Publicat pe

Rutina culcării

Cu toții avem nevoie de o perioadă de tranziție între starea de trezie și cea de somn. Nou-născuții și sugarii au nevoie de o rutină a culcării mai lungă pentru ca creierul lor să realizeze că este timpul să doarmă. Cu cât rutina aceasta este mai lină și mai plăcută, cu atât vor adormi mai ușor. 

Copiii adoră rutina! Este modul lor de a spune că au nevoie să se simtă în siguranță și, dacă știu ce urmează, își dezvoltă în fiecare zi această senzație de siguranță. Cel mai bine este să respectăm nevoia lor de consecvență, programul lor, și să creăm o rutină plăcută pentru întreaga familie.

Secreția de melatonină se produce atunci când copilul înțelege corect semnalele că este timpul să meargă la culcare și respectă un program adecvat vârstei sale. Cu timpul, dacă urmăm o rutină pentru fiecare somn, mersul la culcare va fi un moment minunat de conectare a întregii familii, iar organismul se va relaxa de la sine.

Copilul dumneavoastră este un mic om de știință! Creierul său poate detecta tipare și poate să și le amintească încă de la vârsta de 6-8 săptămâni. Prin urmare, crearea unei succesiuni de evenimente care se derulează în aceeași ordine, de fiecare dată când merge la culcare, va fi aliatul dumneavoastră care vă va ajuta să învățați copilul cum să adoarmă și să mențină starea de somn. Acesta este momentul în care puteam să îl ajutăm să deprindă obiceiuri bune. Copiii se relaxează atunci când au un tipar puternic la care să revină.

Elementul cel mai important al rutinei este repetarea acelorași lucruri pentru fiecare rutină, în aceeași ordine. Aceste vor fi indiciile de somn ale copilului. Copiii învață repede și veți fi surprinși să constatați că, după 4-5 zile în care parcurge aceeași rutină, copilul dumneavoastră va începe să caște în mijlocul rutinei.

Vă prezentăm mai jos un exemplu de rutină a culcării. Rutina culcării ar trebui repetată pentru fiecare somn – ziua sau noaptea. Cu timpul, nu va mai fi necesar să aveți o rutină îndelungată, însă, pe măsură ce îi ajutați pe cei mici să învețe totul despre un somn sănătos, trebuie să mențineți rutina.

 

18.00 – Ora băii – numai pentru rutina de noapte

18.25 – Mergeți în camera de culcare și aprindeți o lumină difuză (roșie, portocalie, galbenă)

18.30 – Masa dinaintea culcării

18.45 – Schimbarea în pijamale

18.47 – Cântați un cântec (vocal/instrumental)

18.50 – Spuneți „Noapte bună“ jucăriilor de pluș din cameră

18.53 – Stingeți toate luminile

18.55 – Activați zgomotul alb

18.56 – Îmbrățișarea și sărutul de noapte bună

19.00 – Copilul merge la culcare treaz și relaxat pentru somn

Ora de culcare este momentul în care vă separați de copil. Copilul de 1-3 ani poate deveni anxios sau speriat și îl puteți ajuta să dezvolte o rutină calmă, care îl ajută să se relaxeze. Puteți chiar să introduceți un exercițiu de respirație, atunci când copilul se apropie de vârsta de 3 ani.

Ultima parte a rutinei se desfășoară numai în camera în care doarme copilul, cu o lumină difuză, încetând toate activitățile care i-ar putea menține copilului atenția trează. Petreceți un timp în liniște împreună, departe de activitățile pline de energie din timpul zilei și bucurați-vă de aceste momente, pentru a crea o conexiune mai profundă și a vă ține copilul în brațe înainte de culcare.

Documente incluse in pachet