Publicat pe

Probleme medicale: colici, reflux, apnee de somn

În primele luni, copilul se poate confrunta cu anumite fenomene normale de disconfort legate de adaptarea sa la lumea din afara pântecului mamei. Vă rugăm să efectuați întotdeauna controlul pediatric periodic și să vă asigurați că bebelușul se dezvoltă în parametri normali. Există câteva dificultăți fizice care pot avea impact asupra somnului copilului. Este mai bine să înțelegeți cât mai multe despre provocările cu care se confruntă copilul pentru a putea știți ce e de făcut atunci când apar.

COLICI

Ce sunt colicile?

Colicile sunt definite ca plâns timp de peste 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, timp de cel puțin trei săptămâni. Un pediatru poate diagnostica un copil ca având colici înainte să fie îndeplinite toate cele trei criterii. Episoadele de plâns apar la sfârșitul după-amiezei și pot continua timp de câteva ore. În acest timp, copilul este greu de liniștit. Unii cred că colicile sunt asociate durerilor intestinale. Însă nu există dovezi că aceasta este cauza principală. Cauzele care provoacă aceste colici sunt diferite; menționăm aici câteva: 

 • Stimulare senzorială excesivă sau oboseală excesivă a nou-născutului
 • Sistem digestiv imatur – durerile intestinale pot surveni ca urmare a faptului că mâncarea parcurge prea repede tractul intestinal și nu se descompune complet
 • Temperamentul – unii cercetători consideră că unii copii sunt mai predispuși la colici din cauza temperamentului acestora.
 • Regurgitarea acidă la sugar sau boala de reflux gastroesofagian poate constitui o cauză a colicilor la nou-născut, din cauza dezvoltării insuficiente a sfincterului esofagian inferior. Conținutul acid al stomacului se poate întoarce în gât sau în gură și poate irita esofagul.
 • Înghițirea unui volum mare de aer în timpul plânsului poate provoca dureri intestinale.

 Simptome ale colicilor:

 • în preajma săptămânii 3 până la 6 după naștere, copilul începe să plângă tot mai mult după-amiaza și devine dificil de liniștit.
 • Plânsul apare fără niciun motiv evident
 • Mâncatul și dormitul sunt perturbate în timpul episoadelor de plâns
 • Copilul își poate ridica picioarele la piept și poate părea că se simte mai bine după ce eructează

Când dispar?

De obicei, colicile trec după 3 luni la toți copiii. Puteți vedea o îmbunătățire treptată a plânsului din timpul serii sau copilul poate să înceteze complet cu plânsul, brusc. 

Ce puteți face pentru a-l ajuta?

 1. Limitați vizitele și stimularea excesivă în primele două luni. Acum este perioada în care copilul începe să cunoască, puțin câte puțin, mediul, lumea din afara uterului. Perioada este delicată, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Oricât de tentant ar fi să invitați pe toată lumea să vă viziteze și să vadă copilul în primele luni, asigurați-vă că nu aveți mulți vizitatori după-amiaza și lăsați copilului câteva zile să se odihnească înainte de a invita alte persoane în vizită.
 2. Încercați să vă liniștiți copilul cu blândețe. Legănați cu blândețe copilul, hrăniți-l, plimbați-vă ținând copilul pe umăr. Lăsați-l să plângă, dacă puteți face ceva ca să îl calmați, încercați, apoi încercați altceva după 15 minute. Nu faceți mișcări bruște. Păstrați o atitudine blândă și vorbiți pe un ton duios. Nu vă străduiți excesiv să faceți copilul să înceteze din plâns. Poate că în momentul acela are nevoie chiar să îl lăsați să plângă, acesta fiind singurul lucru care îl ajută să se consoleze după ceva ce a acumulat în ziua respectivă.
 3. Mențineți un mediu calm. Folosiți o lumină difuză după-amiaza și reduceți luminile albastre sau albe. Petreceți mult timp cu nou-născutul într-o încăpere cu stimuli vizuali și sonori reduși. Folosiți zgomotul alb, ceva mai tare ca volum decât plânsul copilului, atunci când vedeți că nu-l puteți consola în niciun fel. Copiii sunt obișnuiți să audă zgomote în pântecul mamei, și se pot calma instantaneu după ce aud ceva care le sună familiar (puteți folosi sunetul bătăilor inimii, zgomotul valurilor, picăturilor de ploaie, al aspiratorului sau ventilatorului).
 4. Încercați să ajutați copilul să eructeze după ce mănâncă. Uneori, eructația poate reduce plânsetele, dacă acestea sunt cauzate de acumularea de gaze. Discutați cu pediatrul despre posibilitatea administrării unor probiotice.
 5. Mențineți copilul în poziție verticală timp de 15 minute după ce mănâncă. Dacă nou-născutul suferă de boala de reflux gastroesofagian, ajută mult dacă îl țineți în poziție verticală după ce mănâncă. Stomacul său va putea digera o parte din lapte, iar copilul va regurgita mai puțin; astfel, esofagul său va fi mai puțin iritat.

