
Multi parinti sau viitori parinti aud deseori in periplurile lor de informare cu privire la ingrijirea bebelusului lor, despre zgomotul alb, sau asa cum sunt este el numit in engleza white noise. Intelegem impreuna in acest articol ce sunt de fapt zgomotele albe, de ce sunt ele benefice pentru nou-nascuti si bebelusi si cum luam cele mai bune decizii atunci cand trebuie sa cumparam anumite aparate speciale care emit acest tip de sunete.
Ce este zgomotul alb
Cand folosim termenul „zgomot alb” ne referim la un sunet ce contine toate frecventele care pot fi percepute de urechea umana, emise la intensitati egale. Este un zgomot de fond, uniform, care nu contine sunete puternice, inalte, nu are schimbari bruste de intensitate sau ritm. Poate cel mai cunoscut zgomot alb, mai ales pentru adultii de astazi, este sunetul emis de televizorul care pierde conexiunea la cablu – ecranul „cu purici”.
Multi parinti care isi aduc nou-nascutul acasa pornesc la drum in crearea unei rutine de la falsa impresie ca bebelusul lor are nevoie de liniste absoluta, iar toate zgomotele din casa sunt reduse la minim – televizorul are mereu sunetul oprit, usile se inchid cu grija, toate persoanele pasesc pe varfuri.
Adevarul este insa ca inca din saptamana 15 de sarcina, bebelusul nostru aude tot ce se intampla in interiorul corpului mamei sale, si o parte dintre sunetele din exterior. De exemplu, aude permanent si uneori chiar la o intensitate mare, sunetul circulatiei sangelui prin sistemul venos al mamei si prin placenta, sunete emise de sistemul digestiv si de circulatia fluidelor prin cordonul ombilical, chiar si bataile inimii. In privinta sunetelor din exterior, nu este un mit faptul ca cel mic aude voci si muzica, insa atenuate partial de placenta si transformate intr-un zgomot de fond.
Toate aceste sunete se amesteca si devin un fundal sonor constant, extrem de similar cu zgomotul alb la care ne referim in articolul nostru. Ceea ce inseamna ca bebelusul nostru nu are nevoie de liniste absoluta, fiindca vine dintr-un mediu in care linistea lipseste cu desavarsire. In pachetele de somn create ca ghiduri utile pentru parinti, gasiti informatii valoroase cu privire la modul in care cei mici se adapteaza la viata in afara mediului uterin.
Efectul de linistire si relaxare al zgomotelor albe pentru bebelusi
Principalul rol pe care il are zgomotul alb este cel de calmare a nou-nascutilor si bebelusilor, prin doua mecanisme: pe de o parte, asigura un fundal sonor uniform, prin atenuarea oricaror zgomote ce pot constitui surse de stres (latratul unui caine, trantirea unei usi, alarma telefonului, etc.) si pe de alta parte, simuleaza din punct de vedere auditiv mediul din care provine nou-nascutul – uterul.
Primul studiu cu privire la rolul zgomotului alb in linistirea si adormirea copiilor a fost publicat in 19901. Desi numarul bebelusilor pe care s-au facut observatiile a fost destul de mic (20 de nou-nascuti intre 2 si 7 zile), rezultatele au aratat ca 80% dintre ei au adormit in mai putin de 5 minute dupa expunerea la surse de zgomot alb.
Si dupa numeroase alte studii realizate de atunci si pana astazi, concluzia specialistilor este unanima: majoritatea bebelusilor sunt ajutati, mai ales in primele saptamani de viata, de zgomotul alb, daca acesta este ales si utilizat corespunzator.
Un studiu2 publicat in 2018 aplica aceeasi tehnica chiar in cadrul sectiilor de terapie intensiva pentru nou-nascuti, in incercarea de a inregistra sunetele emise de corpul uman in interiorul uterului. Scopul specialistilor era de a crea pentru nou-nascutii ce aveau nevoie de linistire un mediu similar cu cel intrauterin.
Asa cum mentionam anterior, un alt beneficiu al utilizarii zgomotului alb este uniformizarea fundalului sonor din jurul bebelusului. Dupa nastere, acesta se adapteaza treptat la caracteristicile mediului din afara burticii mamei lui. Lumina puternica, zgomotele intense, miscarile bruste in jurul lui, toti acesti stimuli cu care nu este obisnuit pot constitui surse de stres. Utilizat in special atunci cand bebelusul trebuie sa se linisteasca inainte si in timpul somnului, zgomotul alb va acoperi macar partial toate sunetele pe care nu le putem controla si care pot trezi copilul sau il pot impiedica sa adoarma.
