Ora ideala de culcare pentru cei mici este de multe ori o enigma pentru parinti. In experienta de consultant in somnul copiilor observ de multe ori mirarea parintilor cand ii sfatuiesc sa coboare ora de culcare a copilului lor. Desi pentru adulti poate parea contraproductiv, realitatea dovedita stiintific este ca somnul din prima parte a noptii (incepand cu 19.00/20.00 pana in ora 00.00) are beneficii de neegalat pentru sanatatea celui mic. In primul interval al noptii se produce o regenerare a creierului si a corpului, regenerare ce nu se poate recupera spre dimineata.
Studii elaborate arata ca daca intarziem chiar si cu o ora culcarea copilului, abilitatea acestuia de a raspunde adecvat la sarcini simple este afectata. De asemenea, abilitatea acestuia de a-si echilibra emotiile va suferi modificari ce vor determina frustrari, stres, iritabilitate si crize de furie.
Cum stim care este totalul orelor de somn recomandat?
Academia America de Medicina a Somnului a publicat un ghid pentru a intelege totalul de ore de somn recomandate pentru copii in functie de varsta:
Copiii cu varsta intre 4 luni si 12 luni: 12-16 ore
Copiii cu varsta intre 1 si 2 ani: 11 – 14 ore
Copiii cu varsta intre 3 si 5 ani: 10 – 13 ore
Copiii cu varsta intre 6 si 12 ani: 9 – 12 ore
Copiii cu varsta intre 13 si 18 ani: 8 – 10 ore
Analiza numarulului total de ore este primul pas pe care il puteti face pentru a intelege daca cel mic doarme suficient sau nu.
Care este ora de culcare ideala?
Urmatorul pas este sa intelegeti care este ora de culcare ideala. Enumar mai jos cateva exemple pentru categorii de varsta diferite, pentru a va da o idee despre ora de culcare indicata.
Copiii cu varsta intre 0 – 2 luni dorm foarte mult in timpul zilei (aproximativ 4-5 episoade de somn) iar ora de culcare de seara este de obicei in jurul orei 21.00. Este esential insa sa incepem sa coboram ora de culcare, urmand ca dupa 2 luni aceasta sa fie intre 18.00 – 20.00 pm, la maxim o ora de la ultimul somn de zi.
Copiii cu varsta de 3 luni au aproximativ 4 episoade de somn de zi iar ora de culcare ideala este undeva in jurul orei 18.30 pm, la maxim 1.5 ore de la ultimul somn de zi.
Copiii cu varsta de 4 luni fac tranzitia de la 4 la 3 episoade de somn de zi si au nevoie de o ora de culare mai devreme pentru a compensa reducerea somnului de zi. Ora de culcare ideala este undeva in jurul orei 19.00, la maxim 2 ore de la ultimul somn.
Copiii cu varsta de 5 luni raman la 3 episoade de somn de zi, iar ora de culcare ideala este undeva intre 19.00 – 19.30, la maxim 2 -2.5 ore de la ultimul somn de zi.
Copiii cu varsta de 10 – 18 luni vor pastra 2 episoade de somn pe zi, sau vor face tranzitia la un somn de zi (media la care se face aceasta tranzitie este 15 luni). Ora de culcare ideala este undeva intre 3 – 4 ore de la ultimul somn. Cei mai mici vor fi fericiti cu o culcare la 3 ore, pe cand cei care se apropie de 18 lui vor putea sta pana la 4 ore treji. Ora de culcare trebuie sa fie intre 19.00 si 20.00 pm.
Copiii cu varsta peste 3 ani vor incepe sa renunte la somnul de pranz. Este esential insa sa pastram o ora de liniste in jurul pranzului – adica o ora in care copilul poate sta in pat, cu o lumina difuza, in liniste. Aceasta ora il va ajuta sa se incarce pentru restul zilei. La aceasta varsta, copiii inca au nevoie de 11-13 ore de somn pe zi. Astfel ca, daca cel mic se trezeste la 7.00, ora de culcare trebuie sa fie undeva intre 18.00 si 20.00 pm.
Cum procedam pe viitor?
Este important sa intelegeti ca o ora de culcare tarzie va aduce mereu probleme la culcare, treziri nocturne, un copil iritat si obosit pe parcursul zilei, precum si inabilitatea acestuia de a dormi bine pe parcursul zilei.
O ora de culcare mai tarzie nu il va face pe copil sa doarma pana mai tarziu. Din contra, va provoca treziri din ce in ce mai matinale si simptome evidente de deprivare de somn la cel mic.
Un exercitiu care va poate veni in ajutor este acela recomandat de Marc Weissbluth, in care il puneti pe cel mic la culcare in fiecare seara cu 20 de min mai devreme si observati ce se intampla pentru cateva seri. Daca cel mic adoarme usor, este evident ca ora lui de culcare ar trebui sa fie mai devreme.
Pastrati mereu o ora flexibila de culcare pentru copiii mai mici de 3 ani. Adaptati-va mereu la semnele pe care cel mic vi le ofera si nu va fie teama sa va culcati copiii devreme. Corpul lor are mare nevoie de somn!
Daca aveti nevoie de ajutor in a stabili ora de culcare ideala pentru copilul vostru, sau intampinati alte probleme de somn cu cel mic, ma puteti contacta la oana@somnicdepitic.ro .