Unde doarme bebelușul de la naștere până la 1 an?
Mențineți același loc de somn
În primele 5-6 săptămâni, copilul poate dormi practic oriunde, datorită ritmului circadian imatur. Acum este cel mai bun moment pentru a decide cum vreți să arate somnul familiei dumneavoastră în viitor și a vă asigura că sunteți tot mai consecvenți în mesajele pe care le promovați pentru somn.
Locul în care doarme reprezintă, de asemenea, o asociere puternică și pozitivă cu somnul și va fi cel mai puternic aliat pentru un somn sănătos.
În mod ideal, în primul an de viață, copilul doarme în pătuțul său, în camera dumneavoastră (Recomandările Academiei Americane de Pediatrie). Este esențial ca bebelușul să fie culcat în același loc, în fiecare zi. Acesta va fi un semnal puternic pentru creierul său, pentru a înțelege că urmează somnul. Corpul său îl va ajuta să se liniștească mai ușor dacă se menține același loc de dormit.

Copilul doarme pe suprafața lui de somn
Dormitul în același pat este considerat un factor de risc pentru SMSS. Paturile pentru adulți sunt mai moi, au perne și așternuturi care pot duce la sufocarea copilului. De asemenea, există riscul ca un adult să se răsucească în somn peste copil.
Acest lucru este esențial în primele luni, deoarece privarea de somn afectează mult și părinții, iar riscurile sunt mai mari. Dacă decideți că doriți să dormiți împreună cu copilul dumneavoastră, vă rog să vă asigurați că aveți un pătuț separat lângă patul dumneavoastră și că de fiecare dată copilul doarme pe suprafața lui, nu în mijlocul patului matrimonial.

Țineți pătuțul copilului în camera dumneavoastră până când împlinește cel puțin 6 luni, ideal, până la 1 an
Importanța întunericului pentru adaptarea la ciclul noapte-zi
Mențineți întuneric complet în cameră
Acesta este criteriul cel mai important pentru un somn bun. Nu puteți obține un somn bun dacă nu respectați acest factor. Există foarte puțini bebeluși care pot menține o durată a somnului sănătoasă într-o cameră luminată. Copiii pot fi cu ușurință stimulați de orice văd în jurul lor. În loc să închidă ochii și să adoarmă la loc, dacă au stimulare vizuală se vor trezi de tot.
Melatonina - hormonul secretat de glanda pineală - care informează toate celulele din organism că este momentul să adoarmă și să rămână adormite - este emis numai în întuneric. Ajutați-vă copilul să adoarmă mai ușor menținând o lumină mai difuză în timpul rutinei de culcare și întuneric total în timpul somnului.
Pe o scară de la 1 la 10 - unde 10 este cel mai întunecos, vreți să mențineți camera copilului la nivelul 8, preferabil 9 dimineața și în timpul episoadelor de somn scurt. În special dacă bebelușul învață cum să adoarmă, menținerea întunericului în cameră îi va oferi ocazia perfectă să o facă într-un mod mai natural.

Bebelușilor nu le este frică de întuneric!
Această convingere comună este numai proiecția adultului asupra bebelușului. Copiii vin dintr-un uter întunecos, iar în întuneric se simt în siguranță și pot recunoaște în mod corect momentele de somn.

Bebelușii nu confundă ziua cu noaptea dacă dorm în întuneric
Dacă bebelușul este expus în mod corespunzător la lumină, vorbit, activități în timpul perioadelor în care este treaz, primește cea mai mare a parte a nutrienților în timpul zilei - nu există niciun motiv să credem că o să confunde vreodată ziua cu noaptea. Toți bebelușii sănătoși, cu o rutină diurnă și nocturnă adecvată, au un ceas biologic sănătos și nu ajung să confunde ziua cu noaptea.

Lumina este cauza principală a episoadelor de somn foarte scurt la copiii peste 3-4 luni.
Dacă bebelușul este expus în mod corespunzător la lumină, vorbit, activități în timpul perioadelor în care este treaz, primește cea mai mare a parte a nutrienților în timpul zilei - nu există niciun motiv să credem că o să confunde vreodată ziua cu noaptea. Toți bebelușii sănătoși, cu o rutină diurnă și nocturnă adecvată, au un ceas biologic sănătos și nu ajung să confunde ziua cu noaptea.
Temperatura și umiditatea
Temperatura camerei trebuie să fie între 17-20 grade Celsius.
Chiar dacă vi se pare rece, este temperatura de somn benefică pentru copilul dumneavoastră. Este bine să țineți permanent un termometru în camera în care doarme copilul. În mod ideal, nu folosiți un dispozitiv de aer condiționat direct în cameră, nici nu activați vreun dispozitiv de încălzire care poate crește temperatura peste 23 de grade Celsius.
Riscul de sindrom al morții subite la sugari este mai mare iarna, când părinții au tendința de a acoperi copilul cu pături în timpul somnului. Asigurați-vă că folosiți saci de dormit care au fost aprobați din punctul de vedere al condițiilor de siguranță; întotdeauna, este preferabil să îi îmbrăcați mai gros, în loc să folosiți pături mai groase.

Asigurați-vă că bebelușului nu îi este prea cald în timpul nopții.
Verificați-i temperatura atingându-i partea din spate a gâtului. Este ceva obișnuit ca bebelușii să aibă extremitățile reci. Prin urmare, cel mai bine este să verificați temperatura în partea din spate a gâtului.
După ce nu mai înfășați copilul - cam la 3 luni - puteți folosi un sac de dormit - adecvat pentru temperatura camerei, asigurându-vă că bebelușului nu îi este nici prea cald, nici prea frig în timpul nopții.

Zgomotul alb și sunetele puternice
Zgomotul alb este aliatul nr. 2 al somnului. În uter, copilul era obișnuit cu numeroase zgomote - multe dintre ele având un volum considerabil, cum este de exemplu circulația sângelui mamei prin vene. Zgomotul alb declanșează hormonii de calmare, iar copilul va trece curând la o stare mai calmă. Dacă bebelușul este obosit sau excesiv stimulat, zgomotul alb o să-l ajute să se destindă.
Totodată, sunetele albe ajută și la blocarea sunetelor ce vin din exterior – cum ar fi scârțâitul parchetului cand ne mișcăm prin casă, închisul și deschisul ușilor, soneria sau un telefon la care putem răspunde atât timp cât bebe doarme.
Copiii nu au nevoie de liniște deplină la somn, însă până la vârsta de 2-3 ani este ideal să păstrăm zgomotul alb/de fond, pe toată durata somnului. El reprezintă o asociere pozitivă și de câte ori bebe va avea treziri parțiale și va auzi zgomotul alb, tendința va fi aceea de a se întoarce la somn.
Folosiți doar zgomote albe de frecvență joasă - ventilator, picături de ploaie, valuri sau aspirator. Puteți folosi un cântec sau lumină care licărește pentru rutina culcării, dar niciodată până când adoarme sau în timpul somnului. O melodie va menține activ creierul copilului, și va avea mai puține șanse să continue somnul profund.
Este ideal să plasați zgomotul alb undeva la 1-2 metri de pătuț, nu chiar lângă el.
Zgomotul alb îmbunătățește calitatea somnului bebelușului, reducând stimulii sonori, nivelurile de stres și menținând o asociere pozitivă cu somnul.




