Publicat pe

Somnul în condiții de siguranță

Siguranța este esențială atunci când este vorba despre nou-născuți și despre copii, în general. Fiecare familie ar trebui să țină cont de primele reguli de siguranță legate de somn. Multe dintre recomandările de mai jos au fost preluate de la Academia Americană de Pediatrie și Centrele de Prevenire și Control al Bolilor.

În Statele Unite, se înregistrează anual aproximativ 3500 de decese asociate somnului în rândul copiilor. Este esențial ca fiecare familie să se informeze și să respecte regulile simple ale siguranței.

Un loc sigur pentru somn

 

  1. Întotdeauna puneți copilul să doarmă pe spate. SMSS (sindromul morții subite a sugarului) a fost asociat cu faptul că bebelușii dorm pe burtă sau pe o parte înainte să se poată întoarce singuri de pe o parte pe alta. După vârsta de 4 luni sau după ce copilul se poate întoarce singur de pe o parte pe alta, îl puteți lăsa să doarmă în orice poziție îi place. După această vârstă, riscul de SMSS se reduce substanțial.
  2. Copilul doarme pe suprafața lui de somn. Dormitul în același pat este considerat un factor de risc pentru SMSS. Paturile pentru adulți sunt mai moi, au perne și așternuturi care pot duce la sufocarea copilului. De asemenea, există riscul ca un adult să se răsucească în somn peste copil. Acest lucru este esențial în primele luni, deoarece privarea de somn afectează mult și părinții, iar riscurile sunt mai mari. Dacă decideți că doriți să dormiți împreună cu copilul dumneavoastră, vă rog să vă asigurați că aveți un pătuț separat lângă patul dumneavoastră și că de fiecare dată copilul doarme pe suprafața lui, nu în mijlocul patului matrimonial. Copiii nu trebuie să doarmă niciodată pe canapele, fotolii sau alte suprafețe moi!
  3. Pătuțul copilului trebuie să fie gol – să nu conțină perne, jucării, așternuturi sau alte obiecte. Până la împlinirea vârstei de 6 luni, când copilul poate folosi o jucărie preferată cu care să doarmă – asigurați-vă că numai copilul se află pe suprafața sa de somn. Se comercializează foarte multe produse – perne, saltele – pentru care nu există studii privind siguranța. Cel mai bine este să le evitați.
  4. Țineți pătuțul copilului în camera dumneavoastră până când împlinește cel puțin 6 luni, ideal, până la 1 an.
  5. Asigurați-vă că bebelușului nu îi este prea cald în timpul nopții. Verificați-i temperatura atingându-i partea din spate a gâtului. Este ceva obișnuit ca bebelușii să aibă extremitățile reci. Prin urmare, cel mai bine este să verificați temperatura în partea din spate a gâtului. După ce nu mai înfășați copilul – cam la 3 luni – puteți folosi un sac de dormit – adecvat pentru temperatura camerei, asigurându-vă că bebelușului nu îi este nici prea cald, nici prea frig în timpul nopții.
  6. Nu fumați și nu permiteți nimănui să fumeze în apropierea copilului. Fumatul este asociat cu creșterea riscului de SMSS.
  7. Dați-i copilului o suzetă. Puteți să îi dați o suzetă, dacă preferă să aibă una când doarme. Dacă îi cade suzeta, nu i-o tot puneți înapoi în gură toată noaptea.
Documente incluse in pachet