Publicat pe

Program pentru vârsta de 9-11 luni

Acum, că ați făcut tranziția la 2 episoade de somn pe zi, copilul va urma aproximativ același program în fiecare zi, până la vârsta de 12 luni.

Acum, copilul poate sta treaz timp de 3 ore, chiar și 3,5 ore, după ce se obișnuiește să doarmă de 2 ori în timpul zilei. Este perioada când puteți începe să introduceți mai multe activități în programul zilnic și simțiți că aveți ceva mai mult timp pentru a adăuga experiențe noi în programul zilnic.

Copilul va rămâne la programul de 2 episoade de somn în timpul zilei până la vârsta de 15 luni (în medie), iar acum puteți elimina complet hrănitul noaptea. Dacă preferați, puteți menține o masă noaptea pentru orele dinspre dimineață, când copiii au în mod normal tendința de a se trezi și a adormi mai greu.

Dacă în etapa aceasta copilul este hrănit mai mult de o singură dată noaptea, cel mai probabil că asociază somnul cu mâncatul.

Programul recomandat pentru această vârstă ar trebui să arate astfel:

 

6.30 – 7.00 – ora trezirii dimineața

8.00 – mic dejun

10.00 – 11.30 – somn de zi nr. 1

12.30 – prânz

15.00 – 16.00 – somn de zi nr. 2

17.30 – cină

19.00 – începe rutina pentru somnul de noapte

19.30 – ora de culcare – copilul trebuie să fie deja adormit la această oră

 

La vârsta aceasta, copiii dorm în mod normal 11-12 ore pe noapte.

Dacă nu ați început deja, acum este momentul să începeți să îi dați ultimul lapte al zilei la începutul rutinei, nu în ultima parte a acesteia. Copilul este acum tot mai alert și în două zile se va obișnui cu toate schimbările pe care le introduceți. Hrănind copilul în prima parte a rutinei, mențineți sau creați o relație sănătoasă cu momentul în care se culcă. Acum începe să înțeleagă că, pentru a adormi, se poate obișnui și cu alte lucruri, de exemplu i se citește dintr-o carte sau ține în brațe jucărioara de somn.

Documente incluse in pachet