Stiai ca aproximativ 69% din copiii cu varsta pana in 11 ani au o problema de somn?
Cu toate acestea, multi parinti nu isi dau seama ca se confrunta cu o problema de somn, implicit, nu intrevad posibilitatea ca aceasta sa poata fi rezolvata. Problemele de somn sunt adesea considerate a fi un lucru normal. Rezultatul? Privarea de somn devine cronica, atat pentru parinti, cat si pentru copii, cu efecte negative asupra dezvoltarii acestora din urma si a relatiei parinte-copil.
Studiul „ Prevalenta, tiparele si persistenta problemelor de somn in primii 3 ani de viata” (Kelly C. Byars, Kimberly Yolton, Joseph Rausch, Bruce Lanphear, Dean W. Beebe, 2012) – realizat de profesorii de la Spitalul Pediatric Cincinnati in 2012 – releva faptul ca micutii cu probleme de somn sunt de 5 ori mai predispusi sa dezvolte probleme de somn ca adulti decat bebelusii care se bucura de binefacerile unui somn sanatos.
Cum stim daca ne confruntam cu o problema de somn?
Te confrunti cu o problema de somn atunci cand:
- Petreci mult timp incercand sa-l adormi pe cel mic
- Copilul tau se trezeste de multe ori pe parcursul noptii
- Esti mereu obosit din cauza trezirilor copilului
- Copilul tau se foieste foarte mult pe parcursul noptii
- Copilul tau are nevoie sa fie permanent leganat, plimbat sau hranit pentru a adormi
- Comportamentul si starea generala a copilului tau sunt afectate de lipsa unui somn odihnitor
- Simti ca problemele de somn ale celui mic afecteaza relatia pe care o ai cu el
- Copilul tau nu poate adormi si readormi singur
Majoritatea problemelor de somn pot fi corectate usor, atat timp cat sunt observate la timp si parintii stiu ce au de facut. Un consultant in somnul copilului detine toate aceste informatii si va poate ajuta cu oricare din problemele de somn pe care le intampinati.
Cat de important este somnul?
- Un copil odihnit este un copil activ si vesel pe parcursul zilei, care are foarte putine momente de furie sau frustrare. Copiii care dorm mai mult noaptea au dovedit un temperament calm si adaptabilitate crescuta. Acestia isi pot concentra atentia vreme mai indelungata, iar starea lor de spirit este mai buna .
- Un copil odihnit este un copil sanatos, cu un sistem imunitar puternic si o dezvoltare corespunzatoare a creierului. Numeroase studii arata ca bebelusii si copiii care au un somn odihnitor, adica o durata mai mare de somn neintrerupt pe parcursul noptii, obtin scoruri ridicate la toate testele cognitive.
- Mamele care isi ajuta copiii sa aiba un somn sanatos sunt la randul lor mai sanatoase. Studiile confirma o rata scazuta a depresiei postnatale, un nivel de stres scazut, incredere ridicata in sine si satisfactie in cuplu. Un nivel ridicat de oboseala este normal pentru primele cateva saptamani pline de provocari alaturi de un nou nascut. Insa, cand starea de oboseala devine permanenta, iar parintii si copilul sufera de privare de somn cronica, atunci este momentul sa actionam.
- Problemele de somn ale copilului influenteaza dinamica si starea emotionala a intregii familii. Daca nici mama, nici copilul nu se odihnesc pentru o perioada indelungata de timp, consecintele pot fi grave. Nu este de ajuns sa sfatuim mamele sa „stranga din dinti” sau sa „astepte pana se regleaza somnul”. Din pacate, situatiile in care problemele de somn care se rezolva de la sine nu se intalnesc decat in mod exceptional. Cel mai adesea, parintii care sufera de lipsa somnului au nevoie de solutii rapide si eficiente!
Din punct de vedere psihologic, mentinerea unei stari emotionale pozitive si a unui program de somn sanatos este esentiala in pastrarea echilibrului in familie si in cuplu. Dezvoltarea armonioasa a celui mic se bazeaza pe linistea si sanatatea tuturor membrilor familiei. Mama si tatal sunt modele pentru copii, inclusiv in modul in care acestia trateaza viata de cuplu, si vor influenta maniera in care acestia se vor raporta la viitorii lor parteneri.
Din acest punct de vedere, e important sa intelegem ca problemele de somn au un impact pe termen lung asupra intregului univers familial. De aceea, mama si tatal trebuie sa gaseasca formula prin care sa se simta impliniti atat ca parinti, cat si ca parteneri de cuplu.
Stiati ca un copil de 6 luni poate dormi pana la 9 ore pe noapte neintrerupt?
