Publicat pe

Organizarea mediului perfect pentru somn

Stiati ca atunci cand creați un mediu perfect pentru somn, „munca“ necesară pentru a ajuta copilul să adoarmă devine mai usoara?

Mediul de somn are un rol esențial pentru durata și calitatea somnului copilului. Există câteva lucruri pe care le puteți introduce încă de la această vârstă, care vor deveni un ajutor neprețuit pentru somn. Dacă copilul învață de pe acum să facă asocieri pozitive și poate beneficia de un mediu de somn favorabil, nu o să aibă nici mai departe probleme cu somnul.

Lucrul cel mai bun pe care îl puteți face acum este să protejați somnul copilului de factori perturbatori, precum lumina sau zgomotele, și să vă asigurați că are tot confortul necesar unui somn sănătos. Elementele esențiale pentru un mediu perfect sunt:

  1. Mențineți un întuneric complet în cameră. Acesta este criteriul cel mai important pentru un somn bun. Nu puteți obține un somn bun dacă nu respectați acest factor. Există foarte puțini bebeluși care pot menține o durată a somnului sănătoasă într-o cameră luminată. Copiii pot fi cu ușurință stimulați de orice văd în jurul lor. În loc să închidă ochii și să adoarmă la loc, dacă au stimulare vizuală se vor trezi de tot.

Melatonina – hormonul secretat de glanda pineală – care informează toate celulele din organism că este momentul să adoarmă și să rămână adormite – este emis numai în întuneric. Ajutați-vă copilul să adoarmă mai ușor menținând o lumină mai difuză în timpul rutinei de culcare și întuneric total în timpul somnului.  

Pe o scară de la 1 la 10 – unde 10 este cel mai întunecos, vreți să mențineți camera copilului la nivelul 8, preferabil 9 dimineața și în timpul episoadelor de somn scurt. În special dacă bebelușul învață cum să adoarmă, menținerea întunericului în cameră îi va oferi ocazia perfectă să o facă într-un mod mai natural. 

Bebelușilor nu le este frică de întuneric! Această convingere comună este numai proiecția adultului asupra bebelușului. Copiii vin dintr-un uter întunecos, iar în întuneric se simt în siguranță și pot recunoaște în mod corect momentele de somn.

Bebelușii nu confundă ziua cu noaptea dacă dorm în întuneric. Dacă bebelușul este expus în mod corespunzător la lumină, vorbit, activități în timpul perioadelor în care este treaz, primește cea mai mare a parte a nutrienților în timpul zilei – nu există niciun motiv să credem că o să confunde vreodată ziua cu noaptea. Toți bebelușii sănătoși, cu o rutină diurnă și nocturnă adecvată, au un ceas biologic sănătos și nu ajung să confunde ziua cu noaptea. 

Lumina este cauza principală a episoadelor de somn foarte scurt la copiii peste 3-4 luni. Atunci când se trezesc parțial, în mod natural, dacă văd lumină și obiecte în jurul lor, copiii se trezesc, în loc să adoarmă la loc.

  1. Zgomotul alb este aliatul nr. 2 al somnului. În uter, copilul era obișnuit cu numeroase zgomote – multe dintre ele având un volum considerabil (circulația sângelui mamei prin vene). Zgomotul alb declanșează hormonii de calmare, iar copilul va trece curând la o stare mai calmă. Dacă bebelușul este obosit sau excesiv stimulat, zgomotul alb o să-l ajute să se destindă.

Folosiți numai zgomote albe de frecvență joasă – ventilator, picături de ploaie, valuri sau aspirator. Puteți folosi un cântec sau lumină care licărește pentru rutina culcării, dar niciodată până când adoarme sau în timpul somnului. O melodie va menține activ creierul copilului, și va avea mai puține șanse să continue somnul profund.

Este ideal să plasați zgomotul alb undeva la 1-2 metri de pătuț, nu chiar lângă el. 

Zgomotul alb îmbunătățește calitatea somnului bebelușului, reducând stimulii sonori, nivelurile de stres și menținând o asociere pozitivă cu somnul.  

  1. Mențineți același loc de somn. În primele 5-6 săptămâni, copilul poate dormi practic oriunde, datorită ritmului circadian imatur. Acum este cel mai bun moment pentru a decide cum vreți să arate somnul familiei dumneavoastră în viitor și a vă asigura că sunteți tot mai consecvenți în mesajele pe care le promovați pentru somn. Locul în care doarme reprezintă, de asemenea, o asociere puternică și pozitivă cu somnul și va fi cel mai puternic aliat pentru un somn sănătos. În mod ideal, în primul an de viață, copilul doarme în pătuțul său, în camera dumneavoastră. (Recomandările Academiei Americane de Pediatrie) Este esențial ca bebelușul să fie culcat în același loc, în fiecare zi. Acesta va fi un semnal puternic pentru creierul său, pentru a înțelege că urmează somnul. Corpul său îl va ajuta să se liniștească mai ușor dacă se menține același loc de dormit.
  1. Temperatura camerei este între 17-20 grade Celsius. Chiar dacă vi se pare rece, este temperatura de somn cea mai benefică pentru copilul dumneavoastră. Este bine să țineți un termometru în camera copilului și să verificați întotdeauna gâtul copilului, pentru a vedea dacă nu îi este excesiv de cald. În mod ideal, nu folosiți un dispozitiv de aer condiționat direct în camera copilului, nici nu activați vreun dispozitiv de încălzire care poate crește temperatura peste 23 de grade Celsius. Riscul de sindrom al morții subite la sugari este mai mare iarna, când părinții au tendința de a acoperi copilul cu pături în timpul somnului. Asigurați-vă că folosiți saci de dormit care au fost aprobați din punctul de vedere al condițiilor de siguranță; întotdeauna, este preferabil să îi îmbrăcați mai gros, în loc să folosiți pături mai groase.
Documente incluse in pachet