Publicat pe

Bebelusii dorm mai bine cu televizorul pornit?

copil care se uita la un televizor cu bebelus pe ecran

In cadrul consultatiilor pentru somnul copiilor aud deseori ca parintii au fost sfatuiti sau cred ca este important sa il invete pe bebelus sa doarma in zgomot – cu precadere zgomotul unui televizor mergand pe fundal. Aceasta practica pleaca de la temerea ca bebelusul va avea mereu nevoie de liniste in casa pe toata durata somnului.

Insa, practica ne arata ca somnul cu un fundal sonor oscilant – cu sunete diverse si uneori inalte – nu ii ajuta pe bebelusi sa doarma mai bine. Din contra, acestia vor avea un somn slab atat calitativ cat si cantitativ. Este drept ca nu vom putea niciodata asigura o liniste deplina in casa, insa mentinerea unui radio sau a unui tv pe fundal nu va face decat sa incurce somnul celui mic.

Daca in primele luni de viata bebelusii vor dormi in aproape orice mediu, dupa varsta de 4-6 saptamani, mediul in care acestia dorm va determina calitatea somnului lor. Sistemul lor nervos se maturizeaza si vor deveni din ce in ce mai sensibili la sunetele exterioare. Oricat am vrea, nu putem schimba acest fapt in primii ani de viata ai celui mic.

Bebelusilor le place zgomotul! Adevarat, dar nu orice zgomot – ci sunetul de fond alb. Bebelusii vin din mediul intrauterin, in care nivelul de sunet era unul foarte ridicat. Eu au crescut cu sunetul circulatiei sanguine, cu sunetele digestiei si ale batailor inimii mamei. De aceea, unul din cele mai bune lucruri pe care le puteti face in prima luna de viata a nou nascutului – este sa reproduceti cat mai mult mediul intrauterin. Mai exact – sa folositi un sunet de fond asemanator celui din burtica. Cele mai bune sunete sunt cele care imita un aspirator, foehn sau valuri.

Sunetul de fond este cel mai la indemana, usor de folosit si eficient ajutor pentru somnul bebelusului.

Printre avantajele folosirii unui sunet de fond pe toata durata somnului avem:

  1. Ii ajuta pe bebelusi sa se linisteasca. Probabil ati testat deja limbajul universal al mamicilor : „shhh shhh shhh” si ati vazut ca functioneaza. De cate ori bebe plange, are dureri de burtica sau este suprastimulat, el se linisteste daca sunetul pe care il aude este mai tare decat plansul lui. Evident, nu putem sa pastram acest sunet din voce pe toata durata somnului – de aceea sunetul de fond este miraculos daca il folosim la volumul recomandat si nu il intrerupem o data ce bebe a adormit.
  2. Ii ajuta pe bebelusi sa aiba un somn mai lung. Ati observat cum dupa primele saptamani de viata – mai exact intre 4 si 6 saptamani, bebelusii incep sa se trezeasca dupa 20-30 de minute de somn? Daca folositi un white noise – acesta il va ajuta pe bebe sa mentina somnul pe o durata mai mare – adica sa nu se trezeasca dupa finalizarea primului ciclu de somn. La fel de important, sunetul de fond blocheaza mare parte din sunetele externe – care pot perturba somnul.
  3. Ii ajuta pe bebelusi sa se relaxeze. Nou nascutii sunt foarte usor stimulabili. Orice obiect, culoare, textura sau sunete – ii pot obosi enorm in primele luni de viata. Sunetul de fond ii ajuta in crearea unui spatiu sigur, blocand elementele ce ii pot stimula prea mult.

Momentul culcarii bebelusului poate fi o povara sau poate fi unul din cele mai frumoase momente din zi, daca avem grija sa ne documentam si sa respectam cateva reguli esentiale legate de program, ritual si mediu. Daca aveti intrebari despre cum ii puteti ajuta pe cei mici sa doarma mai bine, va astept pe www.somnicdepitic.ro sau imi puteti scrie aici: https://somnicdepitic.ro/contact/