Amenajarea pătuțului și riscul de sufocare
Pătuțul nou-născutului și bebelușului trebuie să fie gol - să nu conțină perne, jucării, așternuturi sau alte obiecte.
Până la împlinirea vârstei de 6 luni, când copilul poate folosi o singură jucărie preferată cu care să doarmă - asigurați-vă că pe suprafața de somn este doar bebe, fără alte obiecte, pături sau perne. Se comercializează foarte multe produse - perne, saltele - pentru care nu există studii privind siguranța în timpul somnului și cel mai bine este să le evitați.
Riscul de sufocare este ridicat în primele 6 luni de viață și este esențial să ne asigurăm că bebe doarme în condiții sigure, fără să fie înconjurat de obiecte care pot să îi cadă pe față sau să îi îngreuneze respirația în timpul somnului.
Daca folosiți un carusel montat deasupra patului pe timpul zilei, ideal este să îl scoateți la somn sau să îl folosiți într-un alt loc decât în pătuțul de somn. Copiii învață să apuce apuce obiecte devreme și vrem să fim siguri că pătuțul rămâne doar locul în care ei dorm, iar joaca rămâne în alte locuri, separat de rutina și programul de somn.
Ideal este ca salteaua pe care doarme copilul să fie una cu un strat din fibră de cocos. Astfel, chiar și în situația în care bebe își așază năsucul în saltea, el va putea respira mai departe.
După vârsta de 6 luni puteți introduce o jucărie de somn, o variantă sigură fiind un animăluț cu o păturică mică atașată.


Poziția de somn
În primele 4-5 luni de viață, întotdeauna puneți copilul să doarmă pe spate. SMSS (sindromul morții subite a sugarului) a fost asociat cu faptul că bebelușii dorm pe burtă sau pe o parte înainte să se poată întoarce singuri de pe o parte pe alta.
După vârsta de 4 luni sau după ce copilul se poate întoarce singur de pe o parte pe alta singur, îl puteți lăsa să doarmă în orice poziție îi place. După această vârstă, riscul de SMSS se reduce substanțial.
Somnul în același pat cu părinții
Un lucru esențial în primele luni de viață ale bebelușilor este să ne asigurăm că ei sunt în siguranță. Recomandările globale sunt ca bebe să doarmă într-un spațiu separat de adulți – ideal în pătuț sau co-sleeper instalat în aceeași cameră cu adulții.
Putem dormi ocazional în același pat cu cei mici după vârsta de 1 an, când suntem siguri că nu îi mai expunem la riscuri pe care nu le putem controla.
Dacă vă doriți să fiți foarte aproape de bebe, mai ales dacă alăptați de mai multe ori pe noapte, atunci pătuțul de co-sleeping, lipit de patul adulților, este soluția ideală. Puteți să vă întindeți mâna spre bebe, să îl verificați, să îl schimbați sau alăptați ușor, însă pe durata somnului bebe rămâne pe salteaua lui de somn.
Somnul în aceeași cameră cu un frate mai mare
În funcție de cum se adaptează la somn un nou născut, putem treptat să facem tranziția către somnul în aceeași cameră cu o soră sau un frate mai mare. Ideal este să facem acest lucru după ce bebe are maxim 2 treziri pe noapte – undeva în jurul vârstei de 8-9 luni, pentru a nu crea treziri extra pentru copilul mai mare.
Pe perioada în care bebe are nevoie de mult mai mult somn decât copilul mai mare, ideal este să putem face rutina și întuneric în cameră de mai multe ori în timpul zilei, perioadă în care fratele sau sora se joacă într-o altă cameră.
Dacă nu avem cu cine să îl lăsăm pe cel mare într-o altă cameră, putem să îl implicăm treptat și pe acesta în rutină, explicându-i blând necesitatea mediului liniștit la somn.
De cele mai multe ori, ora de culcare a bebelușului este mult mai devreme decât a copilului mai mare. Ideal este să putem să facem rutina pentru cel mic în camera de somn, apoi să citim o poveste cu cel mare în altă cameră – urmând să mergem în camera de somn exact înainte de somn.
Somnul în parc sau în mașină
Somnul în parc sau în mașină face parte din realitatea părinților bebelușilor, în primele luni de viață. Este important să știți că în ambele situații, somnul nu este la fel de odihnitor ca cel în pătuț și în mod ideal păstrăm somnul în parc sau mașină ca excepție, nu ca regulă.
Pentru a construi asocieri și obiceiuri sănătoase la somn, încercați să păstrați somnul 1 și somnul 2 din zi acasă, și ieșiți pe perioada somnului 3-4 în funcție de vârstă (după ora 14:00).
În primele luni de viață, bebelușii încep să facă asocieri între locul de somn, modul de adormire și mediul de somn. Nu puține sunt cazurile în care ajut familii ai căror bebeluși reușesc să mai adoarmă doar în mașină sau în cărucior, în mișcare. Dacă menținem somnul mereu în afara pătuțului, nu ne putem aștepta ca cei mici să aibă o adormire ușoară și un somn înalt calitativ în pătuț.
Asocierile de somn
Ce sunt asocierile de somn și cum se formează
Toți bebelușii se trezesc în timpul nopții. Ca și noi, adulții, care ne trezim parțial/pentru intervale foarte scurte în timpul nopții. Diferența dintre noi și un bebeluș este că noi am învățat ce să facem ca să adormim imediat la loc. De cele mai multe ori, nici măcar nu ne amintim de aceste treziri parțiale.
Aceste treziri sunt perfect normale!
Diferența dintre un bebeluș care doarme toată noaptea și un bebeluș care se trezește des constă în ceea ce facem noi, părinții, atunci când se trezește copilul. Unii bebeluși își schimbă poziția, alții își strâng păturica în brațe, sau își freacă genunchii și adorm la loc, pe când alții plâng după ajutorul părinților, pentru a reuși să adoarmă din nou.
Copiii care plâng după ajutor sunt cei care au fost legănați, hrăniți sau plimbați ca să adoarmă. Dorința lor este legitimă, plânsul lor este justificat. Este singurul mod în care au fost adormiți până acum. Copilul care este legănat ca să adoarmă înțelege că, pentru a putea adormi, are nevoie să-l legene mămica. Aceasta este o asociere. Copilul nu cunoaște nicio altă modalitate de a adormi, și cel mai bun lucru pe care îl putem face este să începem să îi arătăm copilului că există mai multe opțiuni pentru a putea adormi.
Din experiență, asocierile de somn sunt de cele mai multe ori aceleași – ele se formează începând cu 6-8 săptămâni și se adâncesc în timp până la punctul la care durează foarte mult să le eliminăm.

Avem două tipuri de asocieri cu somnul: cele care sunt controlate de părinți și cele care sunt controlate de copil.
Cu cât creăm mai multe asocieri cu somnul care pot fi controlate de copil, cu atât îi va fi mai ușor să se calmeze și să adoarmă din nou, bucurându-se de o senzație de securitate și confort.

