Publicat pe

Program pentru vârsta de 7 luni

Copilul se apropie acum de momentul în care va renunța la cel de-al treilea episod de somn în timpul zilei – pe la 8 luni. Este posibil să observați deja că are tendința de a începe să refuze al treilea somn ziua. Cel mai bine ar fi să reușiți să îl mențineți până când împlinește 8 luni, astfel încât să nu devină excesiv de obosit. Încă are nevoie de somn, chiar dacă devine mai dificil să adoarmă – după-amiaza scade și presiunea nevoii de somn și nivelul de melatonină. 

Pentru un plan simplu și un copil bine odihnit, este recomandabil să respectați cât mai strict modelul de program de mai jos:

 

6.30 – 7.00 – ora trezirii dimineața

8.00 – mic dejun

9.00 – 10.15/10.30 – somn de zi nr. 1

11.45 – prânz

12.30 – 13.30 – somn de zi nr. 2

16.00 – 16.30/16.45 – somn de zi nr. 3

17.45 – cină

18.30 – începe rutina pentru somnul de noapte

19.15 – ora de culcare – copilul trebuie să fie deja adormit la această oră

Chiar dacă vedeți că poate sta treaz perioade mai lungi, țineți cont de intervalele în care este treaz și de semnele de somnolență și nu țineți copilul treaz mai mult decât este recomandat. Dacă stă 30 de minute în plus față de intervalul adecvat vârstei, va deveni excesiv de obosit și va fi mai greu să îl culcați, se va trezi mai des în timpul nopții și foarte devreme dimineața. Încă are nevoie de 11  ore de somn.

Încercați să păstrați aceeași oră de trezire de fiecare dată, cu numai 30 de minute întârziere, ca excepție. Dacă copilul se trezește la aceeași oră în fiecare zi, o să doarmă mai bine în timpul zilei, cam la aceleași ore, iar calitatea somnului din timpul nopții va fi, de asemenea, mai bună. Astfel, ritmul circadian al copilului rămâne robust și puternic.

Documente incluse in pachet