Publicat pe

Regresia de somn la 4 luni

Neurologic, copilul parcurge foarte multe modificări începând cu sfârșitul celei de-a treia luni de viață și cu începutul lunilor 4 și 5. Secreția de melatonină se maturizează, iar copilul poate dormi mult mai adânc decât atunci când era nou-născut. De asemenea, copiii pot fi mult mai vioi atunci când se trezesc noaptea și pot avea nevoie de mai mult ajutor pentru a adormi din nou. Aceasta este o perioadă plină de provocări pentru părinți, pentru că încă trebuie să vă liniștiți copilul, dar nu doriți să formați noi asocieri cu somnul care vor afecta ce ați realizat până acum pentru un somn bun.  

Regresia somnului este acel moment în care, după ce adoarme fără probleme și doarme bine, copilul începe să refuze să doarmă în timpul zilei, se opune la culcat seara și se trezește des noaptea.

Cele mai semnificative schimbări care apar la această vârstă sunt următoarele:

  1. Somnul copilului seamănă cu somnul adultului – trece printr-o etapă de somn mai puțin profund înainte de a intra în cele de somn adânc. Puteți să vă dați seama că, dacă înainte de vârsta de 4 luni, copilul putea adormi oriunde sau îl puteați plimba până adoarme, apoi îl transferați în pătuț – acum acest lucru devine aproape imposibil. Cum puneți copilul în pătuț, tresare și se trezește complet. Cum puteți să îl ajutați? Mențineți întotdeauna rutina (consultați secțiunea Rutina culcării), atmosfera relaxată din cameră, și încercați să nu stimulați excesiv copilul în timpul rutinei de somn. Lăsați-l câteva minute în pătuț, apoi luați-l din nou în brațe. Se poate simți agitat, dar dacă îl lăsați să învețe ce să facă și să își găsească starea de confort, regresia va fi mai ușoară.
  2. Copilul începe să se întoarcă de pe o parte pe alta sau chiar să se întoarcă pe burtică și pe spate. Acesta este un moment extrem de frustrant, pentru că este posibil ca bebelușul să nu se simtă confortabil în toate pozițiile, chiar dacă creierul lui continuă să vrea să exerseze această activitate în mod repetat. Unele tulburări de somn pot fi cauzate de faptul că bebelușii se rostogolesc pe burtică și pe spate și nu le place poziția în care ajung. Cum puteți să îl ajutați? Cel mai bine ar fi să lăsați copilul să exerseze și chiar să îl încurajați să se întoarcă de pe o parte pe alta atunci când este treaz. De îndată ce reușește să se întoarcă după plac, aceasta devine tot mai puțin o problemă pentru somn. Nu încercați să întoarceți copilul pe spate mai mult de 1-2 ori. Dacă îl lăsați să învețe ce să facă, va învăța rapid și curând se va simți mai confortabil.
  3. Copilul trece de la 4 la 3 episoade de somn în timpul zilei. Vor exista și zile în care dorm de 3 ori, alteori de 4 ori în timpul zilei. Cum puteți să îl ajutați?

În timpul tranziției la mai puține episoade de somn în timpul zilei, trebuie să mențineți ora de culcare seara devreme pentru a compensa somnul pierdut în timpul zilei. La vârsta de 4 luni, somnul din timpul zilei trebuie să nu depășească ora 16.45-17.00, iar ora de culcare seara să înceapă la maximum 2 ore după ultimul somn de zi. Asta înseamnă că bebelușul este culcat pentru somnul de noapte la 19.00.    

  1. Copilul nu adoarme cu ușurință în cărucior, atunci când este legănat sau hrănit. Dacă realizați că devine dificil să vă ajutați copilul să adoarmă, deși procedați la fel cum ați făcut în primele 4 luni, poate că acesta este modul copilului de a spune că este momentul să îl ajutați să învețe modalități noi de a se liniști. De acum înainte, adormitul și menținerea stării de somn vor fi mai dificile, dacă copilul nu învață să se liniștească singur. Cum puteți să îl ajutați? Încercați să rămâneți acasă pentru primele două episoade de somn din timpul zilei, pentru a da copilului ocazia unui somn odihnitor în pătuțul său, într-un mediu favorabil somnului (consultați secțiunea despre mediul perfect pentru somn). Dacă nu ați început deja, încercați să îi oferiți copilului tot mai multe ocazii să adoarmă singur, nu să îl păcăliți să adoarmă legănându-l, hrănindu-l sau ajutându-l în orice alt fel.

Uneori, copiii care știu să se liniștească singuri și părinții lor nici măcar nu simt regresia. Regresiile pot deveni punctul de pornire al unui istoric îndelungat de somn necorespunzător pentru părinții care nu înțeleg că bebelușii lor au nevoie de o abordare diferită privind somnul. 

Chiar dacă această perioadă pare nesfârșită, regresiile trec de obicei în 2 săptămâni sau chiar mai puțin, dacă copilul știe să se liniștească singur sau nu este total dependent de ajutorul dumneavoastră pentru a adormi și a readormi.  

Dacă copilul este total dependent de ajutorul dumneavoastră pentru a continua să doarmă, acum este momentul perfect să vă gândiți la modalități care sunt confortabile pentru întreaga familie, pentru a trece la nivelul următor al unui somn sănătos. Există mai multe abordări și metode de ajutor dacă sunteți perseverenți, consecvenți și aveți încredere în metode.  

Documente incluse in pachet