Frunzaresc.eu: Povesteste-ne putin despre somnul bebelusului in primele luni de viata. Ce trebuie sa stie o mamica si cand e momentul sa-si puna semne de intrebare?
Oana Vlah, Psiholog si Consultant certificat in somnul copilului: In primele luni de viata, somnul bebelusilor este in mod natural haotic, deoarece sistemul nervos si ceasul biologic sunt inca imature. Vorbim de multe ori despre primele luni de viata ca despre un al patrulea trimestru pe care bebelusii ar fi avut nevoie sa il mai petreaca in uterul mamei. Ruperea conexiunii fizice cu mama inseamna si deconectarea de la hormonii care ofereau ajutor bebelusilor in mentinerea somnului. Dupa nastere, majoritatea bebelusilor dorm intre 16 si 18 ore pe zi. Bebelusii alaptati se pot trezi si din ora in ora pe timpul noptii, pentru a primi hrana. Ei au nevoie in primele luni de ajutorul parintilor pentru a adormi – leganat, plimbat, cantat. Este esential insa ca parintii sa invete sa citeasca semnele de somn si sa isi ajute bebelusii sa invete sa faca tranzitia spre somn si altfel decat prin miscare sau hrana.
Pentru a ne da seama daca avem de-a face cu provocari in zona de somn, va recomand sa raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Petreceti foarte mult timp (peste 30 min) incercand sa il adormiti pe cel mic?
- Bebe se trezeste de foarte multe ori noaptea (peste 4-5 ori dupa varsta de 2 luni)?
- Bebe se foieste constant si simititi ca nu intra in somn profund?
- Sunteti mereu obositi din cauza trezirilor nocturne?
- Simtiti ca lipsa unui somn odihnitor va afecteaza relatia cu bebelusul?
- Bebelusul nu poate adormi si readormi fara ajutorul vostru?
Daca ati raspuns DA la majoritatea intrebarilor de mai sus, inseamna ca va confruntati cu o serie de provocari, care din fericire pot fi rezolvate intr-un timp scurt. Apelati cu incredere la un consultant de somn care va va ghida in rezolvarea acestora si intoarcerea la un program de somn sanatos.
Frunzaresc.eu: Sistemul de purtare a devenit la un moment dat, pentru mine, un ajutor in “chemarea” somnului la bebelus. Ce parere ai despre somnul celui mic in sistemele de purtare?
Oana Vlah, Psiholog si Consultant certificat in somnul copilului: Purtarea bebelusului ajuta enorm in primele luni de viata, cand bebe are nevoie de conectarea cu mami, de atingerea si mirosul acesteia. Dupa primele 6-8 saptamani de viata este indicat insa sa il puneti pe bebe la somn si in patutul lui, pe timp de zi si mai ales pe timp de noapte. Somnul in miscare, cum este cel din sistemul de purtare, carucior sau masina, este un somn slab calitativ. Ideal este sa incercam pe cat posibil ca majoritatea orelor de somn sa fie in patut, iar somnul in miscare sa ramana exceptie dupa primele 2 luni de viata.
Frunzaresc.eu: Eu sunt o mamica activa si uneori se intampla sa sar peste ritualul de dinainte de somn intrucat ajung acasa cu bebelusul dupa ora 21.00 si el adoarme in carucior in drum spre casa. Cat de important este ritualul de dinainte de somn si cum ajuta de fapt copilul?
Oana Vlah, Psiholog si Consultant certificat in somnul copilului: Bebelusii cauta in mod natural tipare – evenimente repetitive. Aceste tipare le asigura sentimentul de siguranta in universul complet nou pentru ei. Asa cum noi adultii avem nevoie de o perioada de tranzitie intre perioada de zi si somnul de noapte, la fel si copii au nevoie de o rutina care sa le semnalizeze ca se apropie ora de culcare. Cu cat rutina este mai placuta si mai predictibila, cu atat culcarea va fi mai usoara. Sunt copii care reactioneaza foarte bine la o rutina foarte scurta sau chiar lipsa acesteia. Majoritatea copiilor insa, iubesc si cauta rutina si elementele constante din viata lor.
In lucrul cu familiile care se confrunta cu provocari in zona de somn, recomand de fiecare data stabilirea unei rutine inainte de orice altceva. Daca bebelusii invata sa recunoasca momentul in care se face tranzitia spre somn, le va fi mult mai usor sa accepte si sa invete in final sa iubeasca somnul. Ideal este ca rutina sa contina cateva elemente care se repeta mereu. De asemenea, inainte de somn este ideal ca lumina din camera sa fie mai difuza, tonul persoanei care ii pune la somn sa fie mult mai calm si activitatea ce precede somnul sa fie mult mai linistita. Maniera in care bebe adoarme este intotdeauna cel mai bun indicator pentru un somn odihnitor sau unul agitat, cu multe treziri.
Frunzaresc.eu: Cum se schimba somnul bebelusului in perioada in care ii apar dintisorii si cum sa trecem mai usor peste aceste provocari?