Tipuri si exemple de zgomote albe
Exista mai multe tipuri de zgomote albe pe care parintii le pot folosi si un prim sfat al specialistilor este ca la inceput sa fie testate mai multe optiuni, mai ales daca observam ca bebelusul nu se linisteste cu un anumit tip de sunet. Este la fel de important ca atat bebelusul cat si parintii sa gaseasca sunetul calmant si placut, pentru o atmosfera armonioasa in familie.
Sursele de zgomote albe pot fi chiar obiectele sau fenomenele naturale in sine, cat si diferite dispozitive sau aplicatii cu replici fidele si chiar inregistrari ale sunetelor reale. Daca gasiti cu greu echilibrul intre diferite zgomote albe sau pare ca nici dupa folosirea lor bebelusul nu se linisteste in perioadele dificile cu colici si eruptii dentare, puteti cere sfatul unui consultant in somnul copilului, pentru solutii suplimentare.
Sunete din natura: ploaie, valuri, vant
Astfel de zgomote albe au un efect linistitor si asupra adultilor si multi dintre noi recunoastem ca dormim mai bine vara, cand afara ploua torential sau iarna, cand se aude sunetul viscolului. Cum astfel de sunete sunt dificil de controlat, in majoritatea timpului ne vom baza pe aplicatii sau inregistrari, iar multe dintre ele includ diverse optiuni precum:
- Sunetul marii si valurilor la tarm
- Sunetul picaturilor de ploaie pe geamuri
- Sunetul ploii torentiale (fara tunete puternice)
- Sunetul vantului
- Fosnetul fruzelor in copaci
- Sunetul emis de curgerea apei – un parau de exemplu
Sunete de ambianta: aspirator, feon, ventilator
Bebelusul vostru se juca linistit si ati observat ca a adormit in timp ce voi foloseati aspiratorul? Este doar un exemplu de zgomot alb produs de aparatele pe care le folosim in locuintele noastre. In aceasta categorie de sunete, de departe cel mai folosit este ventilatorul, care mai ales in lunile de vara indeplineste si rolul important de a raci aerul din jurul bebelusului. Mai mult, folosirea unui ventilator are si un al treilea beneficiu – studiile3 arata ca reduce riscul de moarte subita a sugarului.
In afara ventilatorului, alte cateva exemple de zgomote albe din aceeasi categorie sunt:
- Sunetul aspiratorului
- Sunetul uscatorului de par
- Sunetul static al televizorului sau radioului
- Sunetul focului in semineu
- Sunetul unui purificator de aer, umidificator sau aer conditionat
- Sunetul dusului sau apei care curge in cada
Cum folosim zgomotul alb pentru adormirea bebelusilor
Pentru ca zgomotul alb este folosit, cel putin in primele saptamani de viata ale bebelusului, timp de multe ore pe zi, este important sa gasiti modalitatile eficiente de a asigura acest fundal sonor. La fel de important este sa il folositi corect, pentru ca efectele sa fie cele asteptate.
Nu trebuie sa uitam si ca pot exista riscuri pe care este bine sa le luam in calcul si reducem – supraincalzirea unui anumit aparat folosit prea multe ore la rand, pozitionarea gresita a unui aparat in preajma bebelusului, curentul de aer prea rece si direct in cazul unui aer conditionat.
Discutam in continuare despre toate aspectele pe care trebuie sa le avem in vedere in privinta utilizarii corecte a zgomotelor albe, de la volumul acestora pana la pozitionarea sursei de sunet in camera copilului. Astfel de sfaturi sunt cuprinse si in pachetele noastre de somn, alaturi de o multime de alte sfaturi pentru un bebelus odihnit, sanatos si vesel.
Aplicatii si aparate pentru zgomot alb
Pentru majoritatea parintilor, cele mai simple solutii de asigurare a zgomotelor albe sunt folosirea unui aparat special ce emite astfel de sunete sau folosirea unui telefon mobil cu o aplicatie de zgomot alb. Ambele optiuni sunt recomandate si sigure, atat timp cat ne informam corect inainte de achizitie, pentru ca dispozitivele sa respecte toate normele de siguranta in vigoare si sa fie produse de companii de incredere.
Este important ca dispozitivul pe care il folosim, fie ca vorbim despre un aparat pentru zgomot alb, un telefon mobil sau o tableta, sa ne permita asezarea in diferite puncte ale camerei, reducerea volumului si sa nu reprezinte surse de lumina puternice – de exemplu, ecranul unui telefon pornit poate anula eforturile noastre de a asigura un mediu intunecat pentru somnul bebelusului.
Sunt de evitat emitatoarele de zgomot alb sunt forma jucariilor de plus sau de plastic plasate direct in patutul copilului sau chiar tinute in brate de bebelusi in timpul somnului.
