Dacă copilul a împlinit 6 luni și încă nu adoarme independent, este posibil să vă confruntați cu următoarele probleme de somn:
- Copilul are episoade de somn foarte scurt ziua – 20-30 de minute, apoi se trezește complet.
- Copilul se trezește des noaptea – mai mult de 3 sau 4 ori după șase luni și devine tot mai dificil să îl ajutați să adoarmă din nou
- Copilul se trezește devreme dimineața – înainte de 6 am
- Copilul devine mofturos și iritabil, capricios și impulsiv atunci când este treaz
- Copilul refuză complet să doarmă ziua sau îi trebuie mai mult de 15-20 de minute să se culce
Majoritatea acestor semne sugerează că copilul poate fi excesiv de obosit și că nu doarme suficient pentru vârsta sa. Dacă nu știți sigur care sunt nevoile de somn ale copilului în funcție de vârstă, consultați secțiunea Tabelul nevoilor de somn.
În timp, antrenamentul pentru somn a căpătat conotații negative, din cauza metodelor agresive utilizate sau a percepției greșite, atunci când metodele nu sunt adecvat aplicate.
Toate studiile aprofundate efectuate până acum sugerează că problemele de somn din copilărie tind să rămână probleme de somn pentru copil, pe măsură ce crește. Un somn bun nu înseamnă doar că ați bifat timpul total de somn necesar. Înseamnă instituirea unei igiene corespunzătoare a somnului, care implică rutine sănătoase și obiceiuri pozitive. Toate acestea vă vor ajuta copilul și întreaga familie să aibă o viață sănătoasă. Copiilor le place somnul, dacă le permitem să învețe asta îndrumându-i cu dragoste.
În percepția mea, antrenamentul pentru somn înseamnă că dumneavoastră, ca părinți, sunteți bine informați în privința tuturor aspectelor care vă ajută să obțineți un somn bun. De asemenea, înțelegeți ce anume este adecvat vârstei și ce ar putea să nu ajute copilul să doarmă bine.
Antrenamentul pentru somn înseamnă să oferiți copilului dumneavoastră ocazia de a-și forma o nouă deprindere – adică de a învăța ce să facă pentru a adormi. Dacă în primele săptămâni copilul are nevoie să fie hrănit, legănat sau plimbat până adoarme, după 6-8 săptămâni copilul este pregătit să învețe cum să adoarmă singur.
Aspectele asociate somnului (secțiunea 4) încep să interfereze cu somnul după ce copilul a trecut de vârsta de șase luni și încă are nevoie de foarte mult ajutor din partea dumneavoastră pentru a adormi. Copilul rămâne pe modul supraviețuire și devine anxios dacă dispare sprijinul extern.
Cu toții vrem să creștem copii sănătoși. iar somnul este cel mai bun dar pe care îl puteți oferi copilului dumneavoastră.
În secțiunea următoare, vă voi descrie două metode care vă vor ajuta să vă ghidați copilul în această etapă de învățare. Curând veți simți beneficiile programului strict și adecvat vârstei, obiceiurilor pozitive și rutinelor clare. Toate acestea vor ajuta copilul să își dezvolte mecanismele naturale de somn.
Toate metodele sunt blânde și vă încurajez să îi vorbiți copilului, să îi explicați care vor fi următorii pași. Veți fi alături de copil în tot acest proces, ajutându-l să învețe noile deprinderi.
Ca psiholog, am studiat atașamentul și m-am documentat consultând sute de studii care confirmă aceste metode. Atașamentul sănătos se creează în timpul zilei, când petreceți timp de calitate împreună. Stabilitatea și încrederea părinților sunt factorii care fac diferența. Dacă sunteți convinși că copilul dumneavoastră are nevoie de un somn sănătos, atunci ați trecut de prima și cea mai importantă etapă. După aceea, trebuie să fiți perseverenți și consecvenți și să transmiteți copilului mesajele potrivite. Copilul are nevoie de un lider, iar dumneavoastră deveniți acel lider.
Plânsetele sunt modul în care comunică copiii. Probabil că ați mai auzit asta, dar încă nu știți sigur când este un plâns normal și când plânsul nu este doar frustrare.
Atunci când copilul s-a obișnuit cu același tipar când adoarme, de exemplu să fie hrănit sau legănat, pur și simplu nu știe că există și alte modalități în care poate să adoarmă. Ca în cazul oricărei alte deprinderi pe care o vor dobândi în timpul copilăriei, schimbările pot provoca frustrări, iar plânsetele copiilor sunt de cele mai multe ori modul lor de a spune că nu știu ce să facă în continuare. De fiecare dată când li se oferă ocazia să învețe un mod nou de a adormi vor deveni tot mai puțin frustrați. În 3-4 zile, veți vedea că deja copilul a înțeles că mersul la culcare va fi diferit.
Toate cărțile care descriu metode de antrenament pentru somn explică în sute de pagini simplul fapt că copilul trebuie să dobândească o deprindere nou, pozitivă, care va conduce la o mai bună calitate a somnului și îl va ajuta să fie sănătos.
Plânsetele de frustrare durează câteva zile. Exact cât îi trebuie copilului să înțeleagă noul tipar. Cu cât îi dați mai multe ocazii să adoarmă independent, cu atât îi va fi mai ușor să adoarmă fără a protesta.
Toate familiile cu care lucrez descoperă cu uimire că, atunci când au suficientă încredere încât să își lase copilul un pic mai mult singur, acesta dobândește rapid noua deprindere și toată lumea se bucură de beneficiile nopților lungi de somn sănătos.
Plânsul face parte din copilărie, și nu orice plâns înseamnă o suferință a copilului. Frustrarea este normală la orice schimbare. Plânsul este și el normal dacă copiii au părinții aproape pentru a-i consola și a fi alături de ei atunci când învață lucruri noi. Copiii plâng când nu reușesc să învețe ceva, când încep să meargă la grădiniță, când au de-a face cu un lucru la care nu se așteaptă.
Oferindu-le cantitatea și calitatea somnului de care au nevoie le veți oferi cel mai bun start pentru o atitudine sănătoasă și autonomă față de orice altceva. Somnul va fi de partea lor întotdeauna și vor avea ocazia să creeze acea atitudine fericită față de somn astfel încât veți vedea curând rezultatele pozitive, când copilul va adormi zâmbind, fără să plângă.