În primele luni, copilul se poate confrunta cu anumite fenomene normale de disconfort legate de adaptarea sa la lumea din afara pântecului mamei. Vă rugăm să efectuați întotdeauna controlul pediatric periodic și să vă asigurați că bebelușul se dezvoltă în parametri normali. Există câteva dificultăți fizice care pot avea impact asupra somnului copilului. Este mai bine să înțelegeți cât mai multe despre provocările cu care se confruntă copilul pentru a putea știți ce e de făcut atunci când apar.
BRGE sau BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN
Ce este refluxul?
Refluxul acid are loc atunci când conținutul stomacului se întoarce în esofag.
Esofagul este tubul care transportă mâncarea de la gât la stomac. În punctul de întâlnire a esofagului cu stomacul există un inel/o valvă muscular/ă care de obicei se deschide atunci când înghițim. Acest inel muscular este cunoscut sub denumirea de sfincter esofagian inferior (SEI). Refluxul apare atunci când SEI nu se închide complet, iar conținutul stomacului și sucurile digestive se întorc în esofag.
Această valvă funcționează adesea imperfect în copilărie, de aceea refluxul este des întâlnit la nou-născuți.
Simptome ale refluxului:
- Scuipă și vomită
- Iritabilitatea în timpul hrănirii
- Arcuirea anormală
- Refuzul de a mânca sau hrănirea cu dificultate
- Respiră greu sau se sufocă
- Dureri toracice sau pirozis
- Tuse frecventă – un sunet jos, ca atunci când adulții încearcă să își dreagă vocea – poate fi un sunet al iritabilității esofagului
- Ia în greutate lent
Când dispar?
În primul an de viață, bebelușii pot avea regurgitație fiziologică din cauza sfincterului gastroesofagian imatur. Cele mai multe simptome vor începe să cedeze în jurul vârstei de 5-6 luni.
Ce puteți face pentru a-l ajuta?
- Mese frecvente. În loc să hrăniți copilul cu cantități mai mari, alimentați-l cu cantități mici de lapte matern sau formulă sau alimente solide.
- Hrăniți copilul când se trezește, nu înainte să adoarmă. Îi va permite să digere mâncarea mai ușor și să aibă timp să lase mâncarea să stea în stomac suficient de mult.
- Schimbați formula de lapte. Pentru copiii hrăniți cu formulă de lapte, întrebați pediatrul de formulele de lapte antireflux. Acestea pot ajuta foarte mult cu simptomele.
- Ajutați copilul să eructeze după fiecare masă și țineți-l în poziție verticală. Gravitația ajută foarte mult, ajutând copilul să țină laptele în stomac. Țineți-l în sus în brațe sau pe umăr după masă și nu-l lăsați să stea prea mult în poziție orizontală atunci când vedeți că scuipă.
- Ajutați-l să stea ridicat în pătuț. Puteți plasa anumite elemente de sprijin sub saltea în pătuț, astfel încât copilul să poată avea o poziție a capului înălțată atunci când stă în pătuț.
- Discutați cu pediatrul. Unii copii pot avea nevoie de testare pentru a primi un diagnostic exact și a primi tratament antireflex.
APNEEA ÎN SOMN
Ce este apneea în somn?
Apneea în somn intervine atunci când copilul încetează să respire în timpul somnului din cauza obstrucționării căilor aeriene superioare. Amigdalele sau polipii cu inflamații sau dimensiuni excesive pot provoca astfel de fenomene. Respirația se oprește timp de 15-20 de secunde. Respirația normală poate deveni accelerată sau mai lentă, însă de obicei nu încetează deloc.
Simptome ale apneei:
- Respiratul pe gură
- Vocea nazală
- Sforăitul
- Pauzele în respirație în timpul somnului
- Treziri frecvente în timpul nopții
- Trezirea cu senzația de sete în timpul nopții
- Somnul agitat
- Somnul cu durată mai mică decât media
Când dispar?
În funcție de gravitate (asigurați-vă că v-ați consultat pediatrul), apneea în somn poate dispărea după ce căile aeriene superioare se maturizează și se măresc sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru eliminarea amigdalelor.
Ce puteți face pentru a-l ajuta?
- Evaluați apneea în somn a copilului în cadrul unui consult pediatric și ORL pentru a înțelege exact cât de gravă este afecțiunea copilului.
- Dacă vi se recomandă acest lucru, duceți copilul la o clinică de somnologie și evaluați apneea în somn pe parcursul unei nopți.
- Ajutați copilul să găsească cea mai bună poziție de somn după vârsta de 6 luni – urmăriți copilul în timp ce doarme pentru a înțelege ce îl ajută să respire mai bine în timpul nopții.
- Administrați-i tratament, dacă aceasta este recomandarea medicală. Dacă medicii recomandă îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor sau polipilor, ajutați copilul să aibă un somn și un organism sănătos optând pentru intervenția chirurgicală, atunci când este recomandată.