră poate deveni din ce în ce mai independent. Dacă aveți cunoștințele necesare și încrederea de a-l lăsa să învețe, treptat, va ajunge să doarmă excelent.

Documente incluse in pachet