Oana Vlah, Psiholog si Consultant certificat in somnul copilului: Daca pana la momentul aparitiei dintilor bebelusii au deja o rutina de somn, un loc in care se simt in siguranta la somn si un program de somn adaptat varstei, perioada eruptiilor dentare afecteaza foarte putin somnul. Este drept ca pot aparea cateva treziri nocturne din pricina disconfortului. Acela este momentul in care ii oferim afectiune bebelusului, il luam in brate si il linistim pana readoarme. In cele mai multe cazuri trezirile sunt putine si dispar in 3-4 zile dupa eruptie. De aceea, indicat este sa pastram aceeasi rutina, acelasi loc de somn si pe cat posibil acelasi comportament. Bebe isi va gasi foarte usor linistea daca se va simti in siguranta.
Frunzaresc.eu: Cum este mai bine pentru cel mic: sa doarma in pat cu parintii sau in patutul lui?
Oana Vlah, Psiholog si Consultant certificat in somnul copilului: In prezent, recomandarea Asociatiei Americane de Pediatrie este ca nou nascutul sa doarma in patutul lui. Riscurile asociate cu aducerea unui nou nascut in pat cu parintii sunt greu de controlat (saltele sau asternuturi moi, perne moi, un parinte care fumeaza sau consuma alcool inainte de somn, un parinte care urmeaza tratament medical pentru alte afectiuni etc.). De aceea, indicat ar fi ca bebe sa aiba un loc separat de somn. Co-sleeping –ul – sau lipirea unui patut de bebe la patul parintilor este o varianta foarte buna pentru primele luni de viata. Ideal este ca in primele 6 luni, bebe sa doarma in aceeasi camera cu parintii.
Mai departe, alegerea locului de somn al copilului depinde in mare masura de maniera in care parintii isi doresc sa doarma in urmatorii ani. Exista parinti care dorm bine cu bebe in aceeasi camera si exista parinti care nu reusesc sa mentina un somn odihnitor din pricina zgomotelor pe care bebelusii le produc pe timpul noptii sau a miscarilor acestora. Eu recomand cautarea echilibrului si gasirea solutiilor potrivite fiecarei familii pentru a avea un somn odihnitor.
Frunzaresc.eu: Cum putem dezobisnui copiii sa doarma cu parintii in pat?
Oana Vlah, Psiholog si Consultant certificat in somnul copilului: In lucrul cu familiile observ frecvent doua tipare foarte bine definite. Unul din ele este acela in care o data cu venirea pe lume a bebelusului parintele renunta complet la control, desi nu asta isi doreste. Dupa venirea bebelusului, parintii renunta la a mai fi pilotii propriului avion – al vietii lor – ramanand un fel de copiloti, in care copilul dicteaza tot, parintii cedeaza, nestiind cum sa procedeze altfel. Acest tipar apare atunci cand nici parintii la randul lor nu au avut oportunitatea de a fi liderii vietii lor, de a fi independenti, de a lua decizii si de a-si asuma consecintele, de a fi responsabili de propria viata. Ei cedeaza puterea la primul semn, si fac doar ceea ce pare sa isi doreasca bebelusul. Se simt neputinciosi.
Al doilea tipar, este acela in care parintii devin autoritatea suprema. Nu vrem ca bebelusul sa ne controleze vietile, el trebuie sa se adapteze la noi, nu noi la programul lui si bebe va face mereu ce si cum spun parintii.
Intrebarea legata de dezvatarea copiilor sa doarma in pat cu parintii este legata strict de aceste doua tipare familiale. Daca adultul doarme in pat cu copilul pentru ca nu a stiut cum sa faca altfel, atunci il ajutam sa preia conducerea propriului avion si sa invete sa respecte si nevoile lui. Ideal este ca printii sa stie si sa stabileasca din primul an locul in care bebe va dormi pe viitor. Este varianta mult mai usoara atat pentru ei, cat si pentru bebe. Daca insa au dormit cativa ani in aceeasi camera sau pat, schimbarea se poate realiza in cativa pasi. Eu lucrez doar cu tehnici blande, cu respect pentru emotia si nevoia copilului in schimbare. Ca recomandari generale, i-as incuraja pe parintii care vor sa faca acest pas sa il faca cat mai treptat posibil:
- Primul pas este sa il acomodati treptat pe copil cu locul in care urmeaza sa doarma. Jucati-va in patul nou pe timpul zilei, puneti la somn jucarii si folositi-va de rutina de somn pentru a-l obisnui care vor fi pasii cand va merge la culcare singur. Faceti jocuri de rol in care merge si el si voi la somn. Nu il fortati pe copil sa faca nimic din ce nu ii pare confortabil. Spuneti-i mereu, in functie de varsta, cat mai multe despre camera lui, laudati-i dorinta de schimbare (daca exista). Ajutati-l sa isi doreasca sa doarma in patul lui prin joc si poveste.
- Pasul doi este sa il puneti la somn in patutul lui pe timpul zilei – la somnul de pranz. Mami sau tati pot si ei dormi in camera copilului pentru cateva zile impreuna cu el, pentru a face tranzitia mai usoara.
