Publicat pe

Va reusi copilul meu sa doarma bine?

Poate că deja v-ați întrebat dacă nu cumva copilul dumneavoastră are anumite caracteristici unice, care îi afectează somnul, astfel încât doarme mult mai puțin decât alți copii.

Poate că v-ați uitat cu invidie la alți copii care dorm în cărucioare, în brațele părinților, în restaurante zgomotoase sau în timp ce mamele lor iau cina în liniște.

 Poate că v-ați întrebat de ce copilul vecinilor adoarme rapid la 19.00, iar dumneavoastră vă luptați să vă ajutați copilul să adoarmă la 23.00. 

Părinții ai căror copii adorm cu dificultate și nu dorm prea mult se simt frustrați, obosiți, extenuați; dispoziția lor zilnică începe să fie afectată cu fiecare noapte de somn pierdut. Relațiile se deteriorează, iar odată cu trecerea timpului mamele sunt tot mai afectate de privarea de somn, dacă copiii nu încep să doarmă mai bine.

Chiar și relația cu copilul și modul în care părinții interacționează cu acesta suferă schimbări negative, din cauza lipsei de somn.

Adevărul este că nu există cineva care „doarme prost“. Copiii care nu au afecțiuni medicale sau neurologice, care se dezvoltă conform parametrilor tipici, au capacitatea de a dormi foarte bine.

Dacă în primele luni de viață este normal pentru copil să adoarmă cu dificultate și să se trezească des, după vârsta de 3-4 luni, copiii pot dobândi cu ușurință deprinderea de a adormi singuri și de a menține o durată a somnului sănătoasă, atât în timpul zilei, cât și noaptea.

Problemele de somn cu care se confruntă frecvent bebelușii/copiii sunt:

  • Dificultatea de a adormi
  • Dificultatea de a rămâne adormiți
  • Trezitul și apelul la ajutorul părinților de fiecare dată
  • Privarea de somn – nu doarme suficient
  • Terorile nocturne, udarea patului, somnambulismul

 Dacă părinții îi îndrumă cu blândețe în primele lor luni de viață, copiii pot:

 – să adoarmă rapid

 – să continue să doarmă neîntrerupt pe parcursul nopții suficient pentru un somn sănătos

– să învețe ce să facă pe parcursul trezirilor parțiale din timpul nopții

să reducă trezirile din timpul nopții până la vârsta de 6-7 luni (aproape complet). Îndrumarea înseamnă că le oferiți suficiente ocazii pentru a învăța ce să facă atunci când merg la culcare.

Există speranță! Dacă învățați și înțelegeți nevoile de somn ale copilului, ce puteți face pentru a-i ajuta și începeți să rezolvați problemele una câte una, veți constata curând îmbunătățiri și, în câteva săptămâni, problemele de somn pot dispărea complet.

Va fi esențial să țineți cont de TOATE SFATURILE legate de mediul de somn, rutine, perioadele în care copilul este treaz și program, stabilind niște limite sănătoase.

Faptul că copilul are probleme cu somnul nu este vina dumneavoastră!

Pediatrii și medicii încă au cunoștințe aprofundate despre somn. Nu în toate țările există somnologi, și nu sunt prea mulți părinți care primesc recomandarea de a consulta un specialist în domeniu. Presupunem că toți copiii dorm prost, iar aceasta este o preconcepție cât se poate de greșită.

Amintiți-vă, copilul dumneavoastră poate dormi bine. Este rolul părinților să își îndrume cu blândețe copilul pentru a învăța cum să adoarmă și să limiteze momentele în care păcălesc copilul să adoarmă – legănat, plimbat, hrănit până adoarme. 

Cred foarte mult în creșterea cu respect a copiilor și acesta este unul dintre primele lucruri pe care le puteți face pentru a promova un start sănătos din punct de vedere fiziologic pentru copilul dumneavoastră. Este important să dezvoltați treptat senzația de încredere și un atașament pozitiv, în același timp. Lăsând copilul să învețe cum să adoarmă, îi oferiți unul dintre cele mai prețioase daruri – libertatea se a se simți încrezător și sigur de sine pe cont propriu – pentru intervale de timp adaptate vârstei.

O noapte de somn sănătos va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sale cognitive, a dispoziției zilnice, a sistemului imunitar și a sănătății mintale.

Documente incluse in pachet