Somnul copiilor este un subiect care poate cauza confuzie pentru parinti. Cei mici au nevoie de un program si de o rutina de somn diferite de ale adultilor. Pentru unii parinti, poate suna ca un miracol. Insa, desi nici un bebelus nu e ca altul, majoritatea copiilor detin abilitatea si nevoia naturala de somn neintrerupt pe parcursul noptii.
Diferenta dintre copiii care dorm foarte bine si cei care au multe treziri nocture este determinata de maniera in care parintii trateaza culcarea si mediul de somn al celui mic. De cele mai multe ori, cei mici pot adormi si se pot bucura de un somn linistit fara sprijinul permanent al parintilor. Frica sau temerile firesti ale acestora din urma se pot manifesta, insa, printr-un exces de zel. Din pacate, aceasta este calea cea mai scurta catre situatia in care cel mic care devine dependent de interventia adultului.
Daca la inceput, in primele luni de viata, aceasta conectare este necesara, sanatoasa si dorita atat de parinti, cat si de bebelus, ulterior, acest tipar de comportament va avea un impact negativ asupra sanatatii somnului. Cand cel mic a fost invatat sa adoarma doar leganat, mangaiat sau plimbat, in loc sa adoarma singur la loc, acesta va fi conditionat sa ceara mereu ajutorul atunci cand se va trezi. Apropierea plina de dragoste si hrana emotionala de la inceput devine pe parcurs un impediment in calea unui somn profund, odihnitor si atat de necesar pentru sanatatea intregii familii.
ATENTIE!
Corectarea problemelor de somn nu influenteaza negativ atasamentul sanatos intre parinti si copii!
Vei auzi adesea ca invatarea unui comportament de autolinistire si somn independent influenteaza negativ dezoltarea si atasamentul sanatos al copiilor. Realitatea este ca atasamentul sanatos se construieste cu atentie si migala, raspunzand cu promptitudine la nevoile copilului, oferind ajutor, dragoste si afectiune zi de zi. Pentru aceasta, e nevoia ca tu insati sa te bucuri de odihna de care ai atata nevoie. Construieste un atasament sanatos si totodata incurajeaza somnul independent, cu efecte benefice pe termen lung pentru intreaga familie!
Referinte: Ce spun studiile de specialitate despre problemele de somn ale copiilor
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/01/02/peds.2011-0372
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163638304000347
https://sleepfoundation.org/sleep-polls-data/sleep-in-america-poll/2004-children-and-sleep
http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/485959
Hiscock, H. and M. Wake. Randomised controlled trial of behavioural infant sleep intervention to improve infant sleep and maternal mood.
Hiscock, H., J. Bayer, L. Gold, A. Hampton, O.C. Ukoumunne, and M. Wake. Improving infant sleep and maternal mental health: a cluster randomised trial. Arch Dis Child. 92(11): p. 952-8. 2007.
Wolfson, A., P. Lacks, and A. Futterman. Effects of parent training on infant sleeping patterns, parents’ stress, and perceived parental competence. J Consult Clin Psychol. 60(1): p. 41-8. 1992.
Mindell, J.A., B. Kuhn, D.S. Lewin, L.J. Meltzer, and A. Sadeh. Behavioral treatment of bedtime problems and night wakings in infants and young children. Sleep. 29(10): p. 1263-76. 2006.
Mindell, J.A., C.E. Du Mond, A. Sadeh, L.S. Telofski, N. Kulkarni, and E. Gunn. Efficacy of an internet-based intervention for infant and toddler sleep disturbances. Sleep. 34(4): p. 451-8. 2011.
Eckerberg, B. Treatment of sleep problems in families with young children: effects of treatment on family well-being. Acta Paediatr. 93(1): p. 126-34. 2004.
France, K.G. Behavior characteristics and security in sleep-disturbed infants treated with extinction. J Pediatr Psychol. 17(4): p. 467-75. 1992.
Minde, K., A. Faucon, and S. Falkner. Sleep problems in toddlers: effects of treatment on their daytime behavior. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 33(8): p. 1114-21. 1994.
Hiscock, H., J.K. Bayer, A. Hampton, O.C. Ukoumunne, and M. Wake. Long-term mother and child mental health effects of a population-based infant sleep intervention: cluster-randomized, controlled trial. Pediatrics. 122(3): p. e621-7. 2008.
Tarullo, A.R., P.D. Balsam, and W.P. Fifer. Sleep and Infant Learning. Infant Child Dev. 20(1): p. 35-46. 2011.
Mindell, J.A., B. Kuhn, D.S. Lewin, L.J. Meltzer, and A. Sadeh. Behavioral treatment of bedtime problems and night wakings in infants and young children. Sleep. 29(10): p. 1263-76. 2006.