Publicat pe

Obiectivele somnului la nou-nascut

Somnul nou-născutului este diferit față de cel al copilului mai mare sau al adultului. Nounăscuții dorm între 16 și 18 ore pe zi, în primele săptămâni. Diferența care ne interesează pe noi, ca părinți, este aceea că, din durata totală a somnului lor, jumătate este somn REM (somn activ/mișcări rapide ale ochilor), iar jumătate este NREM (somn adânc).
În primele săptămâni, somnul bebelușului este haotic, nu urmează un tipar și constă în ațipeli frecvente și perioade mai lungi de somn în timpul nopții.
Sistemul nervos și ceasul biologic intern abia încep să se maturizeze, acesta fiind motivul principal pentru care somnul bebelușului este fragmentat în primele luni.
De fiecare dată când bebelușul trece de la un ciclu al somnului la altul, se trezește parțial. În timp ce noi, adulții, nici nu simțim această trezire parțială în timpul nopții, copii se pot speria și trezi complet. Acesta este momentul în care de obicei încep să plângă, iar părinții trebuie să îi ajute să adoarmă din nou. După 2-3 săptămâni în care se trezesc constant și ajută nou-născutul să adoarmă din nou, părinții încep să resimtă efectele privării de somn și să se întrebe dacă se vor mai simți vreodată odihniți. Pot să vă asigur că toți bebelușii sănătoși învață treptat cum să doarmă și să se liniștească singuri, iar familia dumneavoastră va reveni la un nivel bun de odihnă după primele luni.

Obiectivele pentru primele luni

1. Creați un atașament puternic și sănătos cu copilul. În primele 6-8 săptămâni, cel mai bine este să fiți aproape de bebeluș și să îl ajutați să adoarmă de fiecare dată. Puteți să îl legănați, să îl hrăniți sau să îl plimbați până adoarme. Acesta este momentul în care copilul are nevoie să se adapteze la noul mediu, și depinde de dumneavoastră să îl ajutați și să îl iubiți. Acum puteți petrece tot timpul aproape de copil, îi puteți oferi afecțiune, alinare și senzația de siguranță pe care o are când este ținut în brațe. Nu vă îngrijorați că puteți face greșeli în această etapă! Țineți-vă copilul în brațe cât mai mult posibil și răspundeți nevoilor sale.

2. Creați un mediu perfect pentru somn. Somnul depinde de mulți factori, iar mediul are un rol foarte important în rezolvarea problemei unui somn sănătos. Acum este perioada perfectă pentru a ajuta copilul să se simtă confortabil în camera în care doarme, în pat, în tot ce creează atmosfera din acea încăpere (pentru detalii, consultați secțiunea

Obiectivele somnului la nou-nascut

3. Organizarea mediului perfect pentru somn). Putem să ne așteptăm la un somn bun numai dacă ne asigurăm că am bifat toate punctele care conduc la o noapte de somn sănătos.

4. Învățați diferite tehnici de calmare. În funcție de temperamentul copilului și de stilul dumneavoastră de a crește un copil, puteți alege anumite tehnici de a calma copilul, pentru a se simți confortabil în perioadele cu colici, etapele de reflux sau în momentele de anxietate de separare (pentru detalii, consultați secțiunea Tehnici de liniștire și încurajarea autocalmării).

5. Lăsați copilul să învețe să se calmeze singur. După primele 6-8 săptămâni, puteți începe să separați hrănirea de somn și să reduceți constant obiceiul de a legăna sau hrăni copilul ca să adoarmă. Puneți copilul la culcare când e somnoros, dar treaz, cel puțin o dată pe zi (pentru detalii, consultați secțiunea Aspecte asociate somnului).

6. Respectați nevoia de rutină a nou-născutului. Bebelușul adoră tiparele. Este modul său de a spune că, atunci când știe la ce să se aștepte, se simte în siguranță și confortabil. Începeți prin a crea o rutină a somnului (pentru detalii, consultați secțiunea Rutina culcării) și aproximativ aceeași succesiune a activităților atunci când este treaz.

7. Asigurați-vă că bebelușul este odihnit. Asigurați-vă că înțelegeți cât timp poate sta copilul treaz și că doarme în conformitate cu programul adecvat vârstei sale (pentru detalii, consultați secțiunea Programul perfect – perioade de somn scurt și perioade în care copilul este treaz). Copilul obosit este un copil agitat. Somnul copilului obosit o să includă întotdeauna mai multe treziri și întotdeauna va dura mai mult până să adoarmă.

8. Înțelegeți regresiile somnului. Există momente în dezvoltarea copilului care au impact și asupra somnului. Dacă înțelegeți când se întâmplă acestea, și de ce, veți fi pregătiți să vă ajutați copilul să treacă peste ele cu ușurință, cu impact minim asupra somnului sănătos pe care l-a dobândit deja (pentru detalii, consultați secțiunea Regresia somnului la 4 luni).

Acum este momentul perfect pentru a construi elementele de bază ale unui somn sănătos. Dacă urmați toate etapele și vă asumați obiectivele, veți constata cu ușurință cum învață copilul ce să facă pentru a adormi cu ușurință și beneficiază de toate avantajele unui somn sănătos.
Obiectivele somnului la nou-nascut

După primele 2 luni, veți observa la copil o prelungire a duratei somnului și o reducere a ajutorului de care are nevoie din partea dumneavoastră.
Rețineți toate punctele descrise mai sus și veți crește un copil fericit și sănătos.

Documente incluse in pachet