Publicat pe

Eliminarea înfășatului

Când încetați să mai înfășați copilul?

Trebuie să încetați să mai înfășați copilul de îndată ce se poate întoarce singur de pe o parte pe alta. De obicei, copii se întorc singuri de pe o parte pe alta în jurul vârstei de 2-3 luni; de aceea este esențial să țineți copilul neînfășat mai mult în timpul zilei (după primele 2 luni de viață), astfel încât să aibă ocazia să își dezvolte abilitățile motorii la timpul potrivit.

În ceea ce privește siguranța, Asociația Americană de Pediatrie a recomandat tuturor părinților să înceapă înfășarea atunci când copiii încep să se întoarcă singuri de pe o parte pe alta, pentru a reduce riscul de a se întoarce și a nu putea să respire.

Cum încetați să mai înfășați copilul?

Puteți să procedați ori brusc, ori treptat.

Brusc – de îndată ce copilul se poate întoarce singur de pe o parte pe alta, desfășați-l în prima noapte și continuați să îl lăsați să doarmă neînfășat ziua. Este posibil ca timp de 3-4 nopți copilul să se trezească mai des și să aibă nevoie de ajutor pentru a se liniști. Copilului îi va trebui mai puțin de o săptămână să se obișnuiască cu noua libertate de mișcare, dar, dacă vă păstrați consecvența, va începe curând să descopere modalități noi și poziții pe care le poate folosi înainte de a adormi. 

Asigurați-vă că în această săptămână de schimbări nu ajutați excesiv copilul să adoarmă, astfel încât să nu creați o nouă asociere cu somnul pe care să trebuiască să o eliminați mai târziu.

 

Treptat – este posibil ca micuțul să fi încercat deja să își elibereze o mânuță în timpul somnului. Dacă așa stau lucrurile, lăsați copilul cu ambele brațe libere pentru somnul de noapte, apoi și pentru somnul de zi. Puteți să îl lăsați să doarmă cu un braț liber timp de o săptămână, apoi amândouă. Dacă copilul devine foarte agitat și are probleme serioase cu adormitul la loc, puteți lăsa un braț înfășat încă vreo două săptămâni. 

Începeți din nou cu un braț timp de o săptămână, apoi două brațe și vedeți cum suportă copilul schimbările. 

Dacă copilul începe să se întoarcă singur de pe o parte pe alta, trebuie să încetați înfășatul de tot, pentru a vă asigura că este în siguranță în timpul somnului.

De asemenea, puteți elimina înfășatul dacă copilul devine foarte frustrat sau refuză să mai stea înfășat înainte de culcare.

Nivelul următor – sacii de dormit

Dacă ați eliminat înfășatul, acum este momentul perfect să începeți să folosiți saci de dormit. Folosiți saci de dormit aprobați din punctul de vedere al siguranței și de grosimea adecvată temperaturii camerei. Sacii de dormit mențin o temperatură echilibrată toată noaptea și oferă copilului confortul de care are nevoie pentru a se simți relaxat atunci când merge la culcare.   

Documente incluse in pachet