Publicat pe

Ce sunt coșmarurile, terorile nocturne și cum puteți să ajutați copiii?

Coșmarurile

Atunci când copilul ajunge la vârsta de 2 ani, puteți observa că uneori se trezește și plânge sau poate fi dificil să îl liniștiți. Acesta poate fi punctul de pornire al unor vise sau coșmaruri care încep să apară în timpul nopții. Coșmarurile cele mai evidente, atunci când copilul se trezește plângând sau vă spune că a visat ceva care l-a speriat, apar în jurul vârstei de 3 ani și continuă în perioada preșcolară.

Coșmarurile sunt normale și constituie un lucru obișnuit în copilărie. Copiii încep să aibă abilități cognitive avansate, imaginație și încă le este dificil să facă distincția între vis și realitate în timpul nopții.

Ce puteți face?

 1. Oferiți-le alinare și liniștiți-i. Dacă copilul este supărat sau plânge și vă spune că a visat urât, rămâneți aproape de el până când se calmează. Spuneți-i că sunteți acolo lângă el și explicați-i că visele vin și pleacă, spuneți-i că este în siguranță, că sunteți lângă el. De asemenea, puteți să îi explicați că unele vise pot părea foarte reale și că este normal să se sperie. Puteți să îi îmbrățișați și să îi consolați în orice fel.
 2. Creați o strategie pentru coșmaruri în timpul zilei. Puteți oferi copilului explicații despre coșmaruri și în timpul zilei și puteți pregăti împreună o strategie pe care să o aplicați noaptea. Există numeroase cărți pe această temă, puteți să le citiți și să le explicați pe cât posibil că este normal și că toată lumea visează urât din când în când.

Ca strategie, puteți stabili mai mulți pași de urmat. De exemplu, dacă visezi urât, strânge jucăria de somn în brațe, respiră adânc de trei ori și visul urât va pleca. Continuați să îi copilului repetați că sunteți în camera de alături, foarte aproape și că vă poate striga oricând se simte speriat.

 1. Nu alimentați convingerile despre monștri – dacă copilul vorbește despre monștri sau fantome nu intrați niciodată în capcana de a alunga monstrul sau fantoma. Asta nu o să facă decât să îi confirme copilului că există, și trebuie să faceți ceva ca să îi alungați. ÎNTOTDEAUNA spuneți-i că lucrurile acelea înspăimântătoare pe care le visează sunt doar vise, nu există.
 2. Mențineți aceleași reguli pentru somn ca și înainte. Deși puteți face excepții și rămâne în camera copilului până când adoarme, sau chiar să îl luați în camera dumneavoastră dacă a avut un coșmar, aveți grijă să reveniți la aranjamentele de somn dinainte. Dacă devine un obicei, puteți ajunge în situația în care copilul vă cheamă în fiecare noapte la el în cameră sau are nevoie să stați lângă el până adoarme în fiecare noapte.
 3. Evitați emisiunile TV, desenele animate sau jocurile seara. La vârsta aceasta, ideal este să nu expuneți copiii la tehnologie și desene animate. Imaginile și rapiditatea cu care se succed acestea pot afecta somnul și dezvoltarea optimă a creierului copilului.

Terorile nocturne

Terorile nocturne sunt diferite de coșmaruri din mai multe motive, de la cauzele care le provoacă și comportamentul pe care îl declanșează, până la momentul în care apar.

Terorile nocturne pot fi dificil de observat ca părinte și, dacă recunoașteți oricare dintre comportamentele de mai jos, documentați-vă cum puteți gestiona în mod adecvat terorile nocturne.

Cum facem distincție între o teroare nocturnă și un coșmar?

În timp ce coșmarul apare în mod normal în a doua parte a nopții, după 01.00, terorile nocturne apar în mod normal în prima parte a nopții. Denumite și terori din timpul somnului sau stimuli derutanți, terorile nocturne sunt perioade în care:

 • Copilul plânge, țipă se mișcă agitat în pat
 • Unii copii pot avea ochii deschiși și pot părea treji
 • Unii copii pot chiar să vorbească și de cele mai multe ori sunt speriați de ceva
 • O teroare nocturnă poate dura câteva minute, uneori chiar mai mult
 • Copilul nu își mai amintește nimic dimineața
 • Copilul pare că nu poate fi consolat de nimic, indiferent de ce faceți

O teroare nocturnă apare atunci când copilul iese din somnul profund. Spre deosebire de coșmaruri – care sunt vise – și se întâmplă în faza de somn REM (mișcări rapide ale ochilor), terorile nocturne nu sunt vise urâte.

Ce puteți face pentru a vă ajuta copilul?

Deși primul lucru sunteți tentați să îl faceți este să luați copilul în brațe, să încercați să îl treziți sau să îl consolați, de obicei nu funcționează sau chiar înrăutățește reacția copilului.

 1. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să stați lângă copil, să vă asigurați că nu se lovește atunci când se mișcă agitat.
 2. Asigurați-vă că urmează programul recomandat pentru vârsta sa. Cei mai mulți copii care se confruntă cu terori nocturne sunt privați de somn sau nu dorm cât au nevoie pentru vârsta lor.
 3. Asigurați-vă că respiră normal, nu sforăie și nu are perioade de apnee în timpul nopții. Apneea de somn poate fi un factor declanșator al terorilor nocturne.
 4. Încercați să stabiliți o legătură cu copilul înainte de somn, într-un mediu liniștit, petreceți momente de relaxare înainte de culcare citindu-i dintr-o carte sau îmbrățișându-l și pupându-l mai mult de noapte bună.

Terorile nocturne trec în mod normal de la sine, cu vârsta. Dacă simțiți că are episoade de terori nocturne mai mult de 1 lună, ideal ar fi să contactați un somnolog, psiholog sau pediatru, pentru a discuta mai mult despre cauzele posibile sau factorii declanșatori.

Documente incluse in pachet