Publicat pe

Co-Sleeping sau somnul in aceeasi camera

Din experiența mea, dormitul împreună poate fi ori o decizie în cunoștință de cauză pe care o ia familia ori, de cele mai multe ori, o metodă de supraviețuire pentru părinții privați de somn, care nu găsesc nicio altă modalitate de a putea dormi puțin.

În primul rând, să înțelegem ce înseamnă cu adevărat dormitul împreună cu copilul. Aceasta înseamnă să aveți un pătuț al copilului ori atașat patului adulților ori undeva în aceeași cameră. Dormitul împreună NU înseamnă că dormiți în același pat. Citiți secțiunea privind practicile pentru un somn în condiții de siguranță pentru a vă asigura că sunteți bine informați în privința riscurilor în primele luni de viață ale copilului dumneavoastră.

Cum luăm o decizie în cunoștință de cauză?

Vă voi prezenta avantajele și dezavantajele, iar decizia vă aparține în întregime. Fiecare familie este unică și ambele opțiuni pot funcționa dacă au fost bine analizate și puse în balanță.

Ce nu recomand este să treceți de la dormitul împreună la dormitul în același pat sau în camere separate pentru perioade scurte de timp, deoarece copilul va fi derutat. La vârsta aceasta, deruta este foarte asemănătoare fricii sau absenței senzației de securitate. Prin urmare, ideal ar fi să rămâneți la decizia inițială sau măcar să nu o schimbați mai mult decât o singură dată într-o perioadă scurtă de timp.

Avantajele dormitului împreună:

  1. Alăptatul este mai ușor în primele luni, când copiii au nevoie de multe mese și ziua și noaptea
  2. Alăptatul în timpul nopții vă ajută să mențineți un aport de lapte bun.
  3. Dormitul în aceeași cameră cu copilul în primul an reduce cu 50% riscul de SMSS.
  4. S-ar putea să dormiți mai mult, pentru că nu mai este nevoie să dați fuga în camera de alături pentru a hrăni copilul în timpul nopții.
  5. Puteți crea o legătură mai puternică cu copilul dacă nu aveți suficient timp ziua

Dezavantajele dormitului împreună:

Dezavantajele menționate aici se referă la perioada după ce copilul împlinește 1 an. Eu recomand să dormiți în aceeași cameră timp de cel puțin 6 luni, astfel încât copilul dumneavoastră să fie în siguranță și bine îngrijit în timpul nopții.

  1. Pentru unii părinți poate fi greu să adoarmă și să doarmă în continuare cu copilul în cameră. Copiii scot sunete atunci când dorm și se mișcă în somn. Am văzut multe mame obosite, care chiar își doriseră să doarmă împreună cu copiii, și apoi au realizat că suferă de o privare de somn intensă după ce nu au mai dormit bine luni de zile.
  2. Alăptatul și trezirile din timpul nopții pot fi o provocare, pentru că va trebui să vă treziți și să mergeți în altă cameră pentru a vă alina copilul. Însă dacă urmați recomandările pentru fiecare grupă de vârstă, este foarte probabil că până împlinește un an copilul se mai trezește doar o dată pe noapte și nu vă va fi la fel de greu.
  3. Pe măsură ce cresc, programul copiilor diferă de cel al părinților, și poate deveni dificil să mențineți o rutină sănătoasă. Unii părinți vor să se uite la televizor, sau să mai stea puțin de vorbă înainte de a merge la culcare, alții poate vor să citească o carte – și cu siguranță toate acestea vor afecta somnul copilului se află în aceeași cameră. Dacă decideți să dormiți împreună, asigurați-vă că dormitorul este rezervat somnului, creați un mediu adecvat și îl învățați pe copil că va merge la culcare înaintea părinților.
  4. În funcție de familie, unii părinți se plâng că nu mai au intimitatea de care se bucurau înainte de nașterea copilului. Viața de cuplu și intimitatea joacă un rol important pentru sănătatea întregii familii, iar capacitatea de a reveni la o viață de cuplu sănătoasă va oferi tuturor sentimentul de echilibru și normalitate. De asemenea, în unele familii, ora culcării seara poate fi singura perioadă în care părinții au împreună o oră sau două.

 

Pe măsură ce trece timpul și crește copilul, veți putea, de asemenea, să decideți împreună și să dormiți unele nopți împreună, altele separat. Dormitul împreună cu copilul este o experiență intimă și minunată, odată ce ați eliminat îngrijorările legate de siguranță sau problemele specifice vârstei. Din propria experiență, dormitul împreună în același pat este o opțiune după ce copilul împlinește 3 ani și puteți conveni că dormiți împreună una sau două nopți pe săptămână, ca excepție. 

Sfatul meu este să dormiți împreună cu copilul în primele 6 luni și să analizați cu atenție cum vă simțiți și dacă ceva pare în neregulă. Nu există un singur răspuns corect, totul va depinde de dumneavoastră și de modul în care vreți să fie somnul în primii ani de viață ai copilului.

Documente incluse in pachet