Aspecte asociate somnului controlate de părinți
- Hrănirea copilului ca să adoarmă
- Legănatul sau plimbatul copilului ca să adoarmă
- Mângâiatul pe spate
- Copilul este ținut în brațe ca să adoarmă
- Vă plimbați cu mașina până adoarme copilul

Aspecte asociate somnului controlate de copil
- Ține sau strânge în brațe un obiect preferat
- Bâiguiala
- Sacul de dormit al copilului
- Utilizarea unei suzete
- Zgomotul alb
- Camera întunecoasă
Ce sunt asocierile de somn și cum se formează

Pentru un nou-născut, primul lucru pe care îl puteți face este să puneți întotdeauna copilul în pătuțul său pentru somn. Dacă respectați această regulă, bebelușul va învăța mult mai ușor să adoarmă singur și nu își va construi prea multe asocieri care îi blochează capacitatea de a adormi. De asemenea, este și cel mai sigur loc în care poate dormi nou-născutul.
Toate organizațiile mondiale ale sănătății confirmă și subliniază că nou-născuții ar trebui să doarmă numai pe o saltea fermă, în pătuțul lor.
Pentru a înțelege mai bine de ce este important locul unde adormim, imaginați-vă că după ce ați adormit, cineva vă ia perna sau vă mută în altă cameră. Dacă adormiți într-un anumit mediu, în patul în care dormiți în fiecare noapte, vă așteptați să aveți același mediu de somn, pe toată durata nopții. Dacă se schimbă ceva în acest mediu, cu siguranță o să vă deranjeze, o să vă treziți și nu o să puteți adormi la loc imediat. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă copilul adoarme la dumneavoastră în brațe, legănat, hrănit sau plimbat și, la prima trezire parțială, este în alt loc.
După primele 2-3 săptămâni, începeți să creați și să mențineți o rutină pentru fiecare somn. Bebelușul va învăța/asocia ce se întâmplă înainte să adoarmă.
Dacă creați și mențineți 4-5 elemente, le repetați pentru fiecare somn din rutină, bebelușul va învăța repede că acelea sunt momentele în care merge la culcare. Și va adormi mai ușor, pentru că are predictibilitate și securitate. Exemple de asocieri pozitive cu somnul:
- schimbarea în hainele de dormit
- folosirea luminii difuze înainte de somn
- cântați un cântec (un cântec special, pe care îl cântați numai înainte de somn)
- plimbați-vă prin cameră cu bebelușul în brațe și spuneți noapte bună câtorva jucării
- închideți toate luminile înainte de a pune copilul în pătuț
- porniți zgomotul alb


Folosiți zgomotul alb din ziua 1 - pentru fiecare somn, pe întreaga durată a somnului.
Zgomotul alb - un zgomot monoton - ca zgomotul unui ventilator, uscător de păr, sunetul valurilor sau apei de la duș va ajuta bebelușul să se liniștească, să adoarmă mai ușor și să mențină mai mult starea de somn. Zgomotul alb este o asociere perfectă cu somnul care ajută toți bebelușii să aibă un somn mai bun. Zgomotul alb acționează ca un indiciu pentru creier că atunci când se aude acest tip de zgomot, copilul este într-o situație de somn. Atunci când merg la culcare, porniți zgomotul alb. Opriți zgomotul alb numai după ce s-a încheiat somnul. Zgomotul alb imită sunetele din pântecul mamei (care nu era un mediu tăcut) și blochează sunetele din casă.
După primele 2-3 săptămâni, mențineți întunericul total în camera de somn.
Întuneric când dorm, lumină când sunt treaz/ă - iată o altă asociere foarte bună cu somnul. Fiecare bebeluș este stimulat vizual de mediul înconjurător. Lumea este un loc incitant, cu tot felul de modele, forme și culori. Cu cât văd mai multe, cu atât își vor neglija mai mult nevoia de somn. Ajutați-vă micuții să aibă un somn sănătos instalând jaluzele/perdele care blochează lumina. Scopul este să obțineți un nivel de întuneric 8-9 (10 fiind nivelul cel mai întunecat) în camera de somn. Fără întuneric, cei mai mulți bebeluși se vor trezi constant, vor ațipi perioade foarte scurte de timp și nu vor putea menține starea de somn pentru un interval mai îndelungat.


Creați o modalitate respectuoasă prin care vă ajutați copilul să adoarmă, fără a vă strecura sau a-l păcăli să adoarmă.
Vom discuta mai în detaliu anumite tehnici pe care le puteți aplica, însă, mult mai important decât tehnicile, este să începeți să tratați copilul ca pe o persoană care nu dorește să fie mințită sau păcălită, ci se așteaptă la onestitate și apreciază corectitudinea și respectul, mai ales atunci când implementați tehnicile de somn la bebeluși peste 4-5 luni. Veți fi cel mai bun lucru pe care îl puteți face atunci când încercați să îi ajutați să învețe aspectele pozitive asociate somnului. Copiii se simt în siguranță atunci când simt că părinții lor sunt lideri, când se simt suficient de încrezători pentru a se relaxa și singuri. Copiii ar trebui să fie în același loc în care erau atunci când au adormit.
Asumați-vă o singură metodă pe care vreți să o folosiți pentru a elimina treptat toate aspectele negative asociate somnului.
Aspectele asociate somnului încep să influențeze calitatea și cantitatea somnului după 8 săptămâni. Factorii esențiali pentru eliminarea aspectelor asociate somnului (cele care nu țin de controlul copilului) sunt consecvența, perseverența și menținerea aceluiași comportament de fiecare dată când doarme - și ziua, și noaptea. Copiii adoră rutina și tiparele. Atunci când nu sunt siguri sau când doriți să le modificați un obicei, trebuie să fiți încrezători și să faceți același lucru, de fiecare dată, chiar și la 2-3 săptămâni după ce credeți că au eliminat o asociere negativă.


Dacă mențineți toate aceste semnale ale somnului - ca asocieri pozitive cu somnul, copilul va răspunde rapid la el și le va interpreta ca pe semnale ale somnului. Veți fi uimiți să constatați că după 2 săptămâni de repetare a rutinei și menținere a mediului de somn recomandat, copilul va începe să caște de îndată ce intrați în camera de somn și începeți rutina.
Asocierile cu somnul controlate de părinți devin o problemă numai dacă, după vârsta de patru luni, copilul încă are nevoie de foarte mult ajutor pentru a adormi, a rămâne adormit și a menține un program adecvat vârstei. Dacă copilul adoarme ținându-vă de mână, nu se trezește mai mult de 2-3 ori pe noapte, se liniștește rapid atunci când se trezește noaptea și menține un somn sănătos ziua, atunci nu trebuie să întrerupeți această asociere. Din păcate, însă, majoritatea copiilor care au nevoie de o asociere cu somnul controlată de părinți vor dezvolta, mai devreme sau mai târziu, probleme de somn.
Rutina de culcare
Cu toții avem nevoie de o perioadă de tranziție între starea de trezie și cea de somn. Nou-născuții și sugarii au nevoie de o rutină a culcării mai lungă pentru ca creierul lor să realizeze că este timpul să doarmă. Cu cât rutina aceasta este mai lină și mai plăcută, cu atât vor adormi mai ușor.
Elementul cel mai important al rutinei este repetarea acelorași lucruri pentru fiecare rutină, în aceeași ordine. Aceste vor fi indiciile de somn ale copilului. Copiii învață repede și veți fi surprinși să constatați că, după 4-5 zile în care parcurge aceeași rutină, copilul dumneavoastră va începe să caște în mijlocul rutinei.
Secreția de melatonină se produce atunci când copilul înțelege corect semnalele că este timpul să meargă la culcare și respectă un program adecvat vârstei sale. Cu timpul, dacă urmăm o rutină pentru fiecare somn, mersul la culcare va fi un moment minunat de conectare a întregii familii, iar organismul se va relaxa de la sine.