Daca alegem sa folosim o tableta sau un telefon pntru sunetul alb, este important sa il programam pe functia „avion”, astfel incat sa nu avem emisii de radiofrecveta sau semnal wi-fi in camera de somn a bebelusului.
Cand si cum folosim zgomotele albe
Zgomotul alb trebuie sa fie utilizat de catre parinti ca o modalitate de linistire si adormire a nou-nascutilor si bebelusilor, ca o asociere de somn sanatoasa, si nu ca un fundal sonor permanent in casa sau camera acestora. Integrati zgomotul alb in rutinele de culcare si utilizati-l pe durata somnului copilului, apoi opriti-l in perioadele de veghe, cand bebelusul mananca, se joaca sau iese la plimbare.
Sursa de zgomot alb trebuie sa fie pozitionata la o distanta de minimum 2 metri de patutul copilului, niciodata in pat langa bebelus, sprijinita pe marginea patutului sau deasupra acestuia. Atat distanta cat si volumul sunt la fel de importante. Zgomotul alb trebuie sa fie un sunet de fond, nu trebuie sa acapareze total spatiul copilului, care trebuie sa se obisnuiasca in timp sa proceseze sunetele apropiate de el. De exemplu, trebuie sa va poata auzi daca ii vorbiti in soapta la marginea patului, desi pe fundal este pornit zgomotul alb.
Ideal este sa folosim un aparat care imita sunetele albe, nu neaparat obiectele precum ventilatorul sau aspiratorul in sine. Este mult mai comod si astfel suntem siguri ca bebelusul este in siguranta pe intreaga durata a somnului.
Volumul si durata zgomotelor albe – cand poate fi prea mult?
In 2014, in urma unor studii si analize realizate pe emitatoarele de zgomot alb disponibile pe piata, Academia Americana de Pediatrie (AAP) concluziona ca toate aceste aparate depaseau limita de volum recomandata pentru nou-nascuti si bebelusi, de 50 de decibeli. Efectele nocive ale zgomotului alb puternic erau observate la unii copii pe termen lung, fie prin probleme de auz, fie prin dezvoltari intarziate ale limbajului si vorbirii. Odata cu acest studiu au aparut si recomandarile oficiale de a nu folosi niciodata aparatele pe treptele superioare de volum si de a le plasa la aproximativ 2 metri de locul unde doarme bebelusul.
In plus, specialistii atrag atentia ca zgomotul alb nu trebuie sa ii impiedice pe cei mici sa invete sa se autolinisteasca. De aceea, pe masura ce bebelusul creste, se recomanda reducerea sau renuntarea treptata la utilizarea zgomotelor albe, pentru ca cel mic sa se poata linisti usor si daca se trezeste in liniste deplina sau in urma unui sunet mai puternic precum un tunet sau un claxon.
Un consultant in somnul copilului va poate ajuta cu sfaturi personalizate, adaptate rutinei bebelusului dumneavoastra, pentru ca zgomotul alb sa nu devina pe termen lung o conditie indispensabila a somnului sau un pericol pentru dezvoltarea acestuia.
Exista contraindicatii pentru zgomotele albe?
Desi nu exista contraindicatii explicite pentru utilizarea zgomotelor albe, este important sa urmariti rutina si reactiile bebelusului pentru a putea observa cand ceva nu este in regula, fie ca poate fi vorba despre un tip de zgomot alb care nu ii este pe plac, fie ca pur si simplu in cazul sau zgomotul alb nu are acest efect asteptat de linistire.
Pot exista in cazuri rare contraindicatii de natura medicala, la nou-nascutii cu probleme de auz sau neurologice, in cazul carora medicii indica tipurile de sunete sau volumul la care poate fi expus bebelusul.
Zgmotele albe sunt sanatoase si utile pentru dezvoltarea celor mici, atat timp cat sunt folosite corect. Utilizati intotdeauna sursele de zgomot alb conform recomandarilor oficiale si discutati cu medicul pediatru sau cu un specialist acreditat in somnul copilului de fiecare data cand aveti nelamuriri sau dificultati.
Surse studii si statistici:
- White noise and sleep induction, J A Spencer, D J Moran, A Lee, D Talbert, 1990
- A description of externally recorded womb sounds in human subjects during gestation, Joanna J. Parga ,Robert Daland,Kalpashri Kesavan, Paul M. Macey, Lonnie Zeltzer, Ronald M. Harper, 2018
- Use of a Fan During Sleep and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome, Kimberly Coleman-Phox, MPH; Roxana Odouli, MSPH; De-Kun Li, MD, PhD, 2008