BRGE sau BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN

Ce este refluxul?

Refluxul acid are loc atunci când conținutul stomacului se întoarce în esofag.

Esofagul este tubul care transportă mâncarea de la gât la stomac. În punctul de întâlnire a esofagului cu stomacul există un inel/o valvă muscular/ă care de obicei se deschide atunci când înghițim.  Acest inel muscular este cunoscut sub denumirea de sfincter esofagian inferior (SEI). Refluxul apare atunci când SEI nu se închide complet, iar conținutul stomacului și sucurile digestive se întorc în esofag.

Această valvă funcționează adesea imperfect în copilărie, de aceea refluxul este des întâlnit la nou-născuți. 

Simptome ale refluxului:

 • Scuipă și vomită
 • Iritabilitatea în timpul hrănirii
 • Arcuirea anormală
 • Refuzul de a mânca sau hrănirea cu dificultate
 • Respiră greu sau se sufocă
 • Dureri toracice sau pirozis
 • Tuse frecventă – un sunet jos, ca atunci când adulții încearcă să își dreagă vocea – poate fi un sunet al iritabilității esofagului
 • Ia în greutate lent

Când dispar?

În primul an de viață, bebelușii pot avea regurgitație fiziologică din cauza sfincterului gastroesofagian imatur.  Cele mai multe simptome vor începe să cedeze în jurul vârstei de 5-6 luni.

Ce puteți face pentru a-l ajuta?

 1. Mese frecvente. În loc să hrăniți copilul cu cantități mai mari, alimentați-l cu cantități mici de lapte matern sau formulă sau alimente solide.
 2. Hrăniți copilul când se trezește, nu înainte să adoarmă. Îi va permite să digere mâncarea mai ușor și să aibă timp să lase mâncarea să stea în stomac suficient de mult.
 3. Schimbați formula de lapte. Pentru copiii hrăniți cu formulă de lapte, întrebați pediatrul de formulele de lapte antireflux. Acestea pot ajuta foarte mult cu simptomele.
 4. Ajutați copilul să eructeze după fiecare masă și țineți-l în poziție verticală. Gravitația ajută foarte mult, ajutând copilul să țină laptele în stomac. Țineți-l în sus în brațe sau pe umăr după masă și nu-l lăsați să stea prea mult în poziție orizontală atunci când vedeți că scuipă.
 5. Ajutați-l să stea ridicat în pătuț. Puteți plasa anumite elemente de sprijin sub saltea în pătuț, astfel încât copilul să poată avea o poziție a capului înălțată atunci când stă în pătuț.
 6. Discutați cu pediatrul. Unii copii pot avea nevoie de testare pentru a primi un diagnostic exact și a primi tratament antireflex.

APNEEA ÎN SOMN

Ce este apneea în somn?

Apneea în somn intervine atunci când copilul încetează să respire în timpul somnului din cauza obstrucționării căilor aeriene superioare. Amigdalele sau polipii cu inflamații sau dimensiuni excesive pot provoca astfel de fenomene.  Respirația se oprește timp de 15-20 de secunde. Respirația normală poate deveni accelerată sau mai lentă, însă de obicei nu încetează deloc.

Simptome ale apneei:

 • Respiratul pe gură
 • Vocea nazală
 • Sforăitul
 • Pauzele în respirație în timpul somnului
 • Treziri frecvente în timpul nopții
 • Trezirea cu senzația de sete în timpul nopții
 • Somnul agitat
 • Somnul cu durată mai mică decât media

Când dispar?

În funcție de gravitate (asigurați-vă că v-ați consultat pediatrul), apneea în somn poate dispărea după ce căile aeriene superioare se maturizează și se măresc sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru eliminarea amigdalelor. 

Ce puteți face pentru a-l ajuta?

 1. Evaluați apneea în somn a copilului în cadrul unui consult pediatric și ORL pentru a înțelege exact cât de gravă este afecțiunea copilului.
 2. Dacă vi se recomandă acest lucru, duceți copilul la o clinică de somnologie și evaluați apneea în somn pe parcursul unei nopți.
 3. Ajutați copilul să găsească cea mai bună poziție de somn după vârsta de 6 luni – urmăriți copilul în timp ce doarme pentru a înțelege ce îl ajută să respire mai bine în timpul nopții.

Administrați-i tratament, dacă aceasta este recomandarea medicală. Dacă medicii recomandă îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor sau polipilor, ajutați copilul să aibă un somn și un organism sănătos optând pentru intervenția chirurgicală, atunci când este recomandat

Documente incluse in pachet