Publicat pe

Perioadele în care copilul este treaz și somnul de zi

După cum am mai menționat, unul dintre principalii dușmani ai unui somn bun și sănătos este oboseala. În ciuda convingerilor larg răspândite, un copil OBOSIT NU DOARME MAI BINE. Un copil obosit va dormi întotdeauna mai puțin, va avea probleme cu adormitul și menținerea stării de somn și se va trezi mai devreme.

Dacă vreți să asigurați un cadru adecvat pentru o noapte de somn sănătos, este esențial să înțelegeți care sunt perioadele recomandate în care copilul să fie treaz, pentru fiecare vârstă. 

De exemplu, dacă un copil de 5 luni stă treaz 30 de minute în plus între ultimul somn de zi și cel de noapte, o să adoarmă mult mai greu dacă se duce la culcare la ora recomandată. Perioadele în care copilul stă treaz sunt foarte importante dacă vreți să doarmă cum trebuie.

Dacă urmați orele recomandate în care copilul stă treaz, nu se va mai trezi atât de des în timpul nopții și va avea un somn odihnitor.

Intervalul esențial în care copilul stă treaz în 24 de ore este perioada în care este treaz înainte de culcare pentru somnul de noapte. Acesta este momentul când cei mai mulți părinți prelungesc culcarea, ori pentru că vor să petreacă timp și cu alți membri ai familiei, ori pentru că li se pare că copilul pare plin de energie și nu dă semne că ar vrea să se culce. Faptul că copilul pare odihnit seara poate fi un semn al nivelului crescut de cortizol, care nu face niciun bine copilului. De fapt, copilul poate fi excesiv de obosit și stimulat.

VÂRSTĂ

DURATA MAXIMĂ ÎN CARE ESTE TREAZ

INTERVALUL ÎN CARE ESTE TREAZ ÎNAINTE DE CULCARE SEARA

SFAT SUPLIMENTAR

0 – 2 luni

40 – 60 minute

1h după ultimul somn de zi

Dacă copilul vrea să doarmă mai devreme, nu îl obligați să stea treaz mai mult

2 – 3 luni

60 – 80 minute

1h 30’ după ultimul somn de zi (max.)

Dacă copilul doarme mai puțin de 45 de minute la somnul de zi, puteți încerca să îl ajutați să adoarmă din nou

3 – 4 luni

60 – 90 minute

1h 30’ după ultimul somn de zi

La vârsta aceasta, copiii dorm de 4 ori în timpul zilei. Dacă copilul doarme mai puțin de 45 de minute la somnul de zi, puteți încerca să îl ajutați să adoarmă din nou

4 – 6 luni

1h 15’- 1h 45’

1h 45’- 2 h (maxim)

Acum este momentul pentru tranziția 4-3 episoade de somn de zi. Pe durata acestei tranziții – mențineți ora de culcare devreme. Orice somn din timpul zilei ar trebui să se termine la 17.00. 

6 – 8 luni

2h 30 ‘

2h 30′ (maxim)

Primul somn al zilei ar trebui să înceapă cam la 2 ore după trezire dimineața.

8 – 10 luni

2h – 2h 30’

3h (maxim)

Copilul face tranziția la 2 episoade de somn în timpul zilei și are nevoie să se culce devreme seara în timpul acestei tranziții, pentru a recupera somnul pierdut.

11 – 12 luni

3 h

3h (maxim)

 

12 – 18 luni cu 2 episoade de somn în timpul zilei

3-4 ore

3h 30’- 4 h (maxim)

Unii copii pot să înceapă să nu mai vrea să doarmă a doua oară în timpul zilei. Încercați să mențineți 2 episoade de somn în timpul zilei în fiecare zi cât mai mult posibil la această vârstă, astfel încât copiii să nu devină excesiv de obosiți.

12 – 18 luni (un somn de zi, în fiecare zi)

4h 30’- 6 h

4h (maxim)

 

Perioada maximă în care copilul stă treaz înseamnă că, dacă stă treaz maxim 1h 30′, la 1h 30′, este din nou adormit. Este esențial să nu începeți rutinele la 1h 30′, deoarece copiii vor adormi de fapt cam la 2 ore sau mai mult. Aceasta înseamnă că deja copilul este excesiv de obosit, și nu ați respectat intervalele recomandate în care să stea treaz. Poate părea foarte complicat și în primele săptămâni și luni poate fi exasperant să trăiești după ceas tot timpul. Aveți încredere că, dacă urmați orele recomandate, totul va deveni mai simplu și curând veți vedea cât de odihnit este copilul dumneavoastră.

Dacă ați culcat copilul mult mai târziu decât orele recomandate, poate fi mai dificil în primele zile. Asigurați-vă că aveți mediul perfect, rutina și nivelul de întuneric recomandate și, la început, poate veți vrea să faceți baie copilului în fiecare seară, timp de o săptămână sau două. Baia este un indiciu clar pentru copil că urmează somnul, și poate reacționa mult mai bine dacă îl ajutăm și cu mediul potrivit.

Documente incluse in pachet