Copilul dumneavoastră este un mic om de știință!
Creierul său poate detecta tipare și poate să și le amintească încă de la vârsta de 6-8 săptămâni. Prin urmare, crearea unei succesiuni de evenimente care se derulează în aceeași ordine, de fiecare dată când merge la culcare, va fi aliatul dumneavoastră care vă va ajuta să învățați copilul cum să adoarmă și să mențină starea de somn. Acesta este momentul în care puteam să îl ajutăm să deprindă obiceiuri bune. Bebelușii se relaxează atunci când au un tipar puternic la care să revină.
Vă prezentăm mai jos un exemplu de rutină a culcării
Rutina culcării ar trebui repetată pentru fiecare somn - ziua sau noaptea. Cu timpul, nu va mai fi necesar să aveți o rutină îndelungată, însă, pe măsură ce îi ajutați pe cei mici să învețe totul despre un somn sănătos, trebuie să mențineți rutina.
![]() |
18.00 |
Ora băii - numai pentru rutina de noapte |
18.25 |
Mergeți în camera de culcare și aprindeți o lumină difuză (roșie, portocalie, galbenă) | |
18.30 |
Masa dinaintea culcării ![]() |
|
![]() |
18.45 |
Schimbarea în pijamale |
18.47 |
Cântați un cântec (vocal/instrumental) ![]() |
|
18.50 |
Spuneți Noapte bună jucăriilor de pluș din cameră | |
18.53 |
Stingeți toate luminile | |
![]() |
18.55 |
Activați zgomotul alb |
18.56 |
Îmbrățișarea și sărutul de noapte bună | |
19.00 |
Copilul merge la culcare treaz și relaxat pentru somn ![]() |
Alăptatul
Alăptatul este miraculos, și va rămâne astfel cât timp dumneavoastră, ca mamă, decideți să continuați.
Nu este necesar să opriți alăptarea copilului pentru a-i îmbunătăți somnul. Singura provocare pentru copil este că adoarme în timp ce mănâncă și, la prima trezire parțială, sânul nu mai este acolo.
Prin urmare, obiectivul aici este să separați mâncatul de momentul în care adoarme. Puteți începe alăptatul la începutul rutinei, și menține ultima parte a rutinei asociată cu alte activități, de exemplu spuneți „somn ușor“ unor jucării de pluș, activați zgomotul alb sau cântați ceva cu copilul în brațe (nu până când adoarme).
Chiar dacă la început pare imposibil, copiii tind să reacționeze la schimbări mult mai bine decât credem noi. În primele 1-2 zile vor avea o reacție intensă/vor fi frustrați, iar apoi se vor simți din nou confortabil dacă părinții au încredere că ceea ce fac este ceea ce trebuie pentru somnul copilului.

Înfășatul
Nou-născuții au un reflex de tresărire - numit reflexul Moro - datorită căruia brațele și picioarele copilului tresar incontrolabil în timpul somnului. Deși este sigur și recomandat să culcați copiii pe spate, acest lucru înseamnă și că se vor trezi tot timpul, din cauza acestui reflex. Înfășând nou-născuții, îi ajutăm să se simtă calmi și în siguranță, imitând senzația de confort din uter.
Puteți înfășa copilul până la vârsta de 3-4 luni sau până când începe să se întoarcă singur de pe o parte pe alta. Dacă vă înfășați copilul, asigurați-vă că doarme numai pe spate. Asigurați-vă că folosiți scutece verificate, care îndeplinesc condițiile de siguranță - care permit nou-născutului să își îndepărteze genunchii, să se miște, să îndoaie mâinile și să se simtă confortabil.

Cum încetați să mai înfășați copilul?
Puteți să procedați ori brusc, ori treptat.
Brusc - de îndată ce copilul se poate întoarce singur de pe o parte pe alta, desfășați-l în prima noapte și continuați să îl lăsați să doarmă neînfășat ziua. Este posibil ca timp de 3-4 nopți copilul să se trezească mai des și să aibă nevoie de ajutor pentru a se liniști. Copilului îi va trebui mai puțin de o săptămână să se obișnuiască cu noua libertate de mișcare, dar, dacă vă păstrați consecvența, va începe curând să descopere modalități noi și poziții pe care le poate folosi înainte de a adormi.
Asigurați-vă că în această săptămână de schimbări nu ajutați excesiv copilul să adoarmă, astfel încât să nu creați o nouă asociere cu somnul pe care să trebuiască să o eliminați mai târziu.
Treptat - este posibil ca micuțul să fi încercat deja să își elibereze o mânuță în timpul somnului. Dacă așa stau lucrurile, lăsați copilul cu ambele brațe libere pentru somnul de noapte, apoi și pentru somnul de zi. Puteți să îl lăsați să doarmă cu un braț liber timp de o săptămână, apoi amândouă. Dacă copilul devine foarte agitat și are probleme serioase cu adormitul la loc, puteți lăsa un braț înfășat încă vreo două săptămâni.
Începeți din nou cu un braț timp de o săptămână, apoi două brațe și vedeți cum suportă copilul schimbările.
Dacă copilul începe să se întoarcă singur de pe o parte pe alta, trebuie să încetați înfășatul de tot, pentru a vă asigura că este în siguranță în timpul somnului.
De asemenea, puteți elimina înfășatul dacă copilul devine foarte frustrat sau refuză să mai stea înfășat înainte de culcare.
Nivelul următor - sacii de dormit
Dacă ați eliminat înfășatul, acum este momentul perfect să începeți să folosiți saci de dormit. Folosiți saci de dormit aprobați din punctul de vedere al siguranței și de grosimea adecvată temperaturii camerei. Sacii de dormit mențin o temperatură echilibrată toată noaptea și oferă copilului confortul de care are nevoie pentru a se simți relaxat atunci când merge la culcare.
Programul de somn
Programul de somn pentru fiecare vârstă
Nevoia de somn în funcție de vârsta bebelușului
Cum putem ajuta copiii să doarmă intervale mai lungi în timpul zilei?
Copiii care dorm de 3 ori în timpul zilei
Nevoia de somn în funcție de vârsta bebelușului
Acest tabel vă va ajuta să înțelegeți nevoia de somn a copilului dumneavoastră, astfel încât să puteți respecta și încuraja un program de somn adecvat vârstei, atât ziua, cât și noaptea. Secțiunile Perioadele în care copilul este treaz și somnul de zi și Exemple de program vă oferă mai multe explicații pentru fiecare grupă de vârstă.
Amintiți-vă că fiecare oră nedormită pentru copil înseamnă privare de somn - o cantitate mare de cortizol în organismul său - care se manifestă prin faptul că îi este dificil să adoarmă și să mențină starea de somn și, în general, are o calitate precară a somnului. Cu cât respectați mai mult orele de somn recomandate, cu atât veți vedea cu copilul este bine odihnit, sănătos și voios în perioadele în care este treaz.
VÂRSTĂ | TOTAL SOMN | TOTAL SOMN de noapte |
TOTAL SOMN de zi |
NUMĂRUL EPISOADELOR de somn de zi |
0 - 4 săptămâni | 16h - 18h | 7h - 9h | 7h - 9h | Numeroase |
1 - 2 luni | 15h - 16h | 8h - 10h | 5h - 7h | 3 - 5 |
3 - 5 luni | 14h - 15h | 9h - 12h | 3h - 5h | 3 - 4 |
6 - 8 luni | 14h - 15h | 10h - 12h | 3h - 4h | 3 |
9 - 11 luni | 14h - 15h | 11h - 12h | 2h 30' - 4h | 2 |
12 - 15 luni | 13h - 15h | 11h - 12h | 2h - 3h 30' | 2 |
Regula celor 90 de minute
După primele câteva săptămâni de viață, copilul va începe să se simtă somnoros la 80-90 de minute după ce s-a trezit. La vârsta aceasta este esențial să mențineți scurte intervalele în care copilul este treaz.
Nou-născuții au nevoie de foarte mult somn, și chiar dacă vi se pare ciudat să ajutați copilul să adoarmă din nou după un timp atât de scurt, este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru somnul copilului în această etapă. Vreți să „prindeți“ acest interval al somnului perfect, astfel încât copilul dumneavoastră să nu devină excesiv de obosit. Dacă ratați acest interval, copilul poate deveni tot mai agitat.


