Publicat pe

Program pentru vârsta de 5 luni

Program pentru vârsta de 5 luni

Începând cu vârsta de 5 luni, copilul trebuie să înceapă să doarmă de zi și de noapte cam același număr de ore pe zi. Aceasta înseamnă că acum este pregătit pentru un program de somn și mese mult mai organizat. Rețineți însă, copilul nu ar trebui să aibă ore de culcare seara fixe. Ora de culcare depinde întotdeauna de ora la care s-a trezit după ultimul somn din timpul zilei. 

Dacă până la vârsta de patru luni copilul putea fi culcat mai târziu seara, acum este momentul să fie culcat mai devreme, iar ora de aur pentru culcarea copilului pentru somnul de noapte va fi 19.00-19.30.Această oră este ca un punct sensibil pentru copiii de această vârstă. Dacă stau mai târziu de 19.30, cu siguranță vor deveni obosiți, iritabili și se vor trezi mai devreme a doua zi. 

Nu ascultați niciun sfat care vă îndeamnă să țineți copilul treaz până mai târziu „ca să obosească“ sau „ca să doarmă până mai târziu dimineața“. Singurul lucru care se va întâmpla cu certitudine este că va pierde orele de somn adânc de la începutul nopții și se va trezi chiar mai devreme, fără să fi avut ocazia să doarmă suficient de mult pentru vârsta sa. 

Știu că adulții consideră de obicei că această oră este cam devreme pentru culcare și încearcă să o amâne până la 20.00-20.30 sau chiar mai târziu. Acum este perioada în care creierul copilului se dezvoltă într-un ritm extrem de rapid, magic. Acum sistemul său imunitar se dezvoltă, iar hormonul de creștere secretat în timpul somnului joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cognitivă și psihică a copilului dumneavoastră.  Obișnuind copilul să meargă devreme la culcare, îi oferiți cel mai bun dar posibil – cel al sănătății și dezvoltării optime. Copiii care dorm mai mult au o inteligență superioară, un control mai bun al emoțiilor și un sistem imunitar mai bun.  

Vă prezentăm mai jos un exemplu de program pentru un copil de această vârstă. Cu cât respectați mai strict intervalele recomandate, cu atât vă va fi mai ușor și dumneavoastră și copilului să urmați un program adecvat vârstei:

6.30 – ora trezirii dimineața

8.15 – 10.15 – somn de zi nr. 1

12.15 – 13.30 – somn de zi nr. 2 

15.30 – 16.15 – somn de zi nr. 3

17.30 – începe rutina culcării

18.30 – ora de culcare – copilul trebuie să fie deja adormit la această oră

Atunci când eliminați cel de-al patrulea somn din timpul zilei, copiii trebuie culcați seara cel târziu după 2 ore și 15 minute. Asta se întâmplă numai în perioadele de tranziție, când copiii renunță la un episod de somn pe zi și trebuie să compenseze acel somn în timpul nopții. 

Veți vedea în documentele următoare cum se modifică programul copilului și cum ajungeți la ora de culcare 19.00-19.00. 

Documente incluse in pachet