Publicat pe

Crearea unui program de somn – 4 luni

La vârsta de 4 luni, somnul copilului dumneavoastră poate fi încă haotic, dar acum începe un program mai organizat. Ritmul circadian și ceasul biologic al copilului se maturizează acum, și puteți începe să observați semne ale unei anumite consecvențe a episoadelor de somn din timpul zilei și a orei de culcare seara.

Acum puteți respira ușurați, pentru că a trecut partea cea mai dificilă a etapei de nou-născut, și curând veți putea să vă formați o imagine mai clară despre orele când copilul doarme și cele în care este treaz. Acum, copiii sunt pregătiți să petreacă mai multe ore de somn neîntrerupt în timpul nopții și veți putea și dumneavoastră să începeți să recuperați propriul deficit de somn. Acum, copilul va merge la culcare mult mai devreme, și vă veți putea bucura de privilegiul timpului petrecut în familie sau al relaxării. Încercați să respectați cât mai mult posibil orele recomandate. Acestea sunt intervalele perfecte de somn pentru copil. Consecvența este, de asemenea, un factor esențial. Vrem ca bebelușul nostru să doarmă în fiecare zi, cam la aceeași oră. Astfel, va fi mai ușor pentru creierul său să recunoască intervalele de somn și trezie.

 

Vă prezentăm mai jos un exemplu de program pentru un copil de 4 luni.

6.30 – ora trezirii dimineața

7.45 – 9.00 – somn de zi nr. 1

10.30 – 11.30 – somn de zi nr. 2

13.00 – 14.00/14.15 – somn de zi nr. 3

15.45 – 16.30 – somn de zi nr. 4

17.30 – începe rutina pentru somnul de noapte

18.15/18.30 – copilul a adormit

Copilul încă trebuie hrănit de 2-3 ori în timpul nopții.

 

Exemplu de program pentru vârsta de 4,5 luni:

6.30 – ora trezirii dimineața

8.00 – 9.00/9.15 – somn de zi nr. 1

10.45 – 11.45 – somn de zi nr. 2

13.15 – 14.15/14.30 – somn de zi nr. 3

16.15 – 16.30 – somn de zi nr. 4

18.00 – începe rutina pentru somnul de noapte

19.00 – copilul a adormit

Prima hrănire în timpul nopții la această vârstă începe cam la 5 ore de la ora de culcare, iar a doua, la vreo 3,5 ore după aceea.

Dacă copilul sare peste ultimul somn de zi, începeți mai devreme rutina și pregătiți copilul de culcare cel târziu la 3 ore după somnul de zi nr. 3. Cel mai devreme, puteți pregăti copilul pentru somnul de seară la 17.30. Dacă copilul a sărit total peste somnul de zi nr. 4, ora de culcare este 17.30.

La început, poate o să vă fie dificil să stabiliți ora de culcare atât de devreme. Unii membri ai familiei nu vor reuși să mai vadă copilul înainte de a merge la culcare. Pe de altă parte, dacă acordați copilului un interval de somn de noapte complet de 11-12 ore, îi veți oferi cel mai bun start pentru un sistem imunitar excelent, și veți vedea imediat cât de bine se simte, pentru că își satisface integral nevoia de somn.

În funcție de ceasul biologic al copilului, puteți decala cu o oră acest program, dacă este mai convenabil pentru întreaga familie și dacă copilul doarme 11 ore noaptea. Dacă copilul continuă să se trezească dimineața la aceeași oră ca și înainte, înseamnă că preferă programul anterior. Este singura modalitate prin care puteți menține numărul total de ore de somn pe noapte.

O altă regulă esențială este să vă asigurați că ora de trezire a copilului dimineața este aproximativ aceeași în fiecare zi. Putem ajuta copilul să aibă un somn sănătos menținând cam aceleași ore de somn și de trezie în fiecare zi.

Dacă copilul se trezește într-o zi la 06.00 și a doua zi la 08.00, și orele de culcare vor varia mult, iar organismul său nu va colabora pentru ca ora de culcare seara să fie un moment calm și natural. Va continua să se împotrivească somnului pentru că este prea obosit și a acumulat deficit de somn sărind peste orele de somn.

Documente incluse in pachet