Publicat pe

Trezitul devreme din somnul de noapte

Trezirea devreme înseamnă trezirea înainte de 06.00 dimineața.

Există numeroase cauze ale trezirii devreme, care sunt întotdeauna asociate perioadelor în care copilul stă treaz și capacității sale de a se liniști singur. Trebuie să ne ocupăm de toate celelalte recomandări înainte de a ne ocupa de trezirea foarte matianala. Poate că dacă urmați programul, copilul va începe să se trezească mai târziu fără alte ajustări suplimentare.

Trezirea devreme este puternic legat de ritmul circadian al copilului și va dura cam două săptămâni înainte să puteți observa modificări, dacă acest tipar al trezitului devreme durează deja de ceva timp.

Dacă copilul continuă să se trezească înainte de 06.00, iată cum puteți să îi modificați programul:

Pentru grupa de vârstă din această categorie de materiale, găsiți mai jos informații privind programul copiilor care dorm de trei ori în timpul zilei și al celor care dorm de 2 ori în timpul zilei.

Regulă generală: Nu începeți ziua mai devreme de 06.00! Chiar dacă copilul se trezește la 05.00, lăsați-l să rămână în mediul de somn până la 06.00, când puteți ridica jaluzelele și începe ziua. Dacă copilul devine agitat sau începe să plângă, puteți să mergeți la el, să îl hrăniți, chiar să stați cu el în cameră pe întuneric, dar niciodată nu îl ridicați din pat înainte de 06.00. Creierul copilului trebuie să înțeleagă că și atunci este încă noapte. Dacă aprindem lumina mai devreme, ritmul său circadian va înțelege că acela este momentul în care poate începe ziua.

Copiii care dorm de 3 ori în timpul zilei:

  1. Nu începeți niciodată primul somn mai devreme de 08.15! Pe măsură ce copilul face progrese, începeți să amânați ora somnului de zi până când ajungeți la 08.45 ora primului somn.
  2. Pentru al doilea somn de zi, nu puneți copilul la culcare mai devreme de 11.15. Obiectivul acum este ca al doilea somn al zilei să înceapă la ora 11.45.
  3. Pentru al treilea somn al zilei, nu puneți copilul la culcare mai devreme de 14.30. Obiectivul acum este ca al treilea somn al zilei să înceapă la ora 15.30.
  4. Ora culcării seara nu ar trebui să fie mai devreme de 18.15, iar obiectivul aici este să ajungeți la ora de culcare 18.45, cel mai devreme pentru această grupă de vârstă.

Singura excepție privind ora culcării seara este dacă copilul sare complet cel de-al treilea somn din timpul zilei, atunci puteți să îl duceți la culcare la 18.00.

Copiii care dorm de 2 ori în timpul zilei:

  1. Nu începeți niciodată primul somn mai devreme de 09.00! Obiectivul este ca primul somn al zilei să înceapă pe la 09.30.
  2. Pentru al doilea somn de zi, nu puneți copilul la culcare mai devreme de 13.00. De îndată ce s-a obișnuit cu această schimbare, puteți prelungi perioada în care stă treaz până la 14.00, cel mai devreme când începe al doilea somn de zi.
  3. Ora culcării seara nu ar trebui să fie mai devreme de 18.15, iar obiectivul aici este să ajungeți la ora de culcare 18.45, cel mai devreme pentru această grupă de vârstă.

Orice activitate de noapte poate fi fascinantă pentru copilul de vârsta aceasta, care crește repede, de aceea stimulii vizuali trebuie să fie complet eliminați în timpul nopții. Nu vorbiți cu copilul, nu îi oferiți jucării și nu îl scoateți din camera de somn. Dacă faceți asta, îi veți tulbura ritmul circadian și va continua să se trezească haotic în timpul nopții. Organismul său trebuie să secrete melatonină și să suprime cortizolul pe toată durata nopții.

Documente incluse in pachet