Semne ale stării de somnolență
- Activitate redusă - se uită în gol/se uită fix la un obiect
- Interes redus față de mediu
- Pleoapele pot fi îngreunate
- Stare generală calmă

Semne ale oboselii excesive
- Cască
- Trage de urechi sau de păr
- Se freacă la ochi
- Iritabilitate
- Agitație
- Plânsete
Este posibil să nu recunoașteți aceste semne de la bun început. Totuși, dacă sunteți atenți, vor deveni evidente, și veți ști când este intervalul perfect pentru a duce copilul la culcare. Dacă treceți de perioada de 90 de minute, veți constata curând că bebelușul adoarme cu dificultate, plânge mai mult, iar sistemul său nervos excesiv de stimulat îl va împiedica să doarmă cât trebuie.
Până la vârsta de patru luni, nu țineți niciodată bebelușul treaz mai mult de 90 de minute.
Această regulă este modalitatea cea mai eficace de a îmbunătăți și menține un somn sănătos.
Începeți rutina somnului scurt de zi cu 15 minute înainte de finalul intervalului de 90 de minute, astfel încât să aveți timp să îi ajutați să se relaxeze înainte de a adormi din nou. Nu vă așteptați ca un copil luat din plină lumină în timpul zilei să adoarmă imediat. Lăsați cel puțin 10-15 minute în cadrul rutinei, pentru tranziția spre somn.
În primele două luni de viață, veți vedea că bebelușul dă semne de somnolență după 40-60 de minute în care a fost treaz. Duceți bebelușul la culcare când vedeți primele semne. Conform recomandărilor, cu cât copilul este mai mic, cu atât mai scurt ar trebui să fie intervalul în care stă treaz.
Ora de culcare
Copiii sub vârsta de 6 săptămâni au ora de culcare între 21.00-23.00. Această vârstă este singura perioadă din primii lor ani de viață când au nevoie de o oră mai târzie de culcare.
După această vârstă, principalul obiectiv este să stabiliți o oră de culcare adecvată vârstei. Copilul, la rândul său, o să vă arate că îi este bine dacă merge la culcare mai devreme.
După vârsta de 6 săptămâni, puteți începe să duceți copilul la culcare cu 15 minute mai devreme în fiecare seară, astfel încât atunci când ajunge la 4-4,5 luni, copilul dumneavoastră merge la culcare în jurul orei 19.00.

