Publicat pe

Intervalele de stat treaz și somnul de zi

După cum am mai menționat, unul dintre principalii dușmani ai unui somn bun și sănătos este oboseala. În ciuda convingerilor larg răspândite, un copil OBOSIT NU DOARME MAI BINE. Un copil obosit va dormi întotdeauna mai puțin, va avea probleme cu adormitul și menținerea stării de somn și se va trezi mai devreme.

Dacă vreți să asigurați un cadru adecvat pentru o noapte de somn sănătos, este esențial să înțelegeți care sunt perioadele recomandate în care copilul să fie treaz, pentru fiecare vârstă. 

De exemplu, dacă un copil de 2 ani stă treaz 45 de minute în plus între somnul de zi și cel de noapte, o să adoarmă mult mai greu dacă se duce la culcare la ora recomandată. Perioadele în care copilul stă treaz sunt foarte importante dacă vreți să doarmă cum trebuie.

Dacă urmați orele recomandate în care copilul stă treaz, nu se va mai trezi atât de des în timpul nopții și va avea un somn odihnitor.

Intervalul esențial în care copilul stă treaz în 24 de ore este perioada în care este treaz înainte de culcare pentru somnul de noapte. Acesta este momentul când cei mai mulți părinți prelungesc culcarea, ori pentru că vor să petreacă timp și cu alți membri ai familiei, ori pentru că li se pare că copilul este plin de energie și nu dă semne că ar vrea să se culce. Faptul că copilul pare odihnit seara poate fi un semn al nivelului crescut de cortizol, care nu face niciun bine copilului. De fapt, copilul poate fi excesiv de obosit și stimulat.

 

 

VÂRSTĂ

DURATA MAXIMĂ ÎN CARE ESTE TREAZ

INTERVALUL ÎN CARE ESTE TREAZ ÎNAINTE DE CULCARE SEARA

SFAT SUPLIMENTAR

12 – 18 LUNI cu 2 episoade de somn în timpul zilei

3 -4 ore

3h 30’- 4 h (maxim)

Unii copii pot să înceapă să nu mai vrea să doarmă a doua oară în timpul zilei. Încercați să mențineți 2 episoade de somn în timpul zilei în fiecare zi cât mai mult posibil la această vârstă, astfel încât copiii să nu devină excesiv de obosiți.

12 – 18 luni (on somn de zi, în fiecare zi)

4h 30’- 6 h

4h (maxim)

 

18 – 24 luni

5h – 6h maxim

5h 30’

 

24 – 36 luni

5,5h – 7h maxim

 

Perioada cea mai mare în care copilul stă treaz va rămâne cea dinaintea somnului de după-amiază, când poate sta treaz chiar și 7 ore. După somnul de după-amiază, perioada cea mai mare în care copilul stă treaz nu ar trebui să depășească 5,5 ore. Cel mai devreme la vârsta de 2 ani, putem culca copilul la 19.00.

 

3 – 5 ani

6h – 8h maxim

6 h

Dacă copilul nu doarme după-amiaza, ora de culcare seara ar trebui să fie în jur de 20.00, nu mai târziu de 20.30. Dacă copilul încă doarme după-amiaza, ora de culcare seara va fi 21.00-21.30.

acă ați culcat copilul mult mai târziu decât orele recomandate, poate fi mai dificil în primele zile. Asigurați-vă că aveți mediul perfect, rutina și nivelul de întuneric recomandate și, la început, poate veți vrea să faceți baie copilului în fiecare seară, timp de o săptămână sau două. Baia este un indiciu clar pentru copil că urmează somnul, și poate reacționa mult mai bine dacă îl ajutăm și cu mediul potrivit.

Documente incluse in pachet