- Pasul trei – dupa 3-4 zile in care bebe a dormit linistit la pranz in camera si in patul lui puteti incuraja si culcarea de noapte tot acolo. La fel, puteti dormi in aceeasi camera cu el pentru cateva nopti, pentru acomodare.
Luand in calcul recomandarile de mai sus, parintii ar trebui deja sa aiba o idee mai clara asupra momentului si metodei prin care vor schimba locul de somn al copilului.
Intoarcerea la cuplu si la intimitatea acestuia joaca un rol esential in echilibrul familiei. Ambii parteneri au nevoie si de viata de cuplu matur, de o parte din stilul de viata care i-a adus impreuna de la inceput. Pentru copiil, parintii vor fi intotdeauna modelul primar, cel care le va modela principiile de viata, maniera in care percep familia precum si manifestarea afectiunii intre cei doi parteneri. Construirea si mentinerea unei relatii sanatoase, felul in care partenerii isi arata ca se iubesc, timpul pe care il petrec atat in familie cat si separat ca si cuplu, il vor ajuta pe copil sa interiorizeze un model de relatie sanatoasa.
Frunzaresc.eu: Cum se pot implica tatii in asigurarea unui somn linistit pentru bebelus?
Oana Vlah, Psiholog si Consultant certificat in somnul copilului: Ma bucur sa aud aceasta intrebare si incurajez toate familiile sa faca din mersul la culcare o activitate placuta pentru intreaga familie.
Daca in alte culturi mamele primesc ajutor de la membrii familiei apropiate si extinse sau prieteni, in Romania mamele se descurca de cele mai multe ori singure sau cu un ajutor minim din partea partenerului. Atasamentul sanatos pentru un copil inseamna apropierea fizica si emotionala de toti membrii familiei. In momentul in care bebe este expus doar la grija si afectiunea mamei, acesta dezvolta o dependenta ce duce la dezechilibru in timp, atat pentru mama cat si pentru el. Dezvoltarea armonioasa si sanatoasa se intampla atunci cand si tatal este implicat in viata copilului, in cat mai multe aspecte din realitatea de zi cu zi. In ce priveste somnul, tatii se pot implica treptat in linistirea bebelusului in primele luni de viata. Ce poate fi mai frumos decat un tatic care reuseste sa calmeze bebelusul plimbandu-l in brate sau facandu-i o baita calda? Incurajez toate familiile sa renunte la tiparele cunoscute si sa formeze obiceiuri noi, in care tatal este implicat activ si se conecteaza emotional cu bebe din primele zile. Cateva exemple concrete pot fi:
-Tatal poate petrece 2 ore cu bebe cat mama recupereaza din somnul pierdut pe timpul noptii;
-Tatal il poate linisti pe bebe cand se trezeste noaptea si nu are nevoie de hrana;
-Tatal poate participa la rutina de seara si la culcarea bebelusului.
De multe ori, neimplicarea tatilor in somnul si viata bebelusilor vine si din teama mamelor ca acestia nu se vor descurca. Amintiti-va ca nici unul din voi nu a mai fost parinte inainte. Puteti invata si va puteti bucura de minunea din viata voastra impreuna. 🙂
Frunzaresc.eu: Daca ar fi sa propui 3 pasi pentru un somn linistit al bebelusului, care ar fi aceia?
Oana Vlah, Psiholog si Consultant certificat in somnul copilului:
Iata pasii pe care ii recomand:
- Stabilirea si pastrarea constanta a unei rutine placute pentru a-i ajuta pe cei mici sa faca tranzitia spre un somn odihnitor. Nu uitati: bebelusii iubesc rutina!
- Pastrarea unui program de somn adaptat varstei bebelusului. Cu cat bebelusii sunt tinuti in mediu stimulant mai mult decat pot face fata, cu atat somnul lor va fi mai scurt si mai slab calitativ. Renuntati la mitul conform caruia daca il tinem pe bebe treaz pana mai tarziu, acesta va dormi a doua zi mai mult. Oboseala nu face decat sa scurteze durata somnului.
- Obisnuirea cu adormirea si readormirea independenta. Diferenta dintre bebelusii care dorm bine si cei care nu au un somn inalt calitativ este maniera in care parintii trateaza culcarea si trezirile acestora. Aveti incredere ca bebelusii vostri stiu sa doarma si ca au nevoie sa ii ajutati sa dobandeasca si aceste abilitati.
Recomand tuturor adultilor care imi cer ajutorul sa faca un exercitiu imaginar in care se regasesc in situatia in care nu stiu cum sa adoarma, au nevoie la fiecare trezire de o persoana care sa ii adoarma, sunt confuzi in timpul noptii, nu inteleg de ce o data primesc lapte si a doua oara sunt leganati sau se trezesc mereu in alt loc decat in cel in care au adormit. Pe langa dragostea si afectiunea pe care o oferim, bebelusii au nevoie de la noi adultii sa ii ajutam sa invete ca pot avea control asupra lucrurilor vitale, cum sunt hrana sau somnul.