Pentru ca ora de culcare seara să devină o oră adecvată vârstei, reduceți corespunzător episoadele de somn scurt din timpul zilei.
VÂRSTĂ | Ultimul somn scurt al zilei |
0 - 1 luni | se termină cel târziu la 19.30 |
1 - 2 luni | se termină cel târziu la 18.30 |
2 - 3 luni | se termină cel târziu la 17.30 |
4 - 5 luni | se termină cel târziu la 17.00 |
Dacă urmați aceste reguli, veți realiza curând că bebelușul dumneavoastră doarme mult mai mult și adoarme mult mai ușor. La început pare complicat, dar vă asigur că va deveni mai simplu foarte curând și că vă veți bucura de un copil sănătos, bine odihnit și calm.
După cum am mai menționat, unul dintre principalii dușmani ai unui somn bun și sănătos este oboseala. În ciuda convingerilor larg răspândite, un copil OBOSIT NU DOARME MAI BINE. Un copil obosit va dormi întotdeauna mai puțin, va avea probleme cu adormitul și menținerea stării de somn și se va trezi mai devreme.
Dacă vreți să asigurați un cadru adecvat pentru o noapte de somn sănătos, este esențial să înțelegeți care sunt perioadele recomandate în care copilul să fie treaz, pentru fiecare vârstă.
Somnul de zi
Dacă săriți un episod de somn scurt în timpul zilei, acumulați zilnic deficit de somn. Episoadele de somn scurtate contribuie, de asemenea, la acumularea zilnică a deficitului de somn.
Copiii care nu dorm bine ziua o să doarmă întotdeauna mai prost și noaptea.
Nu vă așteptați ca bebelușul să recupereze somnul pierdut din timpul zilei printr-un somn bun noaptea. Asta se poate întâmpla ca excepție, niciodată ca regulă. Dacă sare peste intervale de somn la vârsta aceasta, copilul va fi obosit în mod cronic.
Rutina pe care o aplicați în timpul zilei poate fi asemănătoare cu rutina culcării de seară. Dacă eliminați baia, puteți scurta anumite părți ale acestei rutine. Factorul crucial este să mențineți întotdeauna o rutină a somnului de zi, chiar dacă vi se pare că nou-născutul nu are nevoie de somn în momentul respectiv. Este esențial să mențineți în mod consecvent rutina somnului de zi și de noapte după primele două luni.
De exemplu, dacă un copil de 5 luni stă treaz 30 de minute în plus între ultimul somn de zi și cel de noapte, o să adoarmă mult mai greu dacă se duce la culcare la ora recomandată. Perioadele în care copilul stă treaz sunt foarte importante dacă vreți să doarmă cum trebuie.
Dacă urmați orele recomandate în care copilul stă treaz, nu se va mai trezi atât de des în timpul nopții și va avea un somn odihnitor.
Intervalul esențial în care copilul stă treaz în 24 de ore este perioada în care este treaz înainte de culcare pentru somnul de noapte. Acesta este momentul când cei mai mulți părinți prelungesc culcarea, ori pentru că vor să petreacă timp și cu alți membri ai familiei, ori pentru că li se pare că copilul pare plin de energie și nu dă semne că ar vrea să se culce. Faptul că copilul pare odihnit seara poate fi un semn al nivelului crescut de cortizol, care nu face niciun bine copilului. De fapt, copilul poate fi excesiv de obosit și stimulat.
VÂRSTĂ | DURATA MAXIMĂ în care este treaz |
INTERVALUL ÎN CARE ESTE TREAZ înainte de culcare seara |
SFAT suplimentar |
0 - 2 luni | 40 – 60 minute | 1h după ultimul somn de zi | Dacă copilul vrea să doarmă mai devreme, nu îl obligați să stea treaz mai mult. |
2 - 3 luni | 60 – 80 minute | 1h 30’ după ultimul somn de zi (max.) | Dacă copilul doarme mai puțin de 45 de minute la somnul de zi, puteți încerca să îl ajutați să adoarmă din nou. |
3 - 4 luni | 60 – 90 minute | 1h 30’ după ultimul somn de zi | La vârsta aceasta, copiii dorm de 4 ori în timpul zilei. Dacă copilul doarme mai puțin de 45 de minute la somnul de zi, puteți încerca să îl ajutați să adoarmă din nou. |
4 - 6 luni | 1h 15’- 1h 45’ | 1h 45’- 2h (maxim) | Acum este momentul pentru tranziția 4-3 episoade de somn de zi. Pe durata acestei tranziții - mențineți ora de culcare devreme. Orice somn din timpul zilei ar trebui să se termine la 17.00. |
6 - 8 luni | 2h 30' | 2h 30' (maxim) | Primul somn al zilei ar trebui să înceapă cam la 2 ore după trezire dimineața. |
8 -10 luni | 2h – 2h 30’ | 3h (maxim) | Copilul face tranziția la 2 episoade de somn în timpul zilei și are nevoie să se culce devreme seara în timpul acestei tranziții, pentru a recupera somnul pierdut. |
11 -12 luni | 3h | 3h (maxim) | |
12 - 18 luni cu 2 episoade de somn în timpul zilei |
3-4 ore | 3h 30’- 4h (maxim) | Unii copii pot să înceapă să nu mai vrea să doarmă a doua oară în timpul zilei. Încercați să mențineți 2 episoade de somn în timpul zilei în fiecare zi cât mai mult posibil la această vârstă, astfel încât copiii să nu devină excesiv de obosiți. |
12 - 18 luni cu un somn de zi, în fiecare zi |
4h 30’- 6h | 4h (maxim) |
Perioada maximă în care copilul stă treaz înseamnă că, dacă stă treaz maxim 1h 30', la 1h 30', este din nou adormit. Este esențial să nu începeți rutinele la 1h 30', deoarece copiii vor adormi de fapt cam la 2 ore sau mai mult. Aceasta înseamnă că deja copilul este excesiv de obosit, și nu ați respectat intervalele recomandate în care să stea treaz. Poate părea foarte complicat și în primele săptămâni și luni poate fi exasperant să trăiești după ceas tot timpul. Aveți încredere că, dacă urmați orele recomandate, totul va deveni mai simplu și curând veți vedea cât de odihnit este copilul dumneavoastră.
Dacă ați culcat copilul mult mai târziu decât orele recomandate, poate fi mai dificil în primele zile. Asigurați-vă că aveți mediul perfect, rutina și nivelul de întuneric recomandate și, la început, poate veți vrea să faceți baie copilului în fiecare seară, timp de o săptămână sau două. Baia este un indiciu clar pentru copil că urmează somnul, și poate reacționa mult mai bine dacă îl ajutăm și cu mediul potrivit.

Semne că copilul doarme mai puțin decât sunt nevoile vârstei sale:
- Copilul adoarme în diferite locuri în timpul zilei și doarme numai 20-30 de minute.
- Copilul se trezește agitat, chiar plângând, după un astfel de somn scurt
- Copilul are nevoie de mai multe episoade de somn în timpul zilei decât este recomandat pentru vârsta sa - pentru că doarme doar câte 30 de minute
Cum putem ajuta copiii să doarmă intervale mai lungi în timpul zilei?
-
Începeți să încurajați somnul independent
Odată ce copiii învață să se liniștească singuri, episoadele de somn din timpul zilei se vor lungi. Ce se întâmplă este că, și dacă se trezesc după ciclul de somn inițial, vor ști cum să adoarmă singuri la loc până când sunt complet odihniți.
-
Copilul este excesiv sau insuficient de obosit
După cum am menționat în celelalte secțiuni, ideal este să respectați perioadele în care copilul este treaz adecvate vârstei sale. Dacă copilul merge la culcare excesiv de obosit, organismul său va fi plin de cortizol, și îi va fi dificil să adoarmă și să doarmă suficient. Pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de ajustarea perioadelor în care sunt treji. Dacă un sunt suficient de obosiți, pot adormi, dar se trezesc mai devreme din somnul de zi.
-
Mențineți o rutină înainte de somn, chiar dacă nu simțiți că vă ajută în vreun fel
Rutinele ajută copilul să înțeleagă că este timpul să doarmă; dacă procedați corect de fiecare dată, acest lucru va ajuta copilul să se destindă de la starea de alertă din timpul zilei. Urmați aceleași elemente ale rutinei pentru fiecare somn și veți vedea că, îndată ce începeți rutina, cu lumina diminuată, copilul începe să caște. Creierul său înțelege că este momentul să doarmă.
-
Nu mergeți în camera copilului când doarme de îndată ce auziți un mic zgomot
De multe ori, copiii se trezesc parțial și devin vocali, apoi adorm la loc. Chiar dacă vi se pare că este complet treaz, dacă un plânge, lăsați copilului ocazia să adoarmă la loc fără a întrerupe mediul de întuneric, zgomot alb sau atmosfera somnului.
-
Folosiți zgomotul alb pe întreaga durată a somnului
Dacă copilul se trezește după 30 de minute și nu poate adormi din nou, lăsați-l în cameră în întuneric, cu zgomotul alb pornit și nu vorbiți cu el.
-
Aplicați regula de 1 oră
Mențineți același nivel de întuneric, zgomot alb și liniște timp de 1 oră, chiar dacă copilul se trezește după 30 de minute. Ar fi bine să nu intrați în camera copilului și să îl lăsați să încerce să se liniștească în acest timp. Dacă copilul devine agitat și începe să plângă zgomotos, puteți intra în cameră și încerca să îl liniștiți, dar fără a vorbi și a aprinde lumina. Dacă nu a adormit după o oră, puteți ridica jaluzelele și începe activitățile aferente acelei părți a zilei.
-
Asigurați-vă că este bine hrănit cu 1 oră înainte de somn
Copiii își schimbă programul atât de des încât uneori părinții nu știu dacă este momentul potrivit pentru a-i hrăni. Asigurați-vă că, cel puțin cu 30 de minute înainte de somnul de zi, încetează orice activitate de hrănire și, în același timp, asigurați-vă că copilul a primit suficienți nutrienți și că nu i se face foame când trebuie să doarmă. Foamea îl va trezi.
Perioadele de veghe
Scurt ghid pentru durata intervalelor în care copilul este treaz:
VÂRSTĂ | Interval recomandat |
0 - 1 luni | maximum 40 de minute interval în care copilul este treaz |
1 - 2 luni | maximum 40-60 de minute interval în care copilul este treaz |
2 - 3 luni | maximum 60-90 de minute interval în care copilul este treaz |
3 - 4 luni | maximum 90-100 de minute interval în care copilul este treaz |
Trezirea foarte matinală
Trezitul devreme înseamnă trezitul înainte de 06.00 dimineața.
Există numeroase cauze ale trezitului devreme, care sunt întotdeauna asociate perioadelor în care copilul stă treaz și capacității sale de a se liniști singur. Trebuie să ne ocupăm de toate celelalte recomandări înainte de a ne ocupa de trezitul devreme. Poate că dacă urmați programul, copilul va începe să se trezească mai târziu fără alte ajustări suplimentare.
Trezitul devreme este puternic legat de ritmul circadian al copilului și va dura cam două săptămâni înainte să puteți observa modificări, dacă acest tipar al trezitului devreme durează deja de ceva timp.
Dacă copilul continuă să se trezească înainte de 06.00, iată cum puteți să îi modificați programul:
Pentru grupa de vârstă din această categorie de materiale, găsiți mai jos informații privind programul copiilor care dorm de trei ori în timpul zilei și al celor care dorm de 2 ori în timpul zilei.
Regulă generală: Nu începeți ziua mai devreme de 06.00!
Chiar dacă copilul se trezește la 05.00, lăsați-l să rămână în mediul de somn până la 06.00, când puteți ridica jaluzelele și începe ziua. Dacă copilul devine agitat sau începe să plângă, puteți să mergeți la el, să îl hrăniți, chiar să stați cu el în cameră pe întuneric, dar niciodată nu îl ridicați din pat înainte de 06.00. Creierul copilului trebuie să înțeleagă că și atunci este încă noapte. Dacă aprindem lumina mai devreme, ritmul său circadian va înțelege că acela este momentul în care poate începe ziua.
Copiii care dorm de 3 ori în timpul zilei:
-
Nu începeți niciodată primul somn mai devreme de 08:15
Pe măsură ce copilul face progrese, începeți să amânați ora somnului de zi până când ajungeți la 08:45 ora primului somn.
-
Pentru al doilea somn de zi, nu puneți copilul la culcare mai devreme de 11:15
Obiectivul acum este ca al doilea somn al zilei să înceapă la ora 11:45.
-
Pentru al treilea somn al zilei, nu puneți copilul la culcare mai devreme de 14.30
Obiectivul acum este ca al treilea somn al zilei să înceapă la ora 15:30.
-
Ora culcării seara nu ar trebui să fie mai devreme de 18:15
iar obiectivul aici este să ajungeți la ora de culcare 18:45, cel mai devreme pentru această grupă de vârstă.
Singura excepție privind ora culcării seara este dacă copilul sare complet cel de-al treilea somn din timpul zilei, atunci puteți să îl duceți la culcare la 18:00.
Copiii care dorm de 2 ori în timpul zilei:
-
Nu începeți niciodată primul somn mai devreme de 09:00!
Obiectivul este ca primul somn al zilei să înceapă pe la 09:30.
-
Pentru al doilea somn de zi, nu puneți copilul la culcare mai devreme de 13:00
De îndată ce s-a obișnuit cu această schimbare, puteți prelungi perioada în care stă treaz până la 14:00, cel mai devreme când începe al doilea somn de zi.
-
Ora culcării seara nu ar trebui să fie mai devreme de 18:15
iar obiectivul aici este să ajungeți la ora de culcare 18:45, cel mai devreme pentru această grupă de vârstă.
Orice activitate de noapte poate fi fascinantă pentru copilul de vârsta aceasta, care crește repede, de aceea stimulii vizuali trebuie să fie complet eliminați în timpul nopții. Nu vorbiți cu copilul, nu îi oferiți jucării și nu îl scoateți din camera de somn. Dacă faceți asta, îi veți tulbura ritmul circadian și va continua să se trezească haotic în timpul nopții. Organismul său trebuie să secrete melatonină și să suprime cortizolul pe toată durata nopții.
Regresia de somn
Regresiile de somn reprezintă acele perioade în care tiparul de somn al bebelușilor pare că revine la perioada în care aveau multiple treziri nocturne, adormiri greoaie sau refuzul unor episoade de somn de zi. În perioadele de regresie, cei mici trec printr-o dezvoltare rapidă a creierului, în care integrează în ritm alert noi niveluri de conștiință și abilități. Însă nu întotdeauna regresia de somn este corelată cu un salt mintal sau fizic.
Regresiile de somn se pot întâmpla oricând, fiindcă primele luni de viață sunt o perioadă de dezvoltare intensă, însă există un tipar predictibil, ce se potrivește unui procent mare de copii – regresia de la 4 luni, 8 luni, 12 luni sau 18 luni. Majoritatea regresiilor de somn dispar după 2, maxim 3 săptămâni.
Regresia de somn de la 4 luni
Neurologic, copilul parcurge foarte multe modificări începând cu sfârșitul celei de-a treia luni de viață și cu începutul lunilor 4 și 5. Secreția de melatonină se maturizează, iar copilul poate dormi mult mai adânc decât atunci când era nou-născut. De asemenea, copiii pot fi mult mai vioi atunci când se trezesc noaptea și pot avea nevoie de mai mult ajutor pentru a adormi din nou. Aceasta este o perioadă plină de provocări pentru părinți, pentru că încă trebuie să vă liniștiți copilul, dar nu doriți să formați noi asocieri cu somnul care vor afecta ce ați realizat până acum pentru un somn bun.
Regresia somnului este acel moment în care, după ce adoarme fără probleme și doarme bine, copilul începe să refuze să doarmă în timpul zilei, se opune la culcat seara și se trezește des noaptea.
Cele mai semnificative schimbări care apar la această vârstă sunt următoarele:
-
Somnul copilului seamănă cu somnul adultului
Trece printr-o etapă de somn mai puțin profund înainte de a intra în cele de somn adânc. Puteți să vă dați seama că, dacă înainte de vârsta de 4 luni, copilul putea adormi oriunde sau îl puteați plimba până adoarme, apoi îl transferați în pătuț - acum acest lucru devine aproape imposibil. Cum puneți copilul în pătuț, tresare și se trezește complet. Cum puteți să îl ajutați? Mențineți întotdeauna rutina (consultați secțiunea Rutina culcării), atmosfera relaxată din cameră, și încercați să nu stimulați excesiv copilul în timpul rutinei de somn. Lăsați-l câteva minute în pătuț, apoi luați-l din nou în brațe. Se poate simți agitat, dar dacă îl lăsați să învețe ce să facă și să își găsească starea de confort, regresia va fi mai ușoară.
-
Copilul începe să se întoarcă de pe o parte pe alta sau chiar să se întoarcă pe burtică și pe spate.
Acesta este un moment extrem de frustrant, pentru că este posibil ca bebelușul să nu se simtă confortabil în toate pozițiile, chiar dacă creierul lui continuă să vrea să exerseze această activitate în mod repetat. Unele tulburări de somn pot fi cauzate de faptul că bebelușii se rostogolesc pe burtică și pe spate și nu le place poziția în care ajung. Cum puteți să îl ajutați? Cel mai bine ar fi să lăsați copilul să exerseze și chiar să îl încurajați să se întoarcă de pe o parte pe alta atunci când este treaz. De îndată ce reușește să se întoarcă după plac, aceasta devine tot mai puțin o problemă pentru somn. Nu încercați să întoarceți copilul pe spate mai mult de 1-2 ori. Dacă îl lăsați să învețe ce să facă, va învăța rapid și curând se va simți mai confortabil.
-
Copilul trece de la 4 la 3 episoade de somn în timpul zilei
Vor exista și zile în care dorm de 3 ori, alteori de 4 ori în timpul zilei. Cum puteți să îl ajutați? În timpul tranziției la mai puține episoade de somn în timpul zilei, trebuie să mențineți ora de culcare seara devreme pentru a compensa somnul pierdut în timpul zilei. La vârsta de 4 luni, somnul din timpul zilei trebuie să nu depășească ora 16.45-17.00, iar ora de culcare seara să înceapă la maximum 2 ore după ultimul somn de zi. Asta înseamnă că bebelușul este culcat pentru somnul de noapte la 19.00.
-
Copilul nu adoarme cu ușurință în cărucior, atunci când este legănat sau hrănit
Dacă realizați că devine dificil să vă ajutați copilul să adoarmă, deși procedați la fel cum ați făcut în primele 4 luni, poate că acesta este modul copilului de a spune că este momentul să îl ajutați să învețe modalități noi de a se liniști. De acum înainte, adormitul și menținerea stării de somn vor fi mai dificile, dacă copilul nu învață să se liniștească singur. Cum puteți să îl ajutați? Încercați să rămâneți acasă pentru primele două episoade de somn din timpul zilei, pentru a da copilului ocazia unui somn odihnitor în pătuțul său, într-un mediu favorabil somnului (consultați secțiunea despre mediul perfect pentru somn). Dacă nu ați început deja, încercați să îi oferiți copilului tot mai multe ocazii să adoarmă singur, nu să îl păcăliți să adoarmă legănându-l, hrănindu-l sau ajutându-l în orice alt fel.
Uneori, copiii care știu să se liniștească singuri și părinții lor nici măcar nu simt regresia. Regresiile pot deveni punctul de pornire al unui istoric îndelungat de somn necorespunzător pentru părinții care nu înțeleg că bebelușii lor au nevoie de o abordare diferită privind somnul.
Chiar dacă această perioadă pare nesfârșită, regresiile trec de obicei în 2 săptămâni sau chiar mai puțin, dacă copilul știe să se liniștească singur sau nu este total dependent de ajutorul dumneavoastră pentru a adormi și a readormi.
Dacă copilul este total dependent de ajutorul dumneavoastră pentru a continua să doarmă, acum este momentul perfect să vă gândiți la modalități care sunt confortabile pentru întreaga familie, pentru a trece la nivelul următor al unui somn sănătos. Există mai multe abordări și metode de ajutor dacă sunteți perseverenți, consecvenți și aveți încredere în metode.
Regresia de somn la 8-10 luni
Cauza principală a regresiei - la această vârstă, copilul trece printr-o etapă de dezvoltare care presupune schimbări cognitive și fizice semnificative. Aceasta este vârsta la care majoritatea copiilor încep să meargă de-a bușilea, să se ridice în picioare, le ies dinții, încearcă să comunice verbal. Micuțul va începe acum să își exerseze noile abilități atât ziua, cât și în timpul nopții. Acesta este primul motiv pentru care puteți constata că îi ia mai mult să adoarmă sau chiar începe să se trezească mai mult noaptea, chiar dacă până acum dormise bine.
A doua cauză a regresiei - aceasta este vârsta când copilul începe tranziția de la 3 la 2 episoade de somn în timpul zilei. Dacă începeți să vedeți că îi trebuie mai mult de 15 minute să adoarmă sau dacă începe să refuze să mai doarmă a treia oară în timpul zilei, aveți semnele perfecte că este momentul tranziției la două episoade de somn în timpul zilei.
Din cauza tuturor acestor schimbări, copilul dumneavoastră va avea din nou nevoie să se culce mai devreme seara, pentru a compensa somnul din timpul zilei. În timpul tranziției, majoritatea copiilor se descurcă foarte bine dacă se culcă seara la 18.15-18.45. Ora de culcare va redeveni 19.00-19.30 după ce trece de pragul vârstei de 9 luni și va menține această oră de culcare până când trece la un singur somn în timpul zilei.
Cum puteți să îl ajutați?
-
Nu țineți niciodată copilul treaz mai mult de 3 ore
Chiar dacă pare mai vioi tot are nevoie de mult somn pentru a compensa și a face față etapelor importante pe care le parcurge.
-
Ajutați copilul să exerseze atunci când este treaz
Petreceți timp cu copilul și ajutați-l să învețe sunete, să exerseze mișcări și să se joace. Cu cât exersează mai mult după ce se trezește, cu atât va vrea mai puțin să exerseze în timpul în care ar trebui să doarmă. Va exersa toate abilitățile până când le învață.
-
Mențineți un mediu de somn ordonat
În pătuț trebuie să fie doar copilul și o jucărioară de somn sau o suzetă. Cu cât are în jur mai multe jucării sau factori care să îi distragă atenția, cu atât o să se opună somnului și o să vrea să mai stea treaz. Mențineți întunericul total în timpul intervalelor pentru somn și nu renunțați la zgomotul alb. Acum este perioada în care tot ce ați construit până acum vă va ajuta să treceți prin această tranziție. Dacă nu ați utilizat deja recomandările privind mediul sau rutinele, începeți să le aplicați acum. Vă vor ajuta în perioada regresiei și după aceea.
-
Ajutați-vă copilul să se liniștească atunci când se trezește
dar nu uitați să îi oferiți suficiente ocazii să se liniștească și să adoarmă din nou și singur, chiar dacă durează mai mult. Puteți începe prin a-l lăsa 5 minute să se liniștească singur, ajungând cu timpul la 15 minute. Secțiunea Metode de a învăța copilul să se liniștească singur vă prezintă mai multe detalii pe această temă.
-
Nu disperați!
Ca orice altă regresie, și aceasta ar trebui să treacă în 2-3 săptămâni. Continuați să puneți în aplicare cele de mai sus (mențineți un program adecvat vârstei, un mediu favorabil somnului, o rutină sănătoasă și începeți să învățați copilul să se liniștească singur), iar regresia va deveni